E-Daily

Τα 5+1 tips για να κάνεις φίλους σε κάθε ηλικία

Είναι πιο δύσκολο να κάνουμε καινούργιους φίλους όσο μεγάλωνουμε, δεν έιναι όμως ανέφικτο. Η γιαγιά της Nadia Charif στα 83 της τα καταφέρνει θεσπέσια πάντως

Γράφει η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ

11/11/2021 | 00:34

Wurliburli / Pixabay

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αγαπά τους φίλους και να μην επιδιώκει την αγάπη τους. Η φιλία ορίζει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας από τα πρώτα μας χρόνια μέχρι και το τέλος.

Οι κοινωνικές έρευνες μάλιστα έχουν επιβεβαιώσει ότι μια σωστή παρέα φίλων μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθησή μας, να μειώσει το άγχος μας και να βελτιώσει την γενική μας φυσική κατάσταση.

Ωστόσο σύμφωνα με το Center for Disease Control and Prevetion, ένας στους 3 ενήλικες άνω των 45 ετών νιώθει μοναξιά, ενώ ένας στους τέσσερις άνω των 65 είναι κοινωνικά απομονωμένος. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η μοναξιά αυξάνει το κίνδυνο άνοιας, καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικού.

Είναι καίριας σημασίας να έχουμε ποιοτικούς φίλους στη ζωή μας, αν και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν.

Είναι συνεπώς πιο δύσκολο να κάνουμε καινούργιους φίλους όσο μεγαλώνουμε, δεν είναι όμως και ανέφικτο. Εμείς προτείνουμε 6 tips για να κάνετε νέες παρέες σε οποιαδήποτε ηλικία.

1. Βρες χρόνο για τα χόμπι σου

Η ζωή περιπλέκεται και ο προσωπικός μας χρόνος μειώνεται, όμως πρέπει να προσπαθήσεις να εντάξεις στην καθημερινότητά σου χόμπι. Το να συναντιέσαι με ανθρώπους που τους αρέσουν τα ίδια με εσένα μόνο ωφέλιμο μπορεί να είναι.

2. Μην φοβάσαι να κάνεις την πρώτη κίνηση

Σκέψου το σαν το να ζητάς από κάποιον να βγείτε ραντεβού. Πάρε το ρίσκο και βγες εκεί έξω. Πάρε πρωτοβουλία και ξεκίνα μια συζήτηση ή προσκάλεσε κάποιον να κάνετε κάτι μαζί. Μην αφήνεις τον φόβο της απόρριψης να σε κρατήσει μακριά από τόσες δυνατότητες.

3. Μπες σε φιλανθρωπικές λέσχες

Η ψυχολόγος και CEO της Aspire Counseling, Jessica Tappana, υποστηρίζει ότι οι επαναλαμβανόμενες πράξεις και τα κοινά ενδιαφέροντα είναι τα δύο βασικά συστατικά για μια γερή βάση φιλίας. «Ψάξε αφορμές να βλέπεις συχνά τους ανθρώπους της λέσχης. Μετά θα κυλήσουν όλα από μόνα τους» δηλώνει η Tappana.

4. Να είσαι ανοιχτόμυαλος

Σε κανέναν δεν αρέσει η κριτική στις αξίες του, όταν λοιπόν γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους φρόντισε να έχεις «ανοιχτό μυαλό» και να αποβάλεις την κριτική, επισημαίνει η ψυχίατρος Dr. Rashimi Parmar. «Προσπάθησε να αφήνεις τον συνομιλητή σου να αναπτύσσει όλο το εύρος της σκέψης του» τονίζει η Dr. Parmar και προσθέτει: «Εσύ επικεντρώσου στα θετικά του και αγνόησε τα μικροελαττώματα και τις διαφορές σας».

5. Δούλεψε με την αυτοπεποίθησή σου

Το να δουλέψεις την αυτοπεποίθησή σου μπορεί να είναι πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις πράξη, αλλά αν τα καταφέρεις είναι σίγουρο ότι θα μπορέσεις να βρεις εξαίρετους ανθρώπους για φίλους. Η Dr. Parmar ενθαρρύνει τους ασθενείς της να μιλούν θετικά για τον εαυτό τους σε καθημερινή βάση.

6. Αποδέξου το διαδίκτυο

Η πανδημία της Covid-19 έχει μεταφέρει πολλές ανθρώπινες σχέσεις σε σχέσεις εξ’ αποστάσεως.

Η σύμβουλος ψυχικής υγείας Nadia Charif υποστηρίζει ότι οι πελάτες της βρίσκουν χαρά ακόμα και στις διαδικτυακές σχέσεις. «Το διαδίκτυο στηρίζει τις σχέσεις εξ’ αποστάσεως. Νιώθεις τους ανθρώπους κοντά σου, με ότι συναισθήματα αυτό συνεπάγεται».

«Ζωντανό παράδειγμα η γιαγιά μου που στα 83 είναι πιο ζωντανή από ποτέ. Ψυχικά και κοινωνικά μοιάζει με μια 25χρονη κοπέλα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind 28.04.2024
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Πως θα απαλλαγείς από την δυσκοιλιότητα

Body+Mind 28.04.2024
Μυστικά κατά της δυσκοιλιότητος

Ο νόστιμος ξηρός καρπός που θα σταματήσει τις λιγούρες σου

Food 28.04.2024
Έχει επίδραση στο κέντρο αυτοελέγχου του εγκεφάλου

Λαύκος: Το ελληνικό χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Ταξίδια 28.04.2024
Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου που πρέπει να επεισκεφθείς

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι Χτες
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind Χτες
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind Χτες
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind Χτες
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Προχτές
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Προχτές
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους