Τα καλύτερα άλμπουμ του 2013
Ο Νίκος Γιασσάκης επιλέγει τα καλύτερα από αυτά που άκουσε στη χρονιά που πέρασε
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 6/1/2014 | 00:00

Το 2013 μπορεί να θεωρηθεί μια χρονιά με πολλά καλά άλμπουμ, από διαφορετικά είδη.Το 'Random Access Memories', το πολυσυζητημένο και διαφημισμένο comeback των Daft Punk, με το καταιγιστικό promotion που δικαίωσε τις προσδοκίες μας, αφού το άλμπουμ είναι εξαιρετικό όσο κι αν κάποιοι του στερήσουν πόντους λόγω της συνεχής -εκνευριστικής για αυτούς- αναπαραγωγής του 'Get Lucky'. Το καλύτερο κομμάτι του δίσκου; Με δυσκολία μπορεί να πει κανείς, αφού τα 'Giorgio by Moroder', 'Instant Crush', 'Touch', 'Game Of Love', 'Beyond', 'Within' κι όχι μόνο, διεκδικούν επάξια έναν τέτοιο τίτλο.
Το πέμπτο studio άλμπουμ των Arctic Monkeys δείχνει ότι το συγκρότημα διανύει την πιο ώριμη εποχή του και ο Alex Turner είναι ότι καλύτερο έβγαλε η Βρετανία τα τελευταία δέκα χρόνια.
Σπουδαίο ντεμπούτο από τους πιτσιρικάδες Disclosure, τα αδέρφια Guy και Howard Lawrence, με το 'Settle' να επαναφέρει δυναμικά τον ήχο της garage μουσικής που άνθισε ιδιαίτερα στα τέλη των '90s, αρχές 2000, συνδυάζοντας την με funky ήχους και deep house.
Ευχάριστες εκπλήξεις τα νέα άλμπουμ των Eminem και Justin Timberlake με Rick Rubin και Timbaland αντίστοιχα στις περισσότερες από τις παραγωγές. Το άλμπουμ του Eminem στέκεται επάξια ως sequel του εξαιρετικού 'Marshal Mathers LP' (2000) ενώ το πρώτο single 'Berzerk' όχι μόνο μοιάζει σαν φόρος τιμής στους Beastie Boys αλλά έχει και samples από τα 'Fight For Your Right' και 'The New Style'.
Πίσω από το όνομα των Darkside κρύβονται ο αγαπημένος στο Ελληνικό κοινό Nicolas Jaar και ο Dave Harrington, οι οποίοι αποδίδουν σπουδαίο ήχο και στα live τους αλλά και σε sessions όπως αυτά του Resident Advisor και BBC.
Οι Rudimental καταφέρνουν να συνδυάσουν άψογα τα στοιχεία της drum n' bass με αυτά της soul και ο Kanye West με ένα άλμπουμ που σε ξενίζει αρχικά με τον άγριο ήχο του σε ορισμένα σημεία, όμως δείχνει να είναι πολύ μπροστά από την εποχή του, χωρίς να αναμασάει παλαιότερες επιτυχημένες 'συνταγές' του.
Οι London Grammar είναι πολύ κοντά στον ήχο των Florence & The Machine και η διασκευή του 'Nightcall' φέρνει ανατριχίλες!
20. HAIM - DAYS ARE GONE

19. LAURA MARLING - ONCE I WAS AN EAGLE

18. ATOMS FOR PEACE - AMOK

17. LORDE - PURE HEROINE

16. THE NATIONAL - TROUBLE WILL FIND ME

15. QUEENS OF THE STONE AGE - LIKE CLOCKWORK

14. CHVRCHES - THE BONES OF WHAT YOU BELIEVE

13. DRAKE - NOTHING WAS THE SAME

12. ARCADE FIRE - REFLEKTOR

11. JAMES BLAKE - OVERGROWN

10. JUSTIN TIMBERLAKE - THE 20/20 EXPERIENCE

09. RUDIMENTAL - HOME

08. EMINEM - THE MARSHAL MATHERS LP 2

07. LONDON GRAMMAR - IF YOU WAIT

06. DARKSIDE - PSYCHIC

05. KANYE WEST - YEEZUS

04. ARCTIC MONKEYS - AM

03. DISCLOSURE - SETTLE

02. VAMPIRE WEEKEND - MODERN VAMPIRES IN THE CITY

01. DAFT PUNK - RANDOM ACCESS MEMORIES







