LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γαλάτσι: Μια βόλτα στη γειτονιά που είναι πιο κοντά στον ουρανό

Η γειτονιά που τα περισσότερα μπαλκόνια έχουν όμορφη θέα και ένα μέρος που αξίζει να βγεις για φαγητό και ποτό!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 3/7/2022 | 23:01

Γαλάτσι: Μια βόλτα στη γειτονιά που είναι πιο κοντά στον ουρανό
@zafiro_lounge_cafe / instagram

Αν δεν υπήρχε η Βεΐκου και η Γαλατσίου με τη μεγάλη φασαρία τους και τα χιλιάδες διερχόμενα αυτοκίνητα, τότε το Γαλάτσι θα ήταν μια από τις πιο cozy γειτονιές της Αθήνας.

Τα περισσότερα σπίτια στο Γαλάτσι έχουν όμορφη θέα γιατί είναι πιο ψηλά σε σχέση με τις άλλες γειτονιές που συνορεύουν με το κέντρο, δεν είναι το ίδιο πυκνοκατοικημένο με αυτές επίσης, και έχει και μια ωραία ενέργεια, μαζί με το άπλετο φως που το λούζει! 

Έχει αρκετό νέο κόσμο, έχει δική του αγορά που δεν της λείπει τίποτα και έχει και αρκετά μέρη για να βγεις για φαγητό, ποτό και καφέ! Το τεράστιο highlight της γειτονιάς βέβαια είναι το άλσος Βείκου, που είναι μια από τις πιο όμορφες βόλτες στην Αθήνα! 

Λίγα ιστορικά πράγματα για το Γαλάτσι

Το 1920, οι κάτοικοι στο Γαλάτσι ήταν μόλις 319. Το κέντρο της Αθήνας είχε αρχίσει να αναπτύσσεται σημαντικά αλλά το Γαλάτσι ακόμα φιλοξενεί νταμάρια στους λόφους του και λιγοστούς κατοίκους που είναι κυρίως εργάτες από τις Κυκλάδες. Η περιοχή είναι κατάφυτη και με κακοτράχαλους δρόμους.

Η μικρασιατική καταστροφή θα φέρει αρκετούς κατοίκους εδώ και σιγά σιγά η περιοχή γίνεται μια μικρή ζωντανή κοινότητα.Το 1930, εμφανίζεται και το πρώτο λεωφορείο που συνδέει το Γαλάτσι με την Αθήνα. Ο πόλεμος θα κάνει τη γειτονιά ένα άναρχο μέρος με σπίτια χτισμένα δίπλα σε καμίνια και τον Δήμο Αθηναίων να αδιαφορεί για την περιοχή του Γαλατσίου. Το 1954 η περιοχή θα αναγνωριστεί ως επίσημη κοινότητα με 9.600 κατοίκους. Από τότε μέχρι και σήμερα η περιοχή δε σταμάτησε να αναπτύσσεται, να δημιουργεί και να εμπνέει τους άλλους δήμους. 

Τι μπορώ να κάνω στο Γαλάτσι; 

Το μετρό θα φτάσει -ελπίζω σύντομα- στο Γαλάτσι και αυτή η γειτονιά είναι εξαιρετικά πιθανόν να γνωρίσει μεγάλες δόξες τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τότε όμως, παραμένει μια ωραία γειτονιά για να πας για καφέ στο Moliz και να δοκιμάσεις εξαιρετικές ποικιλίες καφέ και να ξεκουραστείς στην όμορφη αυλή τους. Για καφέ και brunch κατάσταση σημείωσε και το Nobell που είναι ένα από τα αγαπημένα μου all day bars,  το Mi Lugar για καταπληκτικές βάφλες και αυγοδημιουργίες, το νεοφερμένο Enteka Athens που επίσης φτιάχνει πολύ ποιοτικό brunch άλλα και το A Priori για αριστοτεχνικά pancakes και όχι μόνο! 

Αν βρεθείς στη γειτονιά, πρέπει να περάσεις και από τον Βραζιλιάνο για να πάρεις αποξηραμένα φρούτα και βουτυρά καρπών άλλα και για ρυζόγαλα που φτιάχνει ο "Στάμου" πάνω στη Γαλατσίου.

Επίσης, η βόλτα αξίζει για να πας για φαγητό στις Λεύκες που έχουν φανατικούς οπαδούς από όλη την Αθήνα. Στο ουζερί "Λέσβιον" με τους θαλασσομεζέδες και σε ένα σωρό ακόμα ξεχωριστά φαγάδικα. Μερικά που αγαπώ είναι η λατρεμένη αυλή του Ζήκου, η Ανθελιά με τη μια σταλιά πειραγμένη κουζίνα της, η Ρακοφωλιά για μεζεδοκατάσταση και κουβέντες μέχρι αργά το βράδυ και το AΡΙΣΜαΡί & ΑΒάΡΣαΜΟ για τα επικά γλυκά και την εκλεπτυσμένη κουζίνα του. 

Και φυσικά, η βόλτα αξίζει για  τα πολλά και για όλα τα γούστα για ποτό. Από το vintage Sante μέχρι το Zafiro με θέα όλη την Αθήνα.

Πώς είναι να ζεις στο Γαλάτσι;

Ζήτησα από την Εύα aka @Funkycookgr να μας πει μερικά πράγματα για τη γειτονιά της. Η οπτική του μόνιμου κατοίκου για την περιοχή του, είναι μια οπτική που αξίζει να υπάρχει, σε ένα θέμα σας αυτό. 

«Στο Γαλάτσι ζω 16 χρόνια και αν υπάρχει ένας χαρακτηρισμός για αυτό είναι γειτονιά, με όλη της τη σημασία». Μου είπε η Εύα, και συνέχισε να μου μιλάει για τη γειτονιά της. 

«Με εξαίρεση τη Λεωφόρο Βεΐκου, τα αστικά λεωφορεία και τα ταξί που σου υπενθυμίζουν ότι ζεις σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα. Το Γαλάτσι μου θυμίζει τον τόπο μου, ειδικά τα Περιβόλια όπου μένω. Ακριβώς απέναντι έχω τον κατάφυτο Λόφο του παιδιού, καθημερινό σημείο συνάντησης όσων έχουμε σκυλάκια, αράζουμε και χαζεύουμε την Αθήνα «πιάτο». Εκεί ζουν και ποικιλίες πτηνών αλλά και μια φαμίλια από αλεπουδίτσες. Αλλά και στο υπόλοιπο Γαλάτσι θα βρεις πολλές μονοκατοικίες, μαγαζιά της γειτονιάς, παιδικές χαρές, φωνές και καρέκλες στο δρόμο, όπου μαζεύονται μικροί-μεγάλοι».

«Το μεγάλο του ατού είναι το Άλσος με το θερινό σινεμά, την πίστα skate, και τις πανέμορφες διαδρομές-μονοπάτια»

«Παρόλο που όταν ήρθα στο Γαλάτσι δεν γνώριζα κανέναν τώρα πια μέχρι να φτάσω στη δουλειά δεν σταματάνε οι καλημέρες! Στο Γαλάτσι δεν θα βρεις τα ‘πάντα», όπως συμβαίνει με τις περισσότερες περιοχές κοντά στο κέντρο, και αυτό είναι υπέροχο γιατί επιβεβαιώνει ότι το Γαλάτσι είναι μια όμορφη -μικρή- γειτονιά! Αν με ρωτάς, θα άλλαζα περιοχή μόνο για να πάω στην επαρχία».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 κακά παραδείγματα που δίνεις στο παιδί ενώ δεν το θέλεις

Family 20.04.2024
Τα παιδιά κάνουν ό, τι βλέπουν και όχι ό, τι τους λένε

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 20.04.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Τα πιο όμορφα λουλούδια για να φυτέψεις στη γλάστρα σου την άνοιξη

Style 20.04.2024
Για να δημιουργήσεις τη δική σου όαση στο μπαλκόνι σου!

4 συμπληρώματα που ενισχύουν το κολλαγόνο για ελαστικό δέρμα

Body+Mind 20.04.2024
Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα συμπληρωμάτων

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind Χτες
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style Χτες
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο Χτες
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια Χτες
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Προχτές
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο