E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βόμβα – ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας

Παράθυρο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών ανοίγει το ΣτΕ

Δημοσίευση 24/11/2022 | 16:35

Βόμβα – ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας

Παράθυρο επανόδου στην εργασία τους για υγειονομικούς, που δεν έχουν εμβολιαστεί, ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση, που έχει δοθεί ως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμού των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ έκρινε, ότι η εν λόγω ρύθμιση για παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών ως το τέλος του χρόνου (31.12.2022) είναι αντισυνταγματική, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν, ως ορίζεται, επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.

Ειδικότερα η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.

Το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί, έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κοροναϊού, όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Έτσι, σημειώνουν στην απόφαση τους οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι ήδη έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μπορούν να αξιολογήσουν το μέτρο για τους υγειονομικούς και να καλύψουν τις προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νίκος Πλακιάς: Η συγκινητική εξομολόγηση για τις τελευταίες στιγμές των κοριτσιών – «Μάθαμε τι συζητούσαν»

Ελλάδα 06.04.2026
Ο Νίκος Πλακιάς παραχώρησε συνέντευξη στην Κατερίνα Παναγοπούλου και στη διαδικτυακή της εκπομπή στα «ΝΕΑ», Face 2 Face

Τροχαίο με 5 οχήματα στην περιφερειακή Δραπετσώνας: Κλειστοί δρόμοι λόγω διαρροής καυσίμου

Ελλάδα 06.04.2026
Σε ποιο σημείο έγινε το τροχαίο στην περιφερειακή Δραπετσώνας

Ανοιξε η πλατφόρμα για το Fuel Pass ‑ Πώς θα κάνετε την αίτηση

Ελλάδα 06.04.2026
Όσοι υποβάλλουν αίτηση σήμερα, θα λάβουν το ποσό της επιδότησης εντός 48 ωρών, δηλαδή μέχρι και τη Μ. Τετάρτη

Νεαρή γκρίζα φάλαινα πέθανε αφού κολύμπησε σε ποτάμι στην Ουάσινγκτον

Κόσμος 06.04.2026
Αφού διένυσε δεκάδες χιλιόμετρα μέσα σε ποτάμι, σε ένα περιστατικό που οι επιστήμονες συνδέουν με την έλλειψη τροφής και τη γενικότερη κρίση που αντιμετωπίζει το είδος

Καβγάς Πολάκη και Λαζαρίδη στη Βουλή: «Σκασμός τώρα μιλάω εγώ»

Ελλάδα 06.04.2026
«Είστε σαπίλα, είχατε διπλά βιβλία για τα μαύρα»

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε νεαρός που παρακολουθούσε δύο μήνες την πρώην του και την παρακαλούσε να τα ξαναβρούν

Ελλάδα 06.04.2026
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για απειλή μέσω επίμονης παρακολούθησης κατά εξακολούθηση

Βασίλης Ρίζος: Ποιος ήταν ο γιος της Θεανώς Φωτίου που πέθανε σε ηλικία μόλις 48 ετών

Ελλάδα 06.04.2026
Είχε σχεδιάσει τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα της ΝΕΑΡ

Ο «Έβερεστ», η θαλάσσια χελώνα των 105 κιλών που νίκησε τον θάνατο επέστρεψε στο απέραντο γαλάζιο, δείτε εικόνες

Ελλάδα 06.04.2026
Τον Μάιο του 2024 ο «Έβερεστ» εντοπίστηκε στην Πρέβεζα με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι

Λακωνία: Συγκλονίζει ο πατέρας της 30χρονης ‑ «Εγώ την έδεσα πισθάγκωνα, ήταν αλκοολική»

Ελλάδα 06.04.2026
Ο πατέρας της υποστηρίζει ότι προχώρησε στην πράξη αυτή σε μια προσπάθεια να αποτρέψει επεισόδιο βίας σε βάρος της συζύγου του, η οποία πάσχει από επιληπτικό σύνδρομο

Τι γιορτάζουμε τη Μεγάλη Δευτέρα

Ελλάδα 06.04.2026
Η Μεγάλη Δευτέρα ανοίγει την πιο ιερή εβδομάδα της Ορθοδοξίας, καλώντας σε πίστη, περισυλλογή και πνευματική προετοιμασία

Πέθανε ξαφνικά ο μοναχογιός της Θεανώς Φωτίου, σε ηλικία μόλις 49 ετών

Πολιτική 06.04.2026
Ήταν πατέρας ενός αγοριού και πολιτικά δραστήριος στον χώρο της Αριστεράς