E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μόσιαλος: Θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι με την μετάλλαξη Όμικρον

Όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον ως τώρα

Δημοσίευση 15/12/2021 | 21:49

Μόσιαλος: Θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι με την μετάλλαξη Όμικρον

Ο καθηγητής του LSE στην Πολιτική της Υγείας και επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ηλίας Μόσιαλος, σε κείμενό του αναφέρεται στα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Η νέα μετάλλαξη που τείνει να επικρατήσει στον πλανήτη, ενώ έχουν εντοπιστεί ως τώρα και στη χώρα μας 10 νέα κρούσματα, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Οπως αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος, ως τώρα ξέρουμε ότι η Ομικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα και είναι πιθανό να προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις, αν και με πιο ήπια συμπτώματα από τη Δέλτα. Ωστόσο, μένει να επαληθευτούν οι μελέτες αυτές.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας προειδοποιεί μάλιστα ότι, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η παραλλαγή Ομικρον μπορεί εν μέρει να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια ή οι παλαιότερες λοιμώξεις, η συνολική απειλή και ατομικά και για το σύστημα υγείας δεν έχει εξαλειφθεί.

Ακολουθεί το κείμενο του Ηλία Μόσιαλου:

«Γνωρίζουμε πλέον ότι η Ομικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη για τη σοβαρότητα των λοιμώξεων που προκαλεί. Αλλά είναι πιθανό να προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις με ήπια συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα. Το σημαντικό όμως είναι αν προκαλεί περισσότερες σοβαρές λοιμώξεις.

Για να το γνωρίζουμε αυτό χρειάζεται να συγκρίνουμε την επίπτωση της όμικρον σε ανεμβολίαστους σε σύγκριση με τη δέλτα σε ανεμβολίαστους. Και αυτά τα δεδομένα δεν τα έχουμε ακόμα.

Έχουμε όμως νέα εργαστηριακά στοιχεία για την όμικρον. Μια σημερινή ανακοίνωση από την Ιατρική Σχολή LKS στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKUMed) δίνει τις πρώτες πληροφορίες για το πώς η όμικρον μολύνει την αναπνευστική οδό στον άνθρωπο. Οι ερευνητές διερεύνησαν πώς μολύνει η όμικρον τα κύτταρα, χρησιμοποιώντας ως πειραματικό μοντέλο για την καλλιέργεια του ιού, ιστό από ανθρώπινους πνεύμονες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 24 ώρες μετά τη μόλυνση, η όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρηγορότερα από την παραλλαγή δέλτα που κυριαρχεί επί του παρόντος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η όμικρον μπορεί να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα μεταξύ ανθρώπων, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές. 

Τα αποτελέσματα όμως έδειξαν επίσης πως η λοίμωξη που προκαλεί η όμικρον στον πνεύμονα είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Αυτό, εάν ισχύει, θα μπορούσε να αποτελεί έναν δείκτη μικρότερης σοβαρότητας της νόσου. Που ελπίζουμε βέβαια να επιβεβαιωθεί και κλινικά και επιδημιολογικά.

Η διευθύντρια του εργαστηρίου, καθηγήτρια Ella Mendelson, είχε αναφέρει πως προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν τον ιό που προέρχεται από τα κλινικά δείγματα, ώστε να αναπαραχθεί σε κυτταροκαλλιέργειες και καθυστερούσαν.

''Προς το παρόν, ακόμα περιμένουμε… η όμικρον δεν πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα στις καλλιέργειες, και θυμίζει τη βρετανική [άλφα] παραλλαγή, η οποία επίσης πολλαπλασιαζόταν πιο αργά στα κύτταρα'', είχε πει τότε.

Όμως, πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό. Η σοβαρότητα της νόσου σε κάποιον που θα κολλήσει τον ιό, δεν καθορίζεται μόνο από την αναπαραγωγή του ιού αλλά και από την ανοσολογική απόκριση του ανθρώπου που κόλλησε. Όπως έχουμε δει, στα πολύ σοβαρά περιστατικά, μπορεί να οδηγήσει στη γνωστή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού, την καταιγίδα κυτοκινών. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, μια παραλλαγή του ιού μπορεί να προκαλέσει και σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που η ίδια μπορεί να είναι λιγότερο μολυσματική ή παθογόνα σε σχέση με μια αλλη παραλλαγή του ίδιου ιού.

Επομένως, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η παραλλαγή όμικρον μπορεί εν μέρει να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια ή οι παλαιότερες λοιμώξεις, η συνολική απειλή και ατομικά και για το σύστημα υγείας, δεν έχει εξαλειφθεί.

Και, βέβαια, να υπογραμμίσω πως χρειάζεται εγρήγορση, ακόμη και αν ισχύουν αυτά τα αποτελέσματα. Γιατί με την όμικρον θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι από δέλτα, και θα υπάρχει μάλλον επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Όσο περισσότερο καθυστερήσουμε τη διασπορά της όμικρον τόσο καλύτερο για όλους μας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τροχαίο στην Πειραιώς: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα, ανάμεσά τους τρία παιδιά

Ελλάδα Χτες
Ένας από τους τραυματίες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σοβαρή κατάσταση

«Ευχαριστούμε αμερικανικά Πανεπιστήμια»: Μηνύματα ευγνωμοσύνης από Παλαιστίνιους στη Γάζα

Κόσμος Χτες
«Ευχαριστούμε, φοιτητές για την αλληλεγγύη σας προς τη Γάζα, το μήνυμά σας έφτασε»

Από σήμερα σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας: Ποια αδικήματα οδηγούν απευθείας σε φυλάκιση

Ελλάδα Χτες
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, από το βήμα της βουλής χθες ανέλυσε τις αλλαγές που φέρνει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος

Κρήτη: Πέθανε η 44χρονη που έπαθε ανακοπή στο κέντρο του Ηρακλείου μπροστά στο παιδί της

Ελλάδα Χτες
Η γυναίκα κατέρρευσε στη μέση του δρόμου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν επανήλθε

Μεξικό: Χαμός σε γάμο ‑ 100 καλεσμένοι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση

Κόσμος Χτες
Βίντεο από τις πρώτες βοήθειες στους προσκεκλημένους

Κοζάνη: Συναγερμός για νεαρό αγόρι που κατανάλωσε φυτοφάρμακο

Ελλάδα Χτες
Το αγόρι μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο, οπου στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για να βρεθεί το φάρμακο - αντίδοτο

Σοκ: Ακρωτηρίασαν γνωστό μοντέλο λόγω κρυοπαγημάτων

Κόσμος Χτες
Ανέβηκε σε βουνό ύψους 6.476 μέτρων στο Νεπάλ αλλά υπέστη κρυοπαγήματα και επέστρεψε μ` ένα δάχτυλο λιγότερο - Superwoman, τη χαρακτήρισαν οι θαυμαστές της

Ρώσοι κατάσκοποι στη Χαλκιδική: Η περιβόητη ομάδα με κωδική ονομασία «29155» και οι φόνοι με αέριο

Ελλάδα Χτες
Οι ελληνικές αρχές βρήκαν ότι δεν είχαν δράσει στην Ελλάδα - Τι αποκαλύπτει η ΕΥΠ

Σήμα κινδύνου για παραισθησιογόνο φυτό σε αλεύρι ‑ Επηρεάζει το νευρικό σύστημα

Κόσμος Χτες
Κρούσματα δηλητηρίασης λόγω της παρουσίας datura, ενός φυτού που επηρεάζει το νευρικό σύστημα