E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ένας άντρας με δάγκωσε μέχρι που μάτωσα» – Η Ναόμι από τη Νιγηρία αναζητά μέλλον στην Ελλάδα

Η εξομολόγηση που σοκάρει

Δημοσίευση 25/11/2022 | 18:23

«Ένας άντρας με δάγκωσε μέχρι που μάτωσα» – Η Ναόμι από τη Νιγηρία αναζητά μέλλον στην Ελλάδα

Η Ναόμι έχει υποστεί τη βία λόγω του φύλου της με όλους τους τρόπους. Σήμερα, κάθεται σε ένα στρώμα στο δωμάτιό της στην Αθήνα. Μια ντουλάπα, μια πολυθρόνα, ένα παλιό στρώμα στο πάτωμα και τα πράγματά της σε μερικές πλαστικές σακούλες.

Πασπαλίζει με λάδι τον ενός έτους γιο της, Λόρδο, ο οποίος δεν στέκεται ποτέ ακίνητος. Τον γαργαλάει και χαμογελώντας λέει: «Στη Νιγηρία, δεν υπήρχαν χρήματα για να πάμε σχολείο. Όταν ήμουν έξι ετών, η μητέρα μου με πούλησε σε μια γυναίκα που με πήγε στη Γκάνα. Ακόμα και εκεί δεν μπορούσα να πάω σχολείο, έπρεπε να φροντίζω τα παιδιά της και να δουλεύω στο σπίτι μέχρι το βράδυ. Αυτή η γυναίκα με χτυπούσε- τη φοβόμουν πολύ».

Η Ναόμι είναι 33 ετών και είναι Νιγηριανή. Η μη κυβερνητική οργάνωση Intersos τη συνάντησε στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της διανομής τροφίμων που κάνουν στο πλαίσιο του προγράμματος «Τρόφιμα για όλους» μαζί με το Φόρουμ Μεταναστών.

«Το έσκασα»

Μετά από χρόνια βίας και ταλαιπωρίας, έφτασε στην Ελλάδα, όπου αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό της και τον γιο της. Ευάλωτη και μόνη, διηγήθηκε πώς κατάφερε να ξεφύγει από τη γυναίκα που την εκμεταλλευόταν όταν ήταν περίπου 30 ετών. «Το έσκασα μόνη μου, χωρίς μια δεκάρα στην τσέπη μου: Πήγα σε διάφορες χώρες, αλλά παντού υπήρχαν προβλήματα με τους άνδρες».

Στο Ιράκ, ένα ζευγάρι την κλείδωσε σε ένα δωμάτιο και την ανάγκασε να εκπορνευτεί. «Χρειαζόμουν το σeξ για να επιβιώσω». Στο σώμα της, η Ναόμι έχει σημάδια κακοποίησης και μια άσχημη ουλή στο στήθος της: «Ένας άντρας με δάγκωσε μέχρι που μάτωσα». Στη συνέχεια έμεινε έγκυος εξαιτίας ενός άνδρα που δεν χρησιμοποιούσε προφυλακτικό. Αλλά ευτυχώς, ένας φίλος τη βοήθησε να ξεφύγει. Η Ναόμι ήλπιζε να φτάσει στην Ελλάδα και να χτίσει μια καλύτερη ζωή, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Στη Μόρια γέννησε τον Λόρδο

Έζησε στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, όπου και γέννησε τον Λόρδο. Όταν ο καταυλισμός έκλεισε, μετακόμισαν στον καταυλισμό του Ελαιώνα στην Αθήνα: «Είχε τρομερή ζέστη στις μεταλλικές καμπίνες και οι κατσαρίδες ήταν παντού». Μετά από τρεις μήνες στον καταυλισμό του Ελαιώνα, η Ναόμι έλαβε άδεια παραμονής. Ωστόσο, αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει τον καταυλισμό και να φροντίσει τον εαυτό της.

«Στα τέλη Ιουνίου, η αστυνομία εμφανίστηκε ξαφνικά στην πόρτα και πέταξε έξω εμένα και το μωρό μου. Ήμουν απελπισμένη, δεν ήξερα κανέναν εδώ, δεν είχα χρήματα, τι έπρεπε να κάνω;». Κοιμόταν σε πάρκα και έψαχνε για φαγητό σε κάδους απορριμμάτων μέχρι που μια γυναίκα από την Γκάνα που την είδε να κλαίει της πρόσφερε ένα δωμάτιο για να νοικιάσει. «Δούλεψα σκληρά γιατί έπρεπε να βγάζω το ενοίκιο των 150 ευρώ το μήνα».

Ψάχνει και τα σπουπίδια

Ένα κίτρινο σακάκι κρέμεται στο περβάζι του παραθύρου για να στεγνώσει. Τώρα η Ναόμι εργάζεται σε εταιρεία καθαρισμού λεωφορείων: έξι ημέρες την εβδομάδα, από τις 9 μ.μ. έως τις 4 π.μ., για 600 ευρώ το μήνα.

«Ο Λόρδος μένει στο σπίτι της μπέιμπι σίτερ που κοστίζει 150 ευρώ το μήνα» λέει. «Όταν γυρίζω σπίτι, κοιμάμαι για λίγες ώρες και μετά παίρνω τον γιο μου. Δεν μου αρέσει να τον αφήνω με κάποιον άλλον». Μερικές φορές, αν το φαγητό δεν είναι αρκετό, η Ναόμι αρπάζει κάτι να φάει από τη συγκάτοικό της ή ψάχνει στα σκουπίδια για να βρει κάτι φαγώσιμο.

«Αν ο Λόρδος θέλει γάλα, κατεβάζει την μπλούζα μου και πιάνει το στήθος μου. Αλλά δυστυχώς, λαμβάνοντας υπόψη την κακή διατροφή, δεν μου έχει μείνει καθόλου γάλα». Ξαφνικά, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από έναν πρόσφυγα στον καταυλισμό που γνωρίζει. Τότε αρχίζει να φωνάζει: «Αφήστε με ήσυχη, μην μου τηλεφωνήσετε άλλο! Νομίζει ότι μπορεί ακόμα να με εκμεταλλευτεί» εξηγεί, «αλλά θέλω πραγματικά μια καλύτερη ζωή για μένα και για τον γιο μου. Μερικές φορές προσποιούμαι ότι κοιμάμαι και έρχεται και μου δίνει φιλιά. Αγωνίζομαι για ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτόν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σάκης Αρναούτογλου: Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα ‑ Η πρόγνωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Καιρός 02.04.2026
Η πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό μέχρι το Πάσχα

«Επτά εκατομμύρια Ιρανοί σας περιμένουμε έτοιμοι και οπλισμένοι» λέει η Τεχεράνη στις ΗΠΑ

Κόσμος 02.04.2026
«Θα πας στα βάθη της Κόλασης» απειλεί ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τον ηγέτη της Χεζμπολάχ

Ζάκυνθος: Ανοιξε ο δρόμος και «κατάπιε» φορτηγό στον Αγιο Σώστη

Ελλάδα 02.04.2026
Η καθίζηση προκλήθηκε από εργασίες της ΔΕΥΑΖ και τη συσσώρευση νερού σε φρεσκοσκαμμένο χαντάκι, σε συνδυασμό με διάβρωση και σπηλαίωση από τη θάλασσα

Βίντεο – «γροθιά» στο στομάχι: Παιδιά στη Γάζα παίζουν με κούκλα αναπαριστώντας σκηνές κηδείας

Ελλάδα 02.04.2026
Τα παιδιά της Παλαιστίνης μεγαλώνουν μέσα στον εφιάλτη του πολέμου

Απίστευτη απάτη στη Θεσσαλονίκη: Δείτε πως ένας 38χρονος έβγαζε χρήματα από τις θέσεις πάρκινγκ

Ελλάδα 02.04.2026
38χρονος έβαλε πλαστά QR Code σε σημεία ελεγχόμενης στάθμευσης και έπαιρνε τα χρήματα

Σοκαριστικό περιστατικό στο Κιάτο: 40χρονη στο νοσοκομείο – Είχε αφαιρεθεί το δέρμα της από τα μάτια έως τον σβέρκο

Ελλάδα 02.04.2026
Οι γιατροί σοκαρισμένοι από την κατάστασή της, ειδοποίησαν την αστυνομία

Το Πακιστάν πρότεινε σε πλοία να υψώσουν τη σημαία του για να περάσουν με ασφάλεια από τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 02.04.2026
Το Ισλαμαμπάντ άρχισε, σύμφωνα με το Bloomberg, να επικοινωνεί με μεγάλους εμπορικούς διαμεσολαβητές για να δει αν υπήρχαν πλοία που θα μπορούσαν να περάσουν το Στενό συνοδεία ιρανικών δυνάμεων, ενώ θα ύψωναν προσωρινά την πακιστανική σημαία

«Δηλώνω αποχή, έχω δεχθεί πολλές προσβολές», λέει η πρόεδρος στη δίκη για τα βίντεο των Τεμπών

Ελλάδα 02.04.2026
Σοβαρό επεισόδιο, διαμαρτυρίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Γιατί ο ουρανός της Κρήτης βάφτηκε κόκκινος; Η επιστημονική εξήγηση πίσω από το σκηνικό

Ελλάδα 02.04.2026
Ειδικοί εφιστούν την προσοχή όταν οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο

Ζωγράφου: Μυστήριο με τους θανάτους μητέρας και κόρης – Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι αρχές

Ελλάδα 02.04.2026
Οι αστυνομικοί, δεν αποκλείουν το γεγονός να έγινε κάποιο επεισόδιο με τον 54χρονο και την μητέρα του και αυτός να τη δολοφόνησε

CNN: Τα «μεγάλα, πιεστικά ερωτήματα» στα οποία δεν απάντησε ο Τραμπ στο διάγγελμά του

Κόσμος 02.04.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε «τα καλύτερα επιχειρήματά του» υπέρ του πολέμου αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες για το πώς θα τελειώσει

Πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος ‑ Οι τιμές σε αρνί, κοκορέτσι, τσουρέκι

Ελλάδα 02.04.2026
Ακριβότερο κατά 14% με 20% το πασχαλινό τραπέζι για φέτος