E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανακαλύφθηκε το «μυστικό» των θρομβώσεων;

Τι υποστηρίζουν οι Γερμανοί επιστήμονες

Δημοσίευση 28/5/2021 | 08:25

Ανακαλύφθηκε το «μυστικό» των θρομβώσεων;

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Γκέτε της Φρανκφούρτης υπό τον καθηγητή Ρολφ Μαρτσάλεκ, εκτιμά ότι το πρόβλημα οφείλεται στον αδενοϊό που χρησιμοποιούν τα δύο σκευάσματα για να μεταφέρουν την πρωτεϊνική ακίδα του κορωνοϊού στον οργανισμό μας και να προκαλέσουν την ενδεδειγμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, υποστηρίζουν οι Γερμανοί ειδικοί, το κύτταρο δημιουργεί λανθασμένα αντίτυπα τις πρωτείνης, τα οποία αποβάλλονται στον οργανισμό και προκαλούν θρομβώσεις. Με απλά λόγια θα λέγαμε ότι το κύταρο «διαβάζει» με λανθασμένο τρόπο την πληροφορία που δέχεται και γι αυτό αντιδρά επίσης με λανθασμένο τρόπο.

Περίληψη μίας προδημοσίευσης των ερευνητικών πρωτοκόλλων έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στην αγγλική γλώσσα. Ένα παρεμφερές «preprint» είχε δημοσιεύσει στις αρχές Μαΐου ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Ουλμ υπό την Λέα Κρούτσκε. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η Κρούτσκε, επισημαίνει ότι ο μηχανισμός του εμβολίου της AstraZeneca μεταφέρει την πρωτεϊνική ακίδα στον πυρήνα του κυττάρου, όπου μεταφράζεται σε γενετικό υλικό, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να «διαβάσει» το κυτταρικό πρωτόπλασμα. Αλλά αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δεν συμβαίνει, γιατί ο πυρήνας λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από το πρωτόπλασμα.

Η επιστημονική συζήτηση τώρα αρχίζει

Ο καθηγητής Μαρτσάλεκ δηλώνει στη Süddeutsche Zeitung: «Έχουμε διασταυρώσει τα στοιχεία μας από ανεξάρτητες πηγές και είμαστε βέβαιοι ότι ισχύουν». Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας αποτελούν υπόθεση εργασίας και δεν έχουν περάσει από περαιτέρω επιστημονική αξιολόγηση στα πλαίσια του προβλεπόμενου peer-review. Εάν ισχύει η θεωρία του καθηγητή Μαρτσάλεκ, οι παρενέργειες θα μπορούσαν να εκλείψουν με σχετικά εύκολο τρόπο, δηλαδή με μία τροποποίηση στη σύνθεση της πρωτείνης-ακίδας. Ήδη η ερευνητική ομάδα δηλώνει ότι ήρθε σε επικοινωνία με την Johnson & Johnson ζητώντας περισσότερα στοιχεία που ίσως βοηθήσουν στην καλύτερη θεμελίωση της θεωρίας του. Με την AstraZeneca δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια προσέγγιση.

Μέχρι τις 30 Απριλίου το Ινστιτούτο Πωλ ΄Ερλιχ είχε καταγράψει συνολικά 14 θανάτους και 67 σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων μετά από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, σοβαρή παρενέργεια εμφανίζει ο ένας στους 100.000 εμβολιασθέντες. Στη Βρετανία έχουν γίνει συνολικά 33 εκατομμύρια εμβολιασμοί με AsztraZeneca, ενώ οι αρχές καταγράφουν 56 θανάτους και 309 περιστατικά με σοβαρές επιπλοκές.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 44χρονος που, μέσω Facebook, προέτρεπε σε διάπραξη εγκληματικών πράξεων σε βάρος ηγούμενου

Ελλάδα 04.10.2025
Ο 44χρονος ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Κόσμος 04.10.2025
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Ελλάδα 04.10.2025
Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος