E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Βόμβα» στην Ιταλία: Ο Πούτιν έριξε τον Ντράγκι;

Δημοσίευμα - φωτιά της La Stampa

Δημοσίευση 28/7/2022 | 16:13

«Βόμβα» στην Ιταλία: Ο Πούτιν έριξε τον Ντράγκι;

Eυθεία ρωσική παρέμβαση στην ιταλική πολιτική σκηνή, που φαίνεται να κόστισε την πτώση στην κυβέρνηση Ντράγκι, αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, το κόμμα της Λέγκα είχε επαφές στο παρελθόν με υψηλόβαθμους διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας στην Ρώμη.

Η εφημερίδα του Τορίνου γράφει ότι στα τέλη Μαΐου ο Αντόνιο Καπουάνο, σύμβουλος διεθνών σχέσεων του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, συναντήθηκε με τον διπλωμάτη της ρωσικής πρεσβείας στην Ιταλία, Όλεγκ Κοστιούκοβ. Η La Stampa αναφέρεται σε στοιχεία και έγγραφα που, όπως γράφει, προέρχονται από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες και προσθέτει ότι ο Κοστιούκοβ, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, «ρώτησε τον Καπουάνο αν η Λέγκα εννοούσε να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι».

Ο επικεφαλής του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, ζήτησε άμεσα να δοθούν όλες οι πρέπουσες εξηγήσεις «για να εξακριβωθεί αν η Ρωσία έριξε την κυβέρνηση Ντράγκι».

Σαλβίνι: «Ανοησίες»

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, από την μεριά του, απάντησε ότι «πρόκειται για ανοησίες» και ότι «είναι το γνωστό, φανταστικό σενάριο, με κύρια στοιχεία τον Πούτιν, τον φασισμό, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό».

Ο Φράνκο Γκαμπριέλι, τέλος, υφυπουργός παρά την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, από τον οποίο εξαρτώνται οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, επέμεινε ότι «τα όσα αναφέρονται στο άρθρο της La Stampa, σχετικά με στοιχεία που μπορεί να έχουν ως πηγή τις υπηρεσίες πληροφοριών -όπως αποσαφηνίσθηκε και στο παρελθόν- στερούνται κάθε βάσης».

Γιατί εξυπηρετεί τον Πούτιν η κρίση στην Ιταλία

«Ποιος θα είναι ο επόμενος;» έγραψε τις προηγούμενες ημέρες σε ανάρτησή του στο Telegram ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας την πολιτική κρίση στην Ιταλία. Την ερώτησή του συνόδευε μια φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον και του Μάριο Ντράγκι, μεριμνώντας για άλλη μία φωτογραφία σε μαύρο πλαίσιο που τη συνόδευε ένα ερωτηματικό.

Η Ρωσία φαίνεται να διασκεδάζει με την πολιτική αναστάτωση στην Ευρώπη, και γιατί όχι άλλωστε αφού τη βολεύει, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος υποστήριξε ότι η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα του θα ωφελήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, η αβεβαιότητα στην Ιταλία θέτει σε κίνδυνο την αντίδραση της χώρας στη ρωσική επιθετικότητα.

«Οι Ρώσοι πανηγυρίζουν τη στιγμή που έκαναν άλλη μια δυτική κυβέρνηση να πέσει» είπε χαρακτηριστικά ο Ντι Μάιο στο Politico, προσθέτοντας ότι μεταξύ των «σοβαρών προβλημάτων» είναι η πιθανότητα η Ιταλία να μην μπορεί να στείλει όπλα στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντράγκι βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντίθεσης στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Έσπευσε να προτείνει ισχυρές κυρώσεις στη Μόσχα και το «πάγωμα» των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, καθώς και να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κιέβου στην ΕΕ.

Όμως ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, είχε αμφισβητήσει ανοικτά τη λογική αποστολής όπλων στην Ουκρανία, προκαλώντας ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Επιπλέον, ζητούσε πιο επιθετική στάση σε ζητήματα ενέργειας, θέσεις τις οποίες ο Ντράγκι προσπαθούσε να περάσει μέσα από το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε με ευθανασία η 25χρονη Ισπανίδα που είχε πέσει θύμα ομαδικού βιασμού

Κόσμος Χτες
Η 25χρονη έμεινε τετραπληγική μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε καθώς υπέφερε μετά τον ομαδικό βιασμό της το 2022

Ιράν: Βίντεο ΑΙ δείχνει πυραυλική επίθεση στο Αγαλμα της Ελευθερίας

Κόσμος Χτες
Ανατριχιαστικό βίντεο δείχνει το Αγαλμα της Ελευθερίας να καταστρέφεται από ιρανικό πύραυλο – Υπόσχονται εκδίκηση κατά των ΗΠΑ και κάνουν αναφορά στον Έπσταϊν

Θρίλερ στα Χανιά: Εντοπίστηκε σορός σε προχωρημένη σήψη

Ελλάδα Χτες
Αμεσε στο σημείο κλήθηκε η ΕΛΑΣ, ενώ η σορός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης

Δεξαμενόπλοιο της Τουρκίας χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα – Απειλεί με αντίποινα

Κόσμος Χτες
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίδρασης

Θεσσαλονίκη: Φωτιά στα Μάλγαρα ‑ Κλειστή η εθνική οδός

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα για τον περιορισμό της φωτιάς, κυρίως στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη

Ο ράπερ Μπαλέντρα Σαχ, o νέος πρωθυπουργός του Νεπάλ

Κόσμος Χτες
Ο Σαχ που ανακηρύχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα στέλνει με το τραγούδι του μήνυμα ενότητας προς τον λαό της χώρας του

Σάλος στη Ζάκυνθο με την παιδίατρο που ήταν εκτός βάρδιας ‑ 12 νέες καταγγελίες

Ελλάδα Χτες
Οι 12 γονείς που υπογράφουν τη νέα ανακοίνωση συνδέουν άμεσα το συγκεκριμένο περιστατικό με ένα ευρύτερο μοτίβο δυσλειτουργίας

Το μανιτάρι «χρυσός δολοφόνος» δραπέτευσε και καταστρέφει τα δάση της Βόρειας Αμερικής

Κόσμος Χτες
Εξαπλώνεται ραγδαία στα δάση της Βόρειας Αμερικής, έχοντας διαδώσει τους σπόρους του και στην Ευρώπη

Αντριου: Γυναίκα είπε ότι ανάγκασαν την φίλη της να συνερευθεί ερωτικά με τον έκπτωτο πρίγκιπα

Κόσμος Χτες
Η γυναίκα υποστήριξε ότι ο Τζέφρι Έπσταϊν ήταν αυτός που υποχρέωσε τη φίλη της να έχει σεξουαλική επαφή με τον Αντριου

Η Βρετανία «υπό απειλή» ‑ Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι το Ιράν θα μπορούσε να πλήξει το Λονδίνο

Κόσμος Χτες
Το Λονδίνο απέχει μόλις 4.000 χιλιόμετρα από το Ιράν, ανέφερε δηκτικά ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ ‑ Κάηκε ολοσχερώς

Ελλάδα Χτες
Ένα νέο περιστατικό με φωτιά σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης σημειώθηκε σήμερα Πέμπτη (26/3) στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών