E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

4 τρόποι με τους οποίους τα σκυλιά επηρεάζουν θετικά την ψυχική σου υγεία

Ο καλύτερος φίλος σου έχει κι άλλα οφέλη εκτός από τη συντροφιά!

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 8/12/2022 | 01:18

4 τρόποι με τους οποίους τα σκυλιά επηρεάζουν θετικά την ψυχική σου υγεία
Photo by Юлія Вівчарик on Unsplash

Η συντροφιά, η αγάπη και η υποστήριξη που προσφέρουν τα σκυλιά, τους έχουν κατατάξει στην πρώτη θέση στο βάθρο των καλύτερων φίλων του ανθρώπου!

Το να νοιάζεσαι για τον τριχωτό σου φίλο, προσφέρει μια απλή ευτυχία που είναι δύσκολο να εξηγηθεί, όπως και οι τρόποι με τους οποίους νοιάζονται αυτοί για εμάς σε αντάλλαγμα.

Είτε τρέχουν με κουνιστή ουρά να σε υποδεχτούν όταν ανοίγεις την πόρτα, είτε σου κάνουν "κόλλα το" με το πατούσι τους, η άνευ όρων αγάπη και υποστήριξή τους μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία και την ψυχική σου ευεξία και να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις έναν πιο αρμονικό και πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που δε φαντάζεσαι

Ακολουθούν τέσσερις τρόποι με τους οποίους τα σκυλιά στο σπίτι μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική σου υγεία!

Τα σκυλιά ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα

Το να είσαι καλός ιδιοκτήτης σκύλου σημαίνει να ασχολείσαι με σωματικές δραστηριότητες για την ευημερία του σκύλου σου. Τα σκυλιά χρειάζονται άσκηση, όπως και οι άνθρωποι. Το χαριτωμένο, παρακλητικό βλέμμα τους όταν θέλουν να πάτε και να εξερευνήσετε μαζί την υπέροχη ύπαιθρο είναι δύσκολο να αγνοηθεί και δεν πρέπει, ειδικά όταν η άσκηση είναι καλή και για τη δική σου υγεία. Το να είσαι δραστήριος για μόλις 30 λεπτά την ημέρα, δεν ωφελεί μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική σου υγεία. Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή και να αυξήσουν την ευτυχία σου. Η άσκηση αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σου, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να σε βοηθήσει να σκεφτείς πιο καθαρά, προστατεύοντάς σε από εγκεφαλικές παθήσεις. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, συνδέεσαι με τη φύση και έρχεσαι σε επαφή με το ύπαιθρο έχει μεγάλα οφέλη για την ψυχική σου υγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τις συνήθειες ύπνου σου, ενώ μπορεί να μειώσει το στρες και να ενισχύσει τη βιταμίνη D.

Τα σκυλιά αυξάνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση

Ενώ ο σκύλος σε βοηθά στην άσκηση μέσα από τις πολύωρες βόλτες, βοηθάει και την κοινωνική σου ζωή, αφού μέσα από τις βόλτες γνωρίζεις πολύ κόσμο. Γείτονες που βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους κι αφού γίνονται αυτά μεταξύ τους φίλοι, αποκτάς κι εσύ νέες γνωριμίες και φιλίες, ανταλλάσοντας απόψεις και γνώμες γύρω από το κατοικίδιο και μετ' έπειτα και για άλλα θέματα. Άλλωστε, λένε ότι μια βόλτα στο σκυλοπάρκο είναι από τους πλέον κατάλληλους τρόπους να κάνεις νέες γνωριμίες με ερωτική χροιά!

Τα σκυλιά προσφέρουν συντροφιά

Τα σκυλιά είναι απίστευτοι σύντροφοι και παρέχουν ακλόνητη υποστήριξη ανεξάρτητα από τη διάθεσή σου. Ο ήχος των ποδιών που χτυπάνε στο πάτωμα, είναι μια άμεση υπενθύμιση ότι δεν είσαι μόνος. Η επιστροφή στο σπίτι από μια κακή μέρα μπορεί να ελαφρύνει γνωρίζοντας ότι έχεις έναν γούνινο φίλο που περιμένει υπομονετικά την επιστροφή σου (ή έστω τις λιχουδιές που φέρνεις μαζί). Η στοργή και η αποδοχή τους μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα μοναξιάς ή απομόνωσης και μπορεί να ικανοποιήσει την ανθρώπινη ανάγκη να αγγίξει και να φροντίσει ένα άλλο ον. Τα αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς είναι φυσιολογικά, αλλά μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική σου υγεία.

Τα σκυλιά παρέχουν σταθερότητα, ρουτίνα και αίσθηση του σκοπού

Η κατοχή και η φροντίδα ενός σκύλου μπορεί να μας ενθαρρύνει να φροντίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Οι υγιεινές ρουτίνες είναι εξαιρετικές για την ψυχική σου υγεία. Το να έχεις μια ρουτίνα που φροντίζει και για την υγεία του σκύλου σου, μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και αίσθηση σκοπού. Τα σκυλιά βασίζονται σε εσένα για να τα φροντίσεις, να τα διατηρήσεις υγιή και δυνατά. Πρέπει να ταΐζονται, να περιποιούνται, να κάνουν τακτικές βόλτες και φυσικά να τους δείχνουν πολλή αγάπη! Αυτή η υπευθυνότητα μπορεί να κάνει θαύματα για την ψυχική σου ευημερία. Ανεξάρτητα από τη διάθεσή σου, ή ακόμα και αν αισθάνεσαι άγχος, στρες ή κατάθλιψη, ένα αξιολάτρευτο βλέμμα του σκύλου σου μπορεί να σε κάνει να σηκωθείς από το κρεβάτι φροντίζοντας για κάθε του ανάγκη. Το να φροντίζεις ένα άλλο ον και να δείχνεις αφοσίωση στην υγεία του, μπορεί ακόμη και να τονώσει τη δική σου ευτυχία!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind 26.04.2024
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets 26.04.2024
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 26.04.2024
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style 26.04.2024
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα 26.04.2024
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Χτες
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Χτες
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Χτες
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Χτες
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Προχτές
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Προχτές
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις