Ιλιάδα, του Στάθη Λιβαθινού
Δημοσίευση 10/2/2014 | 17:40

http://www.choratheater.gr/
Διάρκεια: 3,75 λεπτά
Γενική είσοδος: 18 ¤
Μειωμένο: 15 ¤ (φοιτητικό), 13 ¤ (άνεργοι, σύλλογοι, Α.Μ.Ε.Α.)
Τετάρτη 12/2, Πέμπτη 13/2, Παρασκευή 14/2, Σάββατο 15/2 στις 20:00
Σάββατο 1/3, Παρασκευή 7/3, Σάββατο 8/3 στις 20:00
Κυριακή 2/3, Κυριακή 9/3 στις 16:00
***ενημέρωση***
Το κοινό ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό και μεγάλη προσέλευση στην τετράωρη πλέον ΙΛΙΑΔΑ του Στάθη Λιβαθινού στο θέατρο ΧΩΡΑ, αναδεικνύοντας τον Όμηρο σε έναν απόλυτα σύγχρονο και επίκαιρο συγγραφέα και επιβραβεύοντας τους εξαίρετους ηθοποιούς της ομάδας για τους 9 μήνες προετοιμασίας τους. Έτσι, η ΙΛΙΑΔΑ παρατείνετε για 15 ακόμη παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή!
“...σε αυτή την παράσταση ακόμη και κάθε σκηνή μάχης είναι ένας ύμνος στην φαντασία.”
“...πολύ σπάνια πετυχαίνει κανείς παραστάσεις τόσο συμπυκνωμένες, τόσο πλούσιες σε ένταση και ενέργεια που έχουν κατακτήσει την τελειότητα σε όλες τους τις λεπτομέρειες. Ευφυέστατη!” *****Karin Veraart, Volkskrant, ¶μστερνταμ, 3/10/13
Μια νέα συνεργασία ξεκινάει στο Θέατρο Χώρα. Η «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού, μια παράσταση που επαινέθηκε από κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Χώρα σε συνεργασία με την Culture Factory.
Ο σκηνοθέτης «αφηγείται» μαζί με τους συνεργάτες του το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες, σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.
Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Η λυσσαλέα αναμέτρηση των δύο αιώνιων εχθρών του Αχιλλέα και του Έκτορα κάποτε θα τελειώσει. Ο γέρος πατέρας του Έκτορα, ο σοφός Πρίαμος και ο νεαρός εκδικητής Αχιλλέας θα συμφιλιωθούν -έστω για λίγο- πάνω από το πτώμα του νεκρού Έκτορα. Οι δυο γενιές μπορούν να συνομιλήσουν και να συμφιλιωθούν κι ο πόλεμος αυτός θα μείνει στην ιστορία σαν πόλεμος που δεν έχει ούτε νικητή ούτε και νικημένο.
Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνική διασκευή-επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός, Έλσα Αδριανού, με τη συνεργασία των ηθοποιών της παράστασης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική σύνθεση-Σχεδιασμός ήχου: Λάμπρος Πηγούνης
Kρουστά: Μανούσος Κλαπάκης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κινησιολογική προετοιμασία-Πολεμικές τέχνες: Σι Μιαο Τζιε, μάχιμος μοναχός Σαολίν
Επιμέλεια κίνησης: Pauline Huguet
Βοηθοί σκηνοθέτη: Σοφία Γαλανάκη, Νεφέλη Μυρωδιά
Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα
Παίζουν: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, ¶ρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου
διάρκεια με ένα διάλειμμα: 225 λέπτα.