E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O Van Gogh χρωστά τα πάντα στη νύφη του, την Jo

Η Johanna Van Gogh-Bonger ήταν ο από μηχανής θεός

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 23/3/2022 | 03:13

O Van Gogh χρωστά τα πάντα στη νύφη του, την Jo

Για αρχή, να ξεκινήσουμε λέγοντας πως ο σπουδαίος ζωγράφος Vincent Van Gogh ήταν ένας εκκεντρικός τύπος, κάτι που δεν τον βοήθησε στην «ημερήσια δουλειά» του ως έμπορος έργων τέχνης.

"Έχουμε την εντύπωση ότι ο Vincent δεν διέπρεψε στις πωλήσεις. Θα λέγαμε πως ήταν κακός έμπορος έργων τέχνης με λίγες πωλήσεις. Λέγεται ότι ο Vincent απολύθηκε από το Goupil επειδή δεν ήταν αρκετά εγκάρδιος με τους πελάτες", λέει η Nadine Granoff, υπεύθυνη έρευνας της Van Gogh Experts, μιας εταιρείας ελέγχου ταυτότητας και αξιολόγησης των έργων του.

Η συμπεριφορά του είχε σίγουρα... κάψει τις γέφυρες επικοινωνίας με πιθανούς αγοραστές των δικών του έργων.

Είναι επίσης πιθανό ο ζωγράφος απλά να μην έζησε αρκετά για να δει όλη τη σκληρή δουλειά του να αποδίδει. Πέθανε το 1890 δύο μέρες αφότου αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος με περίστροφο σε ηλικία 37 ετών (αν και κάποιες μεταγενέστερες αναφορές υποθέτουν ότι δολοφονήθηκε).

Έτσι τελείωσε μια ζωή που μαστιζόταν από επιληπτικές κρίσεις και εξουθενωτικά ψυχωτικά επεισόδια. 

Έξι μήνες μετά τον θάνατο του Vincent, ο αγαπημένος του αδελφός Theo πέθανε από επιπλοκές από σύφιλη. Αυτό ήταν εξαιρετικά τραγικό γιατί ο Theo δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από το να ανεβάσει το προφίλ της δουλειάς του αδελφού του. Ευτυχώς, ο Vincent είχε ακόμα έναν τρομερό βοηθό χωρίς να το ξέρει - τη σύζυγο του Theo, Johanna.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΑυτή η γυναίκα έσωσε το Toy Story και πρέπει να την μάθεις 18/2/2022

Είναι ενδιαφέρον ότι η Johanna Van Gogh-Bonger, περισσότερο γνωστή ως Jo,  έγινε μέλος της οικογένειας Van Gogh μόλις το 1889, λίγο πριν το θάνατο του Vincent. Γεννημένη το 1862, η Jo εργάστηκε ως καθηγήτρια αγγλικών σε δύο διαφορετικά σχολεία θηλέων πριν από το γάμο της.

Όταν πέθανε o Theo, έμεινε με τον γιο τους και μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης. Τότε ήταν που αποφάσισε να ακολουθήσει τις επιθυμίες του Theo. Η Jo ανέλαβε την ευθύνη για την καλλιτεχνική κληρονομιά του Vincent. Από το 1891 έως το θάνατό της, αφιερώθηκε στην ευαισθητοποίηση για την τέχνη και τα γράμματα του Van Gogh.

Ο Jo ανέβασε το καλλιτεχνικό προφίλ του Van Gogh μέσα από ακούραστες προσπάθειες. Εργάστηκε πολύ για να καλλιεργήσει το όνομά του και το ενδιαφέρον του για το στυλ του, κάτι που δεν ήταν μικρό κατόρθωμα. Εκείνη την εποχή, το έργο του θεωρούνταν συχνά πολύ μοντέρνο στα μάτια των συλλεκτών και των αγοραστών έργων τέχνης. Για να το κάνει αυτό, πούλησε επιλεκτικά τα έργα του και ενέπνευσε συγγραφείς και κριτικούς τέχνης να μιλήσουν για τους πίνακές του. Δάνεισε επίσης κομμάτια σε έγκριτα μουσεία και οργάνωσε αμέτρητες εκθέσεις. Ένα από τα σηματικότερα κατορθώματα της ήταν η διοργάνωση μαγικής έκθεσης στο Μουσείο Stedelijk, το κορυφαίο μουσείο σύγχρονης τέχνης του Άμστερνταμ το 1905, όπου ένωσε τουλάχιστον 484 έργα του. Μια έκθεση Βαν Γκογκ αυτού του μεγέθους δεν θα μπορούσε ποτέ ξανά να συγκριθεί. Συνολικά, μεταξύ 1891 και 1925, ο Jo πούλησε τουλάχιστον 192 πίνακες του και 55 έργα σε χαρτί!

Μετά τον θάνατο της το 1925 σε ηλικία 62 ετών από τη νόσο του Πάρκινσον, όλα τα έργα της Van Gogh που είχε ακόμα στην κατοχή της πέρασαν στον γιο της, Vincent Willem van Gogh. Συνέχισε το έργο της μητέρας του και τελικά ίδρυσε το Ίδρυμα Vincent van Gogh και το Μουσείο van Gogh, έτσι ώστε τα κομμάτια του θείου του να είναι προσβάσιμα σε όλους. Ο Willem van Gogh, δισέγγονος του Theo and Jo, είναι επί του παρόντος σύμβουλος στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Van Gogh.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο