E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

3 ταινίες «γροθιά» στο στομάχι για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Όταν ο κινηματογράφος μίλησε ανοιχτά για τη γυναικεία κακοποίηση

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 25/11/2022 | 00:11

3 ταινίες «γροθιά» στο στομάχι για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
E-Daily Collage

Κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου τιμάμε την Ημέρα Εξάλειψης της Βίας εναντίον των Γυναικών.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε στο σκοπό αυτών των ημερών, να ενημερωνόμαστε για τα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες και να μάθουμε να "ακούμε" όσα πολλές φορές μπορεί να λέγονται με τρόπους που δεν πρέπει να γίνονται αντιληπτοί από τους θήτες.

Το θέμα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης έχει απασχολήσει αρκετές φορές τον κινηματογράφο κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Εμείς επιλέξαμε 3 ταινίες που αφορούν τη βία σε βάρος του γυναικείου φύλου και μπορεί η παρακολούθηση αυτών των ταινιών να μην είναι η λύση στο πρόβλημα, είναι όμως σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνώριση της ύπαρξης του ζητήματος και μια έντονη επαφή με την αίσθηση ότι όλα αυτά συμβαίνουν. Και συμβαίνουν συχνά δίπλα μας, απέναντι μας ή αρκετά κοντά μας.

Sleeping with the Enemy (1991)

Η Laura Burney έχει μια φαινομενικά ειδυλλιακή ζωή και τέλειο γάμο με τον Martin, έναν επιτυχημένο επενδυτικό σύμβουλο της Βοστώνης. Κάτω από το γοητευτικό, όμορφο εξωτερικό του Martin, ωστόσο, κρύβεται μια έμμονη και ελεγκτική προσωπικότητα που κακοποίησε σωματικά, συναισθηματικά και σεξoυαλικά τη Laura κατά τη διάρκεια του σχεδόν τετραετούς γάμου τους. Στη συνέχεια, σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, τη "λούζει" απολογητικά με λουλούδια και δώρα. H Laura σκηνοθετεί το θάνατο της σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τον εφιαλτικό γάμο της, αλλά ανακαλύπτει ότι είναι αδύνατο να ξεφύγει από τον έλεγχο του συζύγου της.

The Color Purple (1985)

Μια επική ιστορία που εκτείνεται σε σαράντα χρόνια στη ζωή της Celie (Whoopi Goldberg), μιας Αφροαμερικανίδας που ζει στον Νότο και επιζεί από απίστευτη κακοποίηση και βιαιότητα. Αφού ο καταχρηστικός πατέρας της Celie την παντρεύει με τον εξίσου κακοποιητικό "Mister" Albert Johnson (Danny Glover), τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, αφήνοντας τη Celie να βρει συντροφιά όπου μπορεί. Επιμένει, κρατώντας το όνειρό της να ξαναβρεθεί μια μέρα με την αδερφή της στην Αφρική. Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Alice Walker.

Break Up (1998)

H Jimmy είναι παντρεμένη με τον καταχρηστικό Frank, αλλά φτιάχνει ένα σχέδιο για να ξεφύγει. Για ένα χρόνο, ήταν κωφή ως αποτέλεσμα ενός από τους ξυλοδαρμούς του. Ένα βράδυ, την σπρώχνει στη σκάλα και καταλήγει στο νοσοκομείο. Όταν ένα απανθρακωμένο σώμα στο αυτοκίνητο του συζύγου της ανασύρεται από μια λίμνη, οι αστυνομικοί θέλουν να της μιλήσουν, αλλά εκείνη φυγαδεύεται στης αδερφής της, χάνει το βιβλιάριο της και μετά μαθαίνει ότι κάποιος έχει αδειάσει τον τραπεζικό της λογαριασμό. Τελικά, συνειδητοποιεί ότι ο Frank μπορεί να μην είναι νεκρός. Το να πάρει πίσω τα χρήματά της, να αντιμετωπίσει τον Frank, να γλιτώσει από την αστυνομία και να βρει την ελευθερία της μπορεί να είναι περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η νέα ταινία που θα σε κάνει να φοβάσαι το μέλλον

Σινεμά Χτες
Υπερβολή η ζοφερή πραγματικότητα;

Ταινίες της εβδομάδας: Wuthering Heights ‑ Γιατί μας ελκύει ακόμα το πιο τοξικό love story της λογοτεχνίας;

Σινεμά Προχτές
Οι ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες

Ο Μπραντ Πιτ επιστρέφει ως Κλιφ Μπουθ: Πρώτο τρέιλερ για το sequel του «Κάποτε στο… Χόλιγουντ»

Σινεμά 10.02.2026
Σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ η νέα ταινία και σενάριο Κουέντιν Ταραντίνο

Τα βιβλιοπωλεία και οι βιβλιοθήκες όπου μπορείς να… κοιμηθείς μέσα στα βιβλία

Paper 09.02.2026
Τέσσερα μέρη στον κόσμο που μετατρέπουν το διάβασμα σε εμπειρία διανυκτέρευσης

Οι κούκλες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου

Σινεμά 08.02.2026
Σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή!

Αυτός είναι ο λόγος που η Phoebe και ο Joey δεν έγιναν ποτέ ζευγάρι

TV Σειρές 07.02.2026
Μια ακόμα αποκάλυψη για τη σειρά που τελείωσε πριν από 15 χρόνια

Η επική επιτυχία της ροκ που οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί δεν ήθελαν να παίξουν αλλά έγραψε ιστορία

Μουσική 05.02.2026
Το παρασκήνιο ενός τραγουδιού που κανείς δεν ήθελε να παίξει

Γιατί όλοι βλέπουν τη σειρά «Τα Εφτά Ρολόγια» στο Netflix;

TV Σειρές 04.02.2026
Γιατί είναι Αγκάθα Κρίστι, γι`αυτό!

Το ντοκιμαντέρ για τη Μελάνια Τραμπ έχει σπάσει ένα απρόσμενο αρνητικό ρεκόρ

Σινεμά 04.02.2026
Budget Χόλιγουντ για μια ταινία που «άδειασε» τις αίθουσες

The Greek Film Festival in Berlin: Πρόγραμμα ταινιών και εκδηλώσεων 2026

Σινεμά 03.02.2026
Το The Greek Film Festival in Berlin θα σηκώσει αυλαία για 11η φορά στον κινηματογράφο Babylon, στις 25-29 Μαρτίου 2026