E-Daily

Ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν νόμιμη την απόδραση από τη φυλακή

Γιατί όμως αυτή η πράξη δεν είναι καταδικαστέα;

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

4/1/2022 | 18:07

Φωτογραφία από τον χρήστη Jonathan Borba στο Pexels

Η απόδραση από τη φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να οδηγήσει σε χρονολογική αύξηση της ποινής σας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε κάποια ευρωπαϊκά κρατή. Η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν διαφορετική άποψη για το θέμα. Σε αυτές τις χώρες, η απόδραση από τη φυλακή θεωρείται εντελώς νόμιμη. Αν δηλαδή το κάνευε σωστά.

Από όλες τις χώρες που έχουν νομιμοποιήσει την απόδραση από τη φυλακή, το Μεξικό έχει δεχτεί τα περισσότερα πυρά για το θέμα. Ωστόσο, το μεξικανικό νομοθετικό και δικαστικό σύστημα εξακολούθησαν να πιστεύουν ότι η πράξη κάποιου για να δραπετεύσει από τη φυλακή δεν πρέπει να είναι παράνομη εκτός εάν διαπράξει κάποιο άλλο έγκλημα κατά τη διαδικασία.

Ο πρώην υπουργός του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μεξικού, Juventino Victor Castro, κάνει συχνές αναφορές στο γιατί η χώρα δεν τιμωρεί την πράξη της φυγής από τη φυλακή. «Το άτομο που προσπαθεί να δραπετεύσει αναζητά την ελευθερία, και αυτό είναι ένα δικαίωμα βαθιά σεβαστό από τον νόμο… Η βασική επιθυμία για ελευθερία είναι σιωπηρή μέσα σε κάθε άνθρωπο, επομένως η προσπάθεια απόδρασης δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το Μεξικό έχει νομιμοποιήσει τις αποδράσεις από τη φυλακή. Στην πραγματικότητα μάλιστα, ισχύει το αντίθετο. Εάν επρόκειτο να καταστρέψετε δημόσια περιουσία, να δωροδοκήσετε φρουρούς ή να συνωμοτήσετε με άλλους για να δραπετεύσετε, τότε μπορεί να κατηγορηθείτε για αυτά τα εγκλήματα. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν σας πιάσουν να δραπετεύετε από φυλακή του Μεξικού, μπορείτε να σας στείλουν πίσω για να εκτίσετε την αρχική σας ποινή.

Το βελγικό περιοδικό Bulletin, αναφέρει ότι: «Η απόδραση από τη φυλακή στο Βέλγιο δεν τιμωρείται από το νόμο, αλλά οι κρατούμενοι που έχουν δραπετεύσει τιμωρούνται, εάν διαπράξουν ποινικά αδικήματα κατά την προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τα σωφρονιστικά ιδρύματα. Εννέα στους δέκα κρατούμενους που καταφέρνουν να δραπετεύσουν συλλαμβάνονται ξανά».

Οι νόμοι της Αυστρίας από την άλλη, δεν ορίζουν ποτέ ευθέως ότι ένας κρατούμενος μπορεί να τιμωρηθεί εάν δραπετεύσει, αν και υπάρχουν πολλές περισσότερες επιφυλάξεις στη συγκεκριμένη χώρα για απόδραση από τη φυλακή.

Στην Ολλανδία, δεν προστίθεται επιπλέον χρόνος ή τιμωρία εάν κάποιος δραπετεύσει από τη φυλακή, και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό ισχύει ακόμη και αν το άτομο έχει συνωμοτήσει με άλλα για να το κάνει. Για παράδειγμα, το 2018 στο Ρότερνταμ, ένα άτομο δραπέτευσε επιτυχώς και νόμιμα από τη φυλακή κρύβοντας τον εαυτό του σε μια μπλε σακούλα σκουπιδιών που κουβαλούσε ένας κρατούμενος στον οποίο επετράπη να φύγει από τη φυλακή.

Τέλος, η άποψη της Γερμανίας για την απόδραση από τη φυλακή είναι ουσιαστικά ένα κατάλοιπο της πολιτικής της εποχής του Ράιχσταγκ, το οποίο καταλήγει στο ότι κάθε άτομο «έχει το δικαίωμα να αναζητά την ελευθερία του». Βέβαια, το πόσο εύκολο είναι να ξεφύγει κανείς από μια φυλακή στη Γερμανία, είναι άλλο θέμα. Παρόλα αυτά, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, σωστά;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς έφτασε η τσάντα της Jane Birkin να κοστίζει 10 εκατ. ευρώ;

Stories 16.07.2025
Δεν θα πιστέψεις τι είχε πάνω της η τσάντα που έγινε η πιο ακριβή στην ιστορία

Η γυναίκα που αλλάζει την Ουκρανία: Ποια είναι η 39χρονη που πήρε τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας εν μέσω πολέμου;

Πρόσωπα 16.07.2025
Η οικονομολόγος Γιούλια Σβιριντένκο στο τιμόνι της Ουκρανικής κυβέρνησης

Γάζα: Πόλεμος, πείνα και τώρα καύσωνας – πεθαίνουν μέσα στις σκηνές

Stories 16.07.2025
Η αποπνικτική ζέστη κάνει αφόρητες τις συνθήκες στη Γάζα – «Ο καύσωνας μας τσακίζει»

Το πιο «τέλειο» έγκλημα στην Ελλάδα – Ο δολοφόνος που γύρισε, σκότωσε και εξαφανίστηκε για πάντα

Stories 16.07.2025
«Η ντροπή ξεπλένεται μόνο με αίμα» λέει ο άγραφος νόμος της Μάνης. Και κάποιος τον τήρησε... με ανατριχιαστική ακρίβεια

Τι είναι αυτό το χεράκι που βλέπεις παντού; Η ιστορία που δεν σου είπε ποτέ κανείς

Ιστορικά Χτες
Ένα emoji με 1.000 χρόνια ιστορία – Πώς το 👉 έγινε σύμβολο προσοχής από τον Μεσαίωνα

Αποστολή εξετελέσθη στο Plastiras Lake Festival: Τρία μερόνυχτα μουσικής, φύσης και ανεμελιάς

Φεστιβάλ Χτες
Μουσική, λίμνη και camping: Το φεστιβάλ που έγινε η νέα μας καλοκαιρινή συνήθεια

Ξανά στο προσκήνιο η πανώλη στις ΗΠΑ

Stories Χτες
Όταν το παρελθόν επιστρέφει

Η μοναδική εκκλησία στην Ελλάδα που έχει και καμπαναριό και μιναρέ

Ιστορικά Προχτές
Η εκκλησία-σύμβολο της συνύπαρξης - Η Πλατεία που μιλά τρεις γλώσσες

Έγκλημα ως θέαμα: Μια σιωπηλή απειλή πίσω από τις λεπτομέρειες στα ρεπορτάζ

Απόψεις Προχτές
Μήπως δίνουμε πάρα πολλές πληροφορίες στα εγκλήματα;

Ο δημιουργός του Twitter έφτιαξε chat χωρίς Wi‑Fi και τρέλανε το ίντερνετ

Stories Προχτές
H εφαρμογή που μιλάς χωρίς να σε παρακολουθεί κανείς