E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το κιβώτιο, του Αρη Αλεξάνδρου

«Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, με τον Φώτη Μακρή

Δημοσίευση 12/10/2022 | 15:37

Το κιβώτιο, του Αρη Αλεξάνδρου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Θέατρο Αμαλία
Ημερομηνίες: από 21/11/2022 έως 22/11/2022
ΝΟE 2022
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Ωρα προσέλευσης: 21:00

από 21 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

Το Κιβώτιο”, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.

Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους.

Αυτές οι αναφορές, αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου.

Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Το μυθιστόρημα ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο ΆρηςΑλεξάνδρου (ψευδώνυμο του Αριστοτέλη Βασιλειάδη) γεννήθηκε στην Πετρούπολη της Ρωσίας, το 1922 από Έλληνα πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του (το 1928), η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθηνά.

Άρχισε να μεταφράζει και να γράφει σε νεαρή ηλικία. Οι πολίτικες του περιπέτειες (εξορίστηκε στην Ελ Ντάμπα της Λιβύης, στον Μούδρο της Λήμνου, στη Μακρόνησο και φυλακίστηκε για τα αριστερά πολιτικά του φρονήματα), που συνοδεύονταν από αντίστοιχες ιδεολογικές, καθώς διαφωνούσε με τους συντρόφους του, δεν έκαμψαν τη μεταφραστική του παραγωγή, ούτε και την ποιητική του δημιουργικότητα.

Από το 1967 έζησε αυτοεξόριστος, μαζί με τη σύζυγο του Καίτη Δρόσου, στο Παρίσι, οπού και τέλειωσε τη συγγραφή του μυθιστορήματος “Το Κιβώτιο”. Πέθανε στο Παρίσι, το 1978.

Τα ποιητικά έργα του είναι: Ακόμα τούτη η άνοιξη (1946), Άγονος Γραμμή (1952), Ευθύτης Οδών (1959), Ποιήματα (1941-1971) (1972). Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση από τα αγγλικά, τα ρώσικα, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα γερμανικά.

Το μοναδικό του μυθιστόρημα, “Το Κιβώτιο”, μεταφράστηκε στα γαλλικά και στα αγγλικά και αποτέλεσε θέμα πολλών πανεπιστημιακών εργασιών.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5ο επετειακό Japan Festival 2026: Ένα διήμερο γεμάτο Ιαπωνία!

Φεστιβάλ Προχτές
4 και 5 Απριλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Η Δούκισσα της Πλακεντίας

Θέατρο+Χορός 15.02.2026
ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗαπό 08/01 έως 21/02

Έρχεται η παράσταση «Γουέστερν» στο Μικρό Κεραμεικό

Θέατρο+Χορός 12.02.2026
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥαπό 19/02 έως 30/04

«Μια ελληνική λέξη που αγαπώ»: Εκπαιδευτική δράση του Σ.ΕΚ.Β. για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Cityλάιφ 09.02.2026
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για τον ελληνισμό

The Greek Film Festival in Berlin: Πρόγραμμα ταινιών και εκδηλώσεων 2026

Σινεμά 03.02.2026
Το The Greek Film Festival in Berlin θα σηκώσει αυλαία για 11η φορά στον κινηματογράφο Babylon, στις 25-29 Μαρτίου 2026

Athens Fashion Trade Show: Νέες συλλογές SS26 στο Metropolitan Expo

Cityλάιφ 28.01.2026
Η Athens Fashion Trade Show θα πραγματοποιηθεί από 29 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo, παρουσιάζοντας τις συλλογές Ανοιξη / Καλοκαίρι 2026 (SS26)

Fuckup Nights Thessaloniki επιστρέφει για 2η χρονιά ‑ 4 αληθινές ιστορίες που αξίζει να ακουστούν

Cityλάιφ 28.01.2026
Ετοιμαστείτε για γέλιο, γνώση και δημιουργία από μια κοινότητα που μετατρέπει την αποτυχία σε ευκαιρία για εξέλιξη!

29ο Παζάρι Βιβλίου 2026

Cityλάιφ 20.01.2026
Στην Πλατεία Κλαυθμώνος από τις 23 Ιανουαρίου – 15 Φεβρουαρίου 2026, 200 Εκδότες – Χιλιάδες Βιβλία – Τιμές από 1 €