E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πήραν πίσω το φόρο για τις στάνες και τα θερμοκήπια

Διευκρινίσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Δημοσίευση 30/10/2013 | 09:31

Πήραν πίσω το φόρο για τις στάνες και τα θερμοκήπια

Δεν θα φορολογηθούν τελικά οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη, όπως θερμοκήπια, στάνες, αποθήκες γεωργικών μηχανημάτων, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, μετά τις αντιδράσεις για τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Νωρίτερα είχαν καταθέσει ερώτηση προς τον Γιάννη Στουρνάρα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων 24 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας Iορδάνη Τζαμτζή.

Σημειώνεται ότι η μη φορολόγηση των χώρων αυτών ήταν ένα βασικό αίτημα των αγροτών, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στη διευκρινιστική ανακοίνωσή του –αργά το βράδυ της Τρίτης– το υπουργείο Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναφέρει:

«Το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα (ΕΝΦΑ) οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κλπ) δεν πρόκειται να φορολογηθούν».

Οι 24 βουλευτές της Ν.Δ χαρακτήριζαν άδικη τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, όπως αυτή προβλέπεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, και μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «η υπερφορολόγηση θα εμποδίσει την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Όπως ανέφεραν στο κείμενο της ερώτησης, δεδομένου ότι τα αγροτεμάχια καλλιεργούνται, η επιβάρυνσή τους από τους συντελεστές φορολόγησης είναι υπερβολική, και καταθέτουν σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων.

Μεταξύ άλλων παραδειγμάτων, ώστε να καταδείξουν την αδικία της ρύθμισης, οι 24 βουλευτές ανέφεραν ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του συντελεστή χρήσης του γηπέδου–αγροτεμαχίου.

«Είναι απαράδεκτο, το μεταλλείο ή το λατομείο, το οποίο αποδίδει στον κάτοχό του μεγάλα κέρδη, να φορολογείται με συντελεστή 1,2, η υπαίθρια έκθεση, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής με 1,5 και οι δενδροκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες με συντελεστές 2,0 και 1,8 αντίστοιχα και οι μονοετείς καλλιέργειες με συντελεστή 1», τόνισαν.

Ζήτησαν δε, ο συντελεστής χρήσης για τους αγρότες να καταργηθεί ή να είναι χαμηλότερος από τα μεταλλεία και τα λατομεία, σημειώνοντας ότι ακόμη και οι υπαίθριες εκθέσεις, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής έχουν συντελεστή 1,5, δηλαδή χαμηλότερο από τις αγροτικές καλλιέργειες.

Τέλος, ρώτησαν τον αρμόδιο υπουργό τι προτίθεται να πράξει, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες και ακόμη τι θα κάνει σχετικά με τις εγκαταλελειμμένες και ανεκμετάλλευτες γαίες, οι οποίες δεν αποφέρουν έσοδα στους κατόχους τους.

Την ερώτηση υπέγραψαν οι βουλευτές: Iορδάνης Τζαμτζής (Πέλλας), Παύλος Βογιατζής (Λέσβου), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας), Μαρία Αντωνίου (Καστοριάς), Θανάσης Νταβλούρος (Αχαίας), Κώστας Κόλλιας (Κορινθίας) , Γιάννης Λαμπρόπουλος (Μεσσσηνίας), Γιώργος Κωνσταντόπουλος (Πιερίας), Στάθης Κωνσταντινίδης (Φλώρινας), Σπύρος Ταλιαδούρος (Καρδίτσας), Γιάννης Ιωαννίδης (Θεσσαλονίκης), Κώστας Κουκοδήμος (Πιερίας), Λάζαρος Τσαβδαρίδης (Ημαθίας), Ηλίας Βλαχογιάννης (Τρικάλων), Γιώργος Στύλιος (Αρτας), Ανδρέας Μαρίνος (Ηλείας), Κώστας Κλειτσιώτης (Καβάλα), Γιάννης Πασχαλίδης (Καβάλας), Ασημίνα Σκόνδρα (Καρδίτσας), Μενέλαος Βλάχβεης (Σερρών), Δημήτρης Σαμπαζιώτης (Μεσσηνίας), Ανδρέας Κουτσούμπας (Βοιωτίας), Λευτέρης Αυγενάκης (Ηρακλείου) και Βασίλης Υψηλάντης (Δωδεκανήσων).

Πηγή: Τα Νέα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο πιο απρόσμενο μέρος της Ευρώπης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η παγκόσμια εξάπλωση της γρίπης των πτηνών έχει ήδη προκαλέσει ευρεία ανησυχία μεταξύ κυβερνήσεων και παραγωγών πουλερικών

Le Monde: «Παράθυρο» επιστροφής θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο ανοίγει νέα γαλλική νομοθεσία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με τη νέα γαλλική νομοθεσία επιτρέπεται η επιστροφή θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο, υποστηρίζει σε άρθρο της στη Monde η δικηγόρος Κατερίνα Τιτή

Πάτρα: «Φώναζα `πάρτε τα λεφτά και αφήστε μου τα χαρτιά`» λέει η αθλήτρια Ανδριάνα Φωτακοπούλου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Και ενώ πήγαινα προς τον καταυλισμό, σταματώ. Μπροστά μου βλέπω 50 – 60 Ρομά και λέω ‘ώπα, δεν θα σε βρούνε ποτέ εδώ’» περιγράφει η πρώην πρωταθλήτρια στίβου

«Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Ασχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

E-Daily 3.Left Χτες
Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)

Παραλήρημα της Αγκυρας για την γενοκτονία των Ποντίων: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει τα γεγονότα, εσείς σφάξατε Τούρκους στην Τριπολιτσά

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικό όφελος και να αναγνωρίσουν τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον Τούρκων και άλλων εθνοτικών ομάδων» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση

X: Περιορίζει τους χρήστες χωρίς μπλε τικ σε 50 δημοσιεύσεις την ημέρα

Κόσμος Χτες
Οι οι επικριτές αυτού του περιορισμού προειδοποιούν ότι μια τέτοια αλλαγή ενδέχεται να οδηγήσει σε μαζικότερη αποχώρηση χρηστών

Καρκίνος: Κοινό φάρμακο για το άσθμα ίσως βοηθά στην αντιμετώπιση επιθετικών μορφών του

Tech + Science Χτες
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Cancer

Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, διασώστες και οδηγοί ασθενοφόρων ‑ Τι ανέφερε για συντάξεις χηρείας

Ελλάδα Χτες
Η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μια σημαντική ρύθμιση για τους υγειονομικούς αλλά και νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών με την ίδια εργασιακή θέση

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έκανε μήνυση σε Κουσουλό και Γεωργιάδη – Για ποιο λόγο

E-Daily 3.Left Χτες
Πληρεξούσιος δικηγόρος κατέθεσε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων κατά της Αννας Καρακίτσου, του Πέτρου Κουσουλού, του Χαράλαμπου Κούτρα και του Αδωνι Γεωργιάδη

Μήνυση Καρυστιανού και Αυγερινού σε Καραχάλιο, μετά τις αναφορές περί «εντολής ίδρυσης κόμματος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Καταγγέλλουν το Νίκο Καραχάλιο για «ψευδείς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς»