E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Lockdown και στο Ρέθυμνο

Ποιες άλλες περιοχές «απειλούνται» με τοπικά μέτρα

Δημοσίευση 18/8/2021 | 09:29

Κορωνοϊός: Lockdown και στο Ρέθυμνο

Παράταση μέτρων σε Χανιά και Ηράκλειο, αλλά και επιβολή των ίδιων μέτρων στο Ρέθυμνο, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το zarpanews.gr, αλλά και πολλά ακόμη σάιτ της Κρήτης, τη νύχτα αναρτήθηκαν στο site του Εθνικού Τυπογραφείου δύο ΦΕΚ, όπου αναφέρεται πως λαμβάνονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ενώ παρατείνονται τα μέτρα στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Χανίων έως και την Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00.

Πιο συγκεκριμένα, ισχύουν τα εξής:

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας

Από τη 01:00 έως τις 06:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης

Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία (υπό την έννοια των σημείων 15, 16 και 35 του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50907/13.8.2021 (Β’ 3793) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Μολις χθες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε «κόκκινη» την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της πανδημίας από τις αρχές του Ιουλίου και χθες καταγράφηκαν 470 νέες λοιμώξεις συνολικά, εκ των οποίων οι 222 στο Ηράκλειο, 142 στα Χανιά, 86 στο Ρέθυμνο και 20 στον Άγιο Νικόλαο.

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα είναι εδώ και αρκετές ημέρες τα ημερήσια κρούσματα και στη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Λέσβο και τη Νάξο, με το ενδεχόμενο για τη λήψη περιοριστικών μέτρων να βρίσκεται στο τραπέζι των ειδικών.

«Σαρώνει» τη χώρα ο ιός - Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι 18-39 ετών

Εν τω μεταξύ, οι δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για 3.500 κρούσματα κορωνοϊού τον Δεκαπενταύγουστο επιβεβαιώθηκαν και τα προγνωστικά μοντέλα για ακόμα πιο δυσμενές σενάριο στη συνέχεια επαληθεύθηκαν δύο μόλις ημέρες μετά, στενεύοντας τα περιθώρια αισιοδοξίας για καλύτερη εξέλιξη της πανδημίας το φθινόπωρο.

Η αυξημένη κινητικότητα των πολιτών σε όλη τη χώρα για τις καλοκαιρινές διακοπές και η ελλιπέστατη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων οδήγησαν χθες σε νέο ρεκόρ κρουσμάτων για τον Αύγουστο, τα οποία έφτασαν τα 4.206, κατόπιν 106.139 διαγνωστικών ελέγχων. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη «μαύρη σελίδα» της πανδημίας είχε γραφεί την περασμένη Τρίτη με 4.181 κρούσματα.

Ήπια ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν και στους δύο από τους τρεις «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται πλέον σε 258 (έναντι 250 προχθές) και τις απώλειες συμπολιτών μας από την COVID-19 σε 16 (έναντι 13). Οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας μειώθηκαν χθες σε 218 από 224 τη Δευτέρα, με το κύμα νέων εισιτηρίων, ωστόσο, να δυναμώνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα.

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 13 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών βρίσκονταν χθες σε αναπνευστική υποστήριξη αναπνοής, ενώ στις 17 Ιουλίου, πριν δηλαδή την έναρξη των μετακινήσεων για τις διακοπές του καλοκαιριού, περιορίζονταν μόλις σε τρεις. Πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα των ενηλίκων με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη μέχρι στιγμής, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 39,4% (στους 18-24) έως 53,6% (στους 35-39). Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πόσο εκτεθειμένοι είναι ακόμα και οι νέοι στην απειλή που λέγεται κορωνοϊός.

«Η μεγάλη αύξηση που έχουμε είναι σε μικρές ηλικίες. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε χάσει πέντε νέους ανθρώπους 18–39 ετών, όλοι ανεμβολίαστοι και 14 είναι διασωληνωμένοι. Έχουμε 94 ανθρώπους νεκρούς σε αυτές τις ηλικίες (συνολικά). Ο νέος δεν είναι άτρωτος. Έχουμε ένα παιδάκια διασωληνωμένο, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Δεν μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω αν δεν εμβολιαστούμε», τόνισε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες το πρωί ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας.

Σαρώνει την ηπειρωτική Ελλάδα ο κορωνοϊός

Με ταχύτητα που μοιάζει ανεξέλεγκτη κινείται πλέον η πανδημία σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς μόλις μία από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας απείχε χθες από τον επιδημιολογικό χάρτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και δεν είναι άλλη από την ΠΕ Κέας-Κύθνου. Σε όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο κορωνοϊός μοιάζει να «πυρπολεί» τους πολίτες που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε αψηφούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στις εξορμήσεις τους και στη νυχτερινή διασκέδαση.

Η Αττική διατήρησε και χθες την πρωτοκαθεδρία της με 969 διαγνώσεις και η Θεσσαλονίκη ακολούθησε με 323. Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, για το περασμένο 24ωρο είναι ότι ακόμα τέσσερις ακόμα ηπειρωτικές περιοχές κατέγραψαν τριψήφιο αριθμών κρουσμάτων, με την Αχαΐα να σημειώνει 129, τη Μεσσηνία 118 και την Εύβοια και την Κοζάνη από 105. Στη δικαιολογημένη αγωνία που δημιουργούν οι συγκεκριμένοι αριθμοί, βέβαια, προστίθεται και αυτή που προκύπτει από τις 99 λοιμώξεις στην Καβάλα, τις 69 στη Λάρισα, τις 62 στην Αιτωλοακαρνανία και τις 59 στον Έβρο.

Έκρηξη του ιικού φορτίου στα Ιωάννινα - Σημαντική αύξηση και στα Χανιά

Πτωτικές ή σταθεροποιητικές είναι οι τάσεις που παρατηρούνται στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των οκτώ από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου, με τα στοιχεία για τις υπολοιπόμενες δύο, ωστόσο, να προκαλούν «συναγερμό».

Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα -όπου χθες εντοπίστηκαν 41 νέες λοιμώξεις- καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα σημαντικότατη αύξηση της τάξης του 260% στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ενώ ηπιότερη αλλά πάντως αξιόλογη είναι η τάση αύξησης σε ποσοστό 103% του ιικού φορτίου στα Χανιά, όπου ήδη βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι αν και η συγκεκριμένη περιοχή της Κρήτης βρίσκεται από τις 6 Αυγούστου σε καθεστώς mini lockdown, χθες κατέγραψε 142 νέα κρούσματα.

Αντίθετα, καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των λυμάτων του Ρεθύμνου (72%), της Αλεξανδρούπολης (55%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στο Βόλο (-28%) και στο Ηράκλειο (-25%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στον Άγιο Νικόλαο (-10%) και στην Περιφέρεια Αττικής (+2%).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία