E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η παράβαση που κάνουν συχνά οι Έλληνες οδηγοί

Ποια είναι η πρόταση για να τη σταματήσουν

Δημοσίευση 12/5/2022 | 11:13

Η παράβαση που κάνουν συχνά οι Έλληνες οδηγοί

Υπάρχει μια παράβαση που κάνουν οι Έλληνες οδηγοί που μπορεί να αποβεί μοιραία: ασχολούνται με το κινητό τους. Και όχι μόνο μιλάνε, αλλά σερφάρουν και στέλνουν μέιλ.

«Μία από τις σημαντικές παραβάσεις των Ελλήνων οδηγών κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου. Είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσουμε άμεσα». Αυτό επισήμανε ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Θωμάς Γέρμανος, ο οποίος παραβρέθηκε σε εκδήλωση για την οδηγική ασφάλεια και έστειλε το μήνυμα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει εν ώρα οδήγησης να μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο.

«Η χρήση κινητού γίνεται σε μεγάλο βαθμό από τους οδηγούς. Πλέον, δεν μιλούν μόνο, αλλά στέλνουν μηνύματα, σερφάρουν, στέλνουν email. Κανένας οδηγός που βγήκε εκτός δρόμου δεν μας είπε ότι εκείνη την ώρα μιλούσε στο κινητό. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα. Από τη στιγμή που μπήκε πριν χρόνια ο βομβητής στο αυτοκίνητο για τη ζώνη αυξήθηκε το ποσοστό των οδηγών που τη χρησιμοποιεί. Πλέον, είναι ελάχιστοι που δεν χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας. Τώρα θα πρέπει οι αυτοκινητοβιομηχανίες να βρουν τρόπο να απενεργοποιούν τα κινητά κατά τη διάρκεια της οδήγησης», ανέφερε ο κ. Γέρμανος.

Η έρευνα στην Ευρώπη

Η εταιρεία «Ipsos» πραγματοποίησε έρευνα η οποία έδειξε ότι το 11% των Ευρωπαίων οδηγών ήδη είχε εμπλακεί ή ήταν κοντά στο να εμπλακεί σε ατύχημα τη στιγμή που χρησιμοποίησε το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μάλιστα, το 76% των Ευρωπαίων οδηγών παραδέχεται ότι κατά τη διάρκεια της οδήγησης υπάρχουν κάποια δευτερόλεπτα που δεν κοιτούν τον δρόμο, αλλά ασχολούνται με το κινητό τους, ενώ το 53% δηλώνει ότι μιλάει στο τηλέφωνο ενώ οδηγεί χρησιμοποιώντας bluetooth με ενσωματωμένα ηχεία στο αυτοκίνητο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, θέλοντας να δώσουν λύση στο θέμα, έχουν ενσωματώσει όλες τις λειτουργίες των κινητών στην οθόνη αφής των αυτοκινήτων, έτσι ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Η απόσπαση προσοχής ακόμη και για ένα δευτερόλεπτο μπορεί να φέρει άσχημα αποτελέσματα. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι το 22% στέλνει ή διαβάζει μηνύματα κειμένου ή e-mail κατά την οδήγηση, το 21% χρησιμοποιεί μία εφαρμογή για να ειδοποιεί άλλους οδηγούς για συγκεκριμένα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή, το 32% χρησιμοποιεί ακουστικά για να μιλάει στο τηλέφωνο και το 23% πραγματοποιεί κλήσεις κρατώντας το τηλέφωνο στα χέρια του.

Οι κυρώσεις

Σημειώνεται ότι ο νόμος για αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα αυστηρός.

Σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 1 στοιχ. α. του Ν. 4530/2018, στις διατάξεις του νέου ΚΟΚ, οι οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς αυτό να είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση τιμωρούνται με επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης (διπλώματος), από τον βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρό δίχρονο κοριτσάκι από θερμοπληξία, την ξέχασε ο πατέρας της στο αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Το παιδί παρέμεινε για ώρες μέσα στο όχημα του πατέρα του εν μέσω ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή

Νέος νόμος στις ΗΠΑ: Τα social media υποχρεώνονται να αφαιρούν revenge ρorn και deepfake ποpνογραφικό υλικό μέσα σε 48 ώρες

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
«Δεν μπορούν πλέον να κλείνουν τα μάτια σε αυτές τις φρικτές μορφές κακοποίησης στα social media»

Η αρχή του σeξ ήταν ένα θαλάσσιο πλάσμα ηλικίας 567 εκατ. ετών

E-Daily 3.Left 21.05.2026
Επιστήμονες εντόπισαν τα αρχαιότερα γνωστά ίχνη σeξουαλικής αναπαραγωγής σε οργανισμούς που ζούσαν στους αρχαίους ωκεανούς της Γης

Τραγωδία στο Μαρόκο με έντεκα νεκρούς από κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου στη Φεζ

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Σοκ από την ολονύχτια καταστροφή, ενώ τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν εγκλωβισμένους στα χαλάσματα

Μελβούρνη: Έκλεισαν αεροδρόμιο λόγω ύποπτου πακέτου και τελικά ήταν συσκευή αποτρίχωσης

Κόσμος 21.05.2026
Διαπιστώθηκε ότι το «ύποπτο πακέτο» περιείχε τελικά μια συσκευή αποτρίχωσης με λέιζερ και ένα κουτί συσκευασίας για ζεστή σοκολάτα

Global Sumud Flotilla: Απελευθερώθηκαν οι ακτιβιστές και ξεκίνησαν οι απελάσεις

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Οι χώρες αναμένουν τον επαναπατρισμό των ακτιβιστών - Πώς θα γίνει

Παναθηναϊκός: Ακυρώθηκε η συνάντηση του Γιαννακόπουλου με τον Αταμαν

E-Daily 3.Left 21.05.2026
Ο ιδιοκτήτης της «πράσινης» ΚΑΕ φαίνεται να δίνει για την ώρα ψήφο εμπιστοσύνης στον Τούρκο προπονητή

Μεξικό: Λήστεψαν υπό την απειλή όπλου δημοσιογράφο ενώ μιλούσε live σε εκπομπή – Αφωνος ο παρουσιαστής

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Ο δράστης τον πλησίασε στο αυτοκίνητο και του ζήτησε λεφτά, κινητό και το κλειδί του αμαξιού - Το βίντεο

Οσμή στην Αττική: Παράνομη εκπομπή υγραερίου το πιθανότερο σενάριο – Τι λέει ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Η ακριβής ταυτοποίηση τέτοιων περιστατικών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξειδικευμένος εξοπλισμός