E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ταξίδι στην Κρακοβία: 10 προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις

H πανέμορφη πόλη της Πολωνίας γοητεύει τους πάντες και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 5/10/2021 | 13:27

Ταξίδι στην Κρακοβία: 10 προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις
Photo by Nomadic Julien on Unsplash

Κρακοβία! Η μικρή αυτή πόλη της Πολωνίας που σου δημιουργεί παραμυθένια συναισθήματα! Η πόλη που πρέπει έστω και μια φορά στη ζωή σου να ταξιδέψεις. Γεύσεις, αρώματα και μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες σε περιμένουν καρτερικά σε ένα μέρος που θυμίζει μεσαίωνα και ταυτόχρονα είναι απόλυτα σύγχρονο!

Αγαπάμε να ανακαλύπτουμε συνεχώς καινούρια μέρη και η Κρακοβία ήταν ένα από τα μέρη που είχαμε για καιρό στην bucket list μας! Πήγαμε, είδαμε, ανακαλύψαμε και έχουμε να προτείνουμε 10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στην Κρακοβία. Οχι, δε θα σου πούμε τα απολύτως βασικά γιατί αυτά τα έχεις διαβάσει σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Θα σου δώσουμε πραγματικά hidden gems και ελπίζουμε να τα αξιοποιήσεις σωστά! 

Κάνε βόλτες στην Kazimierz

Μια γειτονιά που πρέπει να ανακαλύψεις από άκρη σε άκρη. Πρόκειται για την ιστορική εβραϊκή συνοικία της Κρακοβίας, γεμάτη με ωραία καφέ, μαγαζιά για φαγητά και γλυκά, indie bars που θα μπεις από κρυφές εισόδους, μαγαζιά με second hand και βίντατζ ρούχα και ένα σωρό ακόμα πράγματα που θα εντυπωσιάσουν. Έλα και πρωί και βράδυ και αφουγκράσου την όμορφη καλλιτεχνική ενέργεια της γειτονιάς!

Φάε μεσημεριανό στο Gościnna Chata Restaurant

Παραδοσιακή Πολωνική διακόσμηση, υπέροχο φαγητό που θα σε καλύψει απόλυτα και προσωπικό που δεν έχει κανένα θέμα να απαντήσει στις ερωτήσεις σου. Εδώ θα βρεις όλα τα παραδοσιακά εδέσματα της Κρακοβίας, αλλά αν καθίσεις για φαγητό βάλε και μια σούπα μανιταριών σε ψωμί, στο τραπέζι σου! 

Αγόρασε εισιτήριο για το Πολωνικό Μουσείο Αεροπορίας

Ιδρύθηκε από την Αυστρία-Ουγγαρία το 1912, είναι ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο και λειτουργεί 19 χιλιόμετρα μακριά από το νέο αεροδρόμιο της πόλης. Είναι σίγουρα ένα από τα must πράγματα που σου προτείνουμε να κάνεις, αν αγαπάς τα αεροπλάνα και την ιστορία. Το μουσείο, έχει να σου διδάξει σίγουρα πολλά! 

Πήγαινε στο Mirror Bistro για Pierogi

Ένα κουκλίστικο bistro που πρέπει να βάλεις στη λίστα σου αν έχεις ετοιμάσει ταξίδι στην Κρακοβία. Πανέμορφος μίνιμαλ χώρος και τα καλύτερα pierogi της πόλης. Αν δε σου αρέσει πολύ η παραδοσιακή κουζίνα θα βρεις και πιο Ευρωπαϊκό brunch. Εμείς πάντως προτείνουμε να πάρεις και μια σούπα, ότι ώρα και να είναι! 

Φτιάξε ένα βιτρό έργο τέχνης στο Stained Glass Museum

Είναι μουσείο και εργαστήριο μαζί. Το εργαστήριο ιδρύθηκε από τον αρχιτέκτονα Stanisław Gabriel Żeleński το μακρινό 1902. Έχει υπάρξει ατελιέ και μέρος συγκέντρωσης για τους κορυφαίους υαλογράφους της Πολωνίας. Υπολογίζεται ότι από αυτό το εργαστήριο υπάρχουν περίπου 200 παράθυρα, που είναι στα πιο όμορφα μνημεία της Πολωνίας. Τα πιο γνωστά είναι στο Wawel και στη Φραγκισκανική Εκκλησία. Εδώ λοιπόν, μπορείς να έρθεις για ξενάγηση ή για να κάνεις ένα δικό σου βιτρό έργο!

Κάνε ατέλειωτες βόλτες στο Planty Park

Το Planty είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Κρακοβίας και αξίζει να το δεις από κοντά όλες τις εποχές του χρόνου. Η φύση εδώ δημιουργεί κάθε εποχή και ένα διαφορετικό σκηνικό, με τα υπέροχα χρώματα από τα φυλλώματα των δέντρων και των λουλουδιών. Σίγουρα οι Καλύτερες εποχές είναι η άνοιξη και το Φθινόπωρο, γιαυτό αν έχεις ετοιμάσει ταξίδι στην Κρακοβία, βάλε και αυτό στο πρόγραμμα σου!

Φάε καταπληκτικό kotlet schabowy στο Bar Love Schabowe

Θυμίζει βιενέζικο σνίτσελ, την ιταλική Κοτολέτα ή αμερικάνικο σνίτσελ όμως έχει ένα δικό του χαρακτήρα. Είναι φιλέτο χοιρινό μαριναρισμένο με τυρί και τηγανισμένο σε λάδι. Είναι παραδοσιακό πιάτο στην Πολωνία και ένα από τα καλύτερα της Κρακοβίας θα το βρεις στο Bar Love Schabowe

Μπες στο εργοστάσιο ...της Λίστας του Σίντλερ
Εδώ γυρίστηκε η θρυλική ταινία και το συγκεκριμένο κτίριο είναι και για αυτόν τον λόγο ένα ιστορικό κτίριο. Είναι κάπως ψυχοπλακωτικό όμως είναι σίγουρα ένα εξαιρετικό μουσείο αφιερωμένο στην κατοχή της Κρακοβίας, από τους Ναζί. Στα δωμάτια του μουσείου θα δεις πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όπλα εκείνης της εποχής και ρουχισμό. Επίσης, σε κάθε δωμάτιο υπάρχει και η ανάλογη μουσική. Πράγμα το οποίο κάνει το μέρος ακόμα πιο ξεχωριστό!


Kάνε Βαρκάδα στον Βίστουλα

Είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός που εκβάλει στη Βαλτική καθώς και ο μακρύτερος και ο σημαντικότερος της Πολωνίας. Κάνει επίσης, την Κρακοβία πιο ρομαντική και αξίζει να πάρεις ένα πλοιάριο και να κάνεις μια mini κρουαζιέρα. Στα περισσότερα πλοία θα βρεις και φαγητό οπότε μιλάμε για μια ολοκληρωμένη εμπειρία. 

Κάνε μονοήμερη στο Tyniec Abbey

Δέκα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της παλιάς πόλης, το Tyniec είναι ένα παραποτάμιο χωριό με θέα τον Βιστούλα. Οι πύργοι του Benedictine Abbey φαίνονται από μακριά σαν παραμύθι και όταν φτάνεις εκεί έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις πολλά πράγματα.  Πρόκειται για ένα μοναστήρι που λειτουργεί ακόμα και σήμερα, αλλά μπορείς να ξεναγηθείς στους χώρους του. Χρονολογείται στον 11ο αιώνα και εκτός από το μοναστήρι θα βρεις ένα εστιατόριο, ένα βιβλιοπωλείο και αρκετά ακόμα σημεία ενδιαφέροντος. Αξίζει να ξοδέψεις μια μέρα εδώ! 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Cocktail trends για το 2024

Food 23.04.2024
Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Σχέσεις 23.04.2024
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Body+Mind 23.04.2024
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα

Οι 10 καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν εξυπνότερους

Body+Mind Χτες
«Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα… για να λειτουργήσουν πρέπει να είναι ανοιχτά», όπως λέει και διάσημο ρητό

Το μόνο μπουφάν που χρειάζεσαι την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι αυτό

Style Χτες
Προσθέτει μια νότα casual κομψότητας σε κάθε σύνολο

Ο βασικός «ένοχος» για καρδιακά προβλήματα

Body+Mind Χτες
Πως μπορούμε να μειώσουμε την επίδραση του

Kαθάρισε το πρόσωπό σου σωστά: Πώς να το κάνεις σαν επαγγελματίας

Body+Mind Χτες
Μαθαίνουμε από τις celebs που έχουν στις ομάδες τους, τους καλύτερους beauty experts

Κόλπα στο μακιγιάζ για να φαίνονται τα μάτια σου μεγαλύτερα

Style Προχτές
Τα tips που θα κάνουν τη διαφορά