E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φτιάξε σήμερα το απόλυτο καραμελένιο γλυκό από τα χεράκια της Dolly Parton

Δύσκολα θα φας μόνο ένα κομμάτι

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 29/7/2022 | 00:27

Φτιάξε σήμερα το απόλυτο καραμελένιο γλυκό από τα χεράκια της Dolly Parton
collage

Λίγο μπελαλίδικο, ναι. Κολασμένο, επίσης ναι. Η απόφαση είναι δική σου.

Συστατικά
1-1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-3/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2/3 φλιτζάνι κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
5 με 6 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό

1/2 κουταλάκι του γλυκού ανάλατο βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
Mια πρέζα αλάτι
2 φλιτζάνια βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε κύβους
2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα, καβουρδισμένα
1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

3 μεγάλοι κρόκοι αυγών
1-1/2 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη συσκευασμένη
1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Mια πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι γάλα 2%.
1/3 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Σαντιγί

Εκτέλεση
Για την κρούστα, σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. και κόψτε το βούτυρο μέχρι να γίνει μικρά κομματάκια. Προσθέστε σταδιακά παγωμένο νερό, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι για μερική ώρα. Κάντε τη ζύμη μπάλα. Τυλίξτε σε πλαστικό. Βάλτε τη στο στο ψυγείο για 1 ώρα ή όλη τη νύχτα.

Για την καραμέλα, λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι με 1/2 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το υπόλοιπο βούτυρο. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι ένα θερμόμετρο καραμέλας να δείξει 300° (στάδιο σκληρού ραγίσματος), ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέστε τα καρύδια και τη βανίλια. Αδειάζετε αμέσως στο ταψί.

Αφήστε να σταθεί μέχρι να δέσει, περίπου 45 λεπτά. Χοντροκόβετε αρκετή καραμέλα για να μετρήσουμε 4 φλιτζάνια. Αφήνετε στην άκρη. Σπάστε την υπόλοιπη καραμέλα σε κομμάτια, και βάλτε τη στο ψυγείο.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, απλώστε τη ζύμη και αφήστε τη να περάσει και πέρα ​​από το χείλος του πιάτου (όπως θα κάνατε με μια τάρτα). Βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο!

Στρώστε τη ζύμη με φύλλο διπλού πάχους. Την βάζετε στο φούρνο αφήνοντας πάνω της ξερά φασόλια ή άψητο ρύζι για να την κρατάει στο πάτο του ταψιού και να μην ανασηκωθεί.

Ψήνετε σε χαμηλότερη σχάρα φούρνου για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες. Αφαιρέστε το φύλλο και τα φασόλια!

Ψήστε για 3-6 λεπτά περισσότερο ή μέχρι να ροδίσει ο πάτος. Αφήστε τη να κρυώσει λίγο.

Για τη γέμιση, τοποθετήστε τους κρόκους αυγών σε ένα μικρό μπολ, και σε μια κατσαρόλα ανακατέψτε την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι. Χτυπάτε με το γάλα. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να αφρατέψει. Μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό και ανακατέψτε για 4 λεπτά ακόμα. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Χτυπήστε σταδιακά μια μικρή ποσότητα ζεστού μείγματος στους κρόκους αυγών. και επιστρέφετε τα πάντα στο τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά. Μεταφέρετε αμέσως σε ένα καθαρό μπολ. Ανακατεύετε με το βούτυρο και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τοποθετήστε 3 φλιτζάνια από την ψιλοκομμένη καραμέλα σε κρούστα. Περιχύστε με τη γέμιση την καραμέλα. Συμπληρώστε με το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη καραμέλα. Βάλτε το στο ψυγείο, σκεπασμένο, τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρετε. Σερβίρετε με παγωτό ή σαντιγί και τα υπόλοιπα κομμάτια καραμέλας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φόρεσέ το όπως οι Olsen: Τα καλοκαιρινά look που δε θα θέλεις να βγάλεις ποτέ

Style 18.06.2025
Oversized πουκάμισα, «άσχημα» σανδάλια που έγιναν fashion statement και το πιο κομψό all-white look του καλοκαιριού

Το λευκό φόρεμα με φράουλες της Ευγενίας Σαμαρά είναι το απόλυτο summer crush

Style 18.06.2025
Δροσερό, girly και απόλυτα instagrammable, αυτό το φόρεμα έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί!

Ποιο πρωινό είναι ιδανικό για το πεπτικό σύστημα

Body+Mind 18.06.2025
Και δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί...

Τα rooftop μπαρ της στο κέντρο της Αθήνας που θα σε κάνουν να ξεχάσεις ότι δουλεύεις αύριο

Eat + Drink 18.06.2025
Αν ψάχνεις το ιδανικό μέρος για να αφήσεις πίσω σου το άγχος της μέρας, αυτές οι ταράτσες είναι η απόλυτη λύση!

Πώς η Jennifer Aniston έχει ΠΑΝΤΑ τέλεια μαλλιά; Το μυστικό δεν είναι στο κομμωτήριο

Body+Mind Χτες
Έχει δικά της προϊόντα – αλλά δεν τα προωθεί όπως οι άλλες σταρ. Ξέρει γιατί.

Γιατί είναι σημαντική η λευκίνη και πού τη βρίσκουμε στη διατροφή μας;

Body+Mind Χτες
Ενα από τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα

Νέα έρευνα: Μπορείς να κερδίσεις έως και 6,5 χρόνια εγκεφαλικής νιότης απλά με έναν ... υπνάκο!

Body+Mind Χτες
Η επιστήμη δικαιώνει τους υπναράδες – αλλά με μέτρο!

Mascara για καύσωνα, θάλασσα και ιδρώτα – οι 5 που αξίζουν κάθε ευρώ

Style Χτες
Επένδυσε σε μία από αυτές τις μάσκαρα και απόλαυσε το καλοκαίρι σου χωρίς άγχος για το βλέμμα σου!

Η απόλυτη απόδραση του Ιουλίου είναι στη Λίμνη Πλαστήρα – Και έχει τρελό line up!

Ταξίδια Χτες
Μουσική δίπλα στο νερό, camping μέσα στη φύση και το πιο δυνατό line-up του καλοκαιριού!

Η σημασία της λεπτομέρειας στο μπουκάλι της μπύρας που δεν έχεις προσέξει

Food Χτες
Πολλά πράγματα έχουν τη σημασία τους αλλά δεν τα προσέχουμε