E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις ευπαθείς ομάδες

Δημοσίευση 23/8/2021 | 11:39

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση
Photo by Nataliya Vaitkevich from Pexels

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού με τρίτη δόση σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν σήμερα από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Νατάσσα Θεοδωρίδου και τον ΓΓ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους σχετικά με το πως θα κλείσουν ραντεβού όσοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ανοίγει ο χορός των απολύσεων για τους ανεμβολίαστους
Υπενθυμίζεται πως τρίτη δόση θα λάβουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου (μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς κλπ).

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή:

– Που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
– Που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
– Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
– Νεφροπαθείς

Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις αλλά και προετοιμασίες για την αναμνηστική δόση και σε άλλες κατηγορίες τόσο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία αναμένει και την έγκριση από τον EMA, αλλά και από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προκειμένου να είναι όλα έτοιμα όταν έρθει η στιγμή να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες η αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τότε θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι σε δομές ΑμΕΑ, αλλά και οι ηλικιακές ομάδες που έκαναν πρώτες τον εμβόλιο τον περασμένο χειμώνα, δηλαδή οι άνω των 60 και των 70 ετών.

Στην τελευταία ομάδα το σκεπτικό είναι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες πως μετά την παρέλευση των οκτώ μηνών η αποτελεσματικότητα στα εμβόλια mRNA εξασθενεί.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ συστήνει λοιπόν η ενισχυτική δόση να χορηγείται μόνο σε ευπαθείς ομάδες, ενώ ζητά ένα μορατόριουμ της χορήγησης τρίτης δόσης ώστε να μπορέσει το 10% των χωρών που δεν έχει καθόλου πρόσβαση στα εμβόλια, να εμβολιαστεί. Και γι αυτόν τον λόγο συστήνει η ενισχυτική δόση να χορηγείται μόνο σε ευπαθείς ομάδες.

Το CDC συστήνει εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων με ενισχυτική δόση. Οι οδηγίες αφορούν μεταμοσχευμένους ασθενείς, αυτούς που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες, ανοσοκατασταλμένους κλπ. Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια.

Για το ίδιο θέμα μίλησε σήμερα στο MEGA και η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου, τονίζοντας πως εκτός από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, και όταν δοθεί το πράσινο φως, θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι 70αρηδες.

«Όσον αφορά στις μυοκαρδίτιδες, έχει γίνει μεγάλη φασαρία. Οι μελέτες στην Αμερική δείχνουν ότι η πιθανότητα ήταν 3 με 9 στο εκατομμύριο. Είναι, δηλαδή, μικρή η πιθανότητα. Ενώ οι πιθανότητες αυτές είναι πολύ χαμηλές, ακόμα σημαντικότερο είναι ότι είναι καλοήθους πρόγνωσης. Είναι ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναστέλλουν το εμβόλιο», είπε η κ. Γιαμαρέλλου.

Κινδυνεύουν και τα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα

«Ενώ στην αρχή της πανδημίας λέγαμε ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, τελικά αποδεικνύεται, και ιδιαίτερα με το στέλεχος Δέλτα, ότι τα παιδιά κολλάνε τους άλλους αλλά και τα ίδια νοσούν. Στις ΗΠΑ το 18% των νοσηλευομένων είναι τα παιδιά».

Ιδιαίτερα, τόνισε πως οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και να μπουν σε ΜΕΘ. Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι άτρωτοι, ωστόσο θα νοσήσουν ήπια.
«Έχει αρχίσει μία φασαρία ότι ενώ στην αρχή το εμβόλιο ήταν 100% ασφαλές, μετά έπεφτε το ποσοστό. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι και οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν όμως για να κάνουν κάτι πολύ ελαφρό, που σπάνια θα τους οδηγήσει στο νοσοκομείο. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να τρέξουν αυτή τη στιγμή, γιατί κινδυνεύουν διπλή φορά για βαριά νόσηση, για εντατική».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα

Παράλυση στα ελληνικά αεροδρόμια ‑ Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των επιβατών

Ελλάδα Χτες
Πολλοί επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν διευκρινίσεις για τα δικαιώματά τους