E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το κιβώτιο, του Αρη Αλεξάνδρου

«Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, με τον Φώτη Μακρή

Δημοσίευση 12/10/2022 | 15:37

Το κιβώτιο, του Αρη Αλεξάνδρου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Θέατρο Αμαλία
Ημερομηνίες: από 21/11/2022 έως 22/11/2022
ΝΟE 2022
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Ωρα προσέλευσης: 21:00

από 21 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

Το Κιβώτιο”, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.

Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους.

Αυτές οι αναφορές, αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου.

Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Το μυθιστόρημα ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο ΆρηςΑλεξάνδρου (ψευδώνυμο του Αριστοτέλη Βασιλειάδη) γεννήθηκε στην Πετρούπολη της Ρωσίας, το 1922 από Έλληνα πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του (το 1928), η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθηνά.

Άρχισε να μεταφράζει και να γράφει σε νεαρή ηλικία. Οι πολίτικες του περιπέτειες (εξορίστηκε στην Ελ Ντάμπα της Λιβύης, στον Μούδρο της Λήμνου, στη Μακρόνησο και φυλακίστηκε για τα αριστερά πολιτικά του φρονήματα), που συνοδεύονταν από αντίστοιχες ιδεολογικές, καθώς διαφωνούσε με τους συντρόφους του, δεν έκαμψαν τη μεταφραστική του παραγωγή, ούτε και την ποιητική του δημιουργικότητα.

Από το 1967 έζησε αυτοεξόριστος, μαζί με τη σύζυγο του Καίτη Δρόσου, στο Παρίσι, οπού και τέλειωσε τη συγγραφή του μυθιστορήματος “Το Κιβώτιο”. Πέθανε στο Παρίσι, το 1978.

Τα ποιητικά έργα του είναι: Ακόμα τούτη η άνοιξη (1946), Άγονος Γραμμή (1952), Ευθύτης Οδών (1959), Ποιήματα (1941-1971) (1972). Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση από τα αγγλικά, τα ρώσικα, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα γερμανικά.

Το μοναδικό του μυθιστόρημα, “Το Κιβώτιο”, μεταφράστηκε στα γαλλικά και στα αγγλικά και αποτέλεσε θέμα πολλών πανεπιστημιακών εργασιών.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΛΕΞ: Ανακοίνωσε περιοδεία με συναυλίες σε επτά πόλεις σε όλη την Ελλάδα

E-Daily 1.Hero 16.05.2026
Καλοκαιρινή περιοδεία που ξεκινά τον Ιούνιο

TEDxPanteion University 2026

E-Daily 3.Left 16.05.2026
Το TEDxPanteion University επιστρέφει για 10η χρονιά!

Την Κυριακή 17 Μαΐου, η Πλατεία Κλαυθμώνος γεμίζει λουλούδια, μουσική και ορατότητα!

E-Daily 3.Left Προχτές
Ραντεβού εκεί που ανθίζει η περηφάνια!

Athens Pride 2026

E-Daily 3.Left Προχτές
Η πορεία είναι χώρος διεκδίκησης, γιορτής, μνήμης αλλά και συλλογικής δράσης με ένα μήνυμα: “Τα δικαιώματά μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα”!

«Social Innovation Hackathon UoM – Junior Edition 2026»: Ένα καινοτόμο βήμα από το σχολείο στην κοινωνική αλλαγή

Cityλάιφ 13.05.2026
Κυριακή, 17 Μαΐου 2026 (09:30–16:30) στην Αίθουσα Αθλοπαιδιών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

reworks agora: REASONABLE DOUBT: A Motivating Power

Φεστιβάλ 13.05.2026
Το φετινό reworks agora παρουσιάζει ένα τριήμερο πρόγραμμα δράσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που ενώνει τη δημιουργική σκέψη με την ηχητική εμπειρία

Rivo στο Bolivar Beach Club

Μουσική 13.05.2026
BOLIVAR BEACH BAR16/0520

Mayans w/ Coeus στο Bolivar Beach Club

Μουσική 13.05.2026
BOLIVAR BEACH BAR14/05

Στη σκηνή της ECDM Expo οι παγκόσμιοι ηγέτες της Τεχνητής Νοημοσύνης

Cityλάιφ 11.05.2026
Στο Ολυμπιακό Γήπεδο Φαλήρου, Tae Kwon Do

Thessaloniki Street Food Festival

Φεστιβάλ 08.05.2026
ΔΕΘ - HELEXPOαπό 20/05 έως 24/05