E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορία πίσω από το ΣΦΗΜΜΥ

Τo Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών είναι και φέτος εδώ, για 12η χρονιά.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/4/2021 | 09:53

Η ιστορία πίσω από το ΣΦΗΜΜΥ

Τo Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, γνωστό ως ΣΦΗΜΜΥ αποτελεί το μεγαλύτερο φοιτητικό συνέδριο της χώρας. Φέτος θα πραγματοποιηθεί η 12η διοργάνωση του το τριήμερο 23-25 Απριλίου, για πρώτη φορά διαδικτυακά και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πώς όμως ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε στο συνέδριο που θα παρακολουθήσουμε φέτος. 

Ξεκινώντας από την αγνή ανάγκη των φοιτητών Η.Μ.Μ.Υ. να γεφυρώσουν το χάσμα θεωρίας και πράξης, το πρώτο ΣΦΗΜΜΥ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 2007 με τίτλο «Τεχνολογίες Αιχμής: Έρευνα, Ανάπτυξη, Εφαρμογή». Από το ξεκίνημα του, το συνέδριο  δίνει έμφαση στην παρουσίαση ομάδων και εργαστηρίων των πανεπιστημίων της χώρας με διακρίσεις σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν ετήσιο θεσμό που συγκεντρώνει χιλιάδες νέους μηχανικούς με σκοπό τη διάχυση της γνώσης. 

Το Σαββατοκύριακο 14-15 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ο διαγωνισμός preΣΦΗΜΜΥ ως μέρος του ΣΦΗΜΜΥ 8 (2015, Πάτρα). Είχε τον τίτλο “Building the Internet of Things” και πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε επτά πόλεις της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες καλούνταν να δημιουργήσουν ένα software είτε hardware project γύρω από τη θεματική του Internet of Things. Από τότε το preΣΦΗΜΜΥ έχει γίνει θεσμός και αναπόσπαστο κομμάτι του συνεδρίου. 

Το ΣΦΗΜΜΥ 8 επίσης επικεντρώθηκε στη διεξαγωγή  workshop με στόχο την απόκτηση πρακτικών γνώσεων.

Απο το ΣΦΗΜΜΥ 10 ξεκινησε η σύνδεση του συνεδρίου με την αγορά εργασίας. Σε αυτό προστέθηκαν καινοτομίες που δεν υπήρχαν σε προηγούμενα ΣΦΗΜΜΥ οι οποίες αύξησαν  τη δυναμική του συνεδρίου και να το γνωστοποίησαν ακόμα και σε μη Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς & Μηχανικούς Υπολογιστών. 

Το ΣΦΗΜΜΥ 6 (Αθήνα, 2013) έφερε για πρώτη φορά το ΣΦΗΜΜΥ++, μία ημερίδα αφιερωμένη στις εφαρμογές και την έρευνα με άμεση πρακτική εφαρμογή, οι οποίες φυσικά σχετίζονται με το αντικείμενο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών. Φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα μοναδικά τους applications και παρουσιάζονταν επίσης πανεπιστημιακά προγράμματα που έχουν στον πυρήνα τους την καινοτομία και την άμεση πρακτική εφαρμογή. Το ΣΦΗΜΜΥ++ πλαισιωνόταν επίσης από μία σειρά workshop και διαγωνισμών.

Τέλος, το ΣΦΗΜΜΥ έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα που αποδεικνύει έμπρακτα σε κάθε διοργάνωση του. Μετά το πέρας του ΣΦΗΜΜΥ 7 (Θεσσαλονίκη, 2014) και για να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο της δράσης της οργανωτικής επιτροπής του, αποφασίστηκε να διατεθεί το σύνολο των χρημάτων που περίσσεψαν από το Fundraising για τη διοργάνωση του συνεδρίου ως εξής : 

66% για τη στήριξη της δράσης του χαμόγελου του παιδιού

34% για τη στήριξη των αναγκών των καταυλισμών προσφύγων/μεταναστών σε συνεργασία με το THMMY.gr

Κλείνοντας, παρουσιάζεται μία σύντομη περιγραφή του φετινού ΣΦΗΜΜΥ:

ΣΦΗΜΜΥ 12 - Παρον(12η διοργάνωση πανελλαδικά, 4η φορά στη Θεσσαλονίκη):

Career@sfhmmy

Παράλληλα με το main event τη φετινή χρονιά θα λάβει χώρα και το πρώτο Career@sfhmmy. Διοργανώνοντας το Career@sfhmmy θέλουμε να φέρουμε τους φοιτητές και τους νέους μηχανικούς κοντά στην αγορά εργασίας για να αλληλεπιδράσουν και να λάβουν πολύτιμες γνώσεις. Σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο θα μπορέσουν εκπρόσωποι εταιρειών να συνομιλήσουν με τους συνέδρους και να τους παρουσιάσουν το έργο τους. Επίσης, οι φοιτητές που εγγράφονται στο συνέδριο θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα βιογραφικά τους τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στις εταιρίες.

preSFHMMY 5

Μια εικονική «κοινωνία» όπου οι διαγωνιζόμενοι θα κληθούν να αναπτύξουν λύσεις σε modern-day scenarios με τη βοήθεια του Internet of Things! Από το περιβάλλον ενός σπιτιού, ενός σουπερμάρκετ, μέχρι ενός εργαστηρίου και ακόμη παραπέρα! Το preΣΦΗΜΜΥ επιστρέφει για πέμπτη χρονιά και ο στόχος του αυτή τη φορά είναι να αναβαθμίσει την κοινωνία μας! Ο διαγωνισμός διεξήχθει ηλεκτρονικά στις 2-4 Απριλίου. Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν τόσο ατομικά, όσο και σε ομάδες έως και 4 ατόμων. Σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Robotics4All,οι διαγωνιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το προγραμματιστικό περιβάλλον NodeRED και εξέλιξαν τις ιδέες τους διεκδικώντας μία θέση στον τελικό του preΣΦΗΜΜΥ που θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τον Απρίλιο.

Ομιλίες, papers και Workshop

 Το ΣΦΗΜΜΥ πλαισιώνεται από καταξιωμένους ομιλητές, παγκοσμίου κύρους που έχουν διαπρέψει στον τομέα τους και επιθυμούν να προσφέρουν στην φοιτητική κοινότητα. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία σε φοιτητές να παρουσιάσουν το έργο τους, είτε πρόκειται για επίπεδο προπτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας, ή ακόμη και διδακτορικής διατριβής. Τέλος, το ΣΦΗΜΜΥ συμπληρώνουν παράλληλα workshops και διαγωνισμοί πάνω στα διάφορα πεδία ενδιαφέροντος

Για να παρακολουθήσετε το συνέδριο αρκεί να κάνετε δωρεάν εγγραφή στην ιστοσελίδα:

https://sfhmmy.gr/

Ακολουθήσετε το ΣΦΗΜΜΥ στα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/sfhmmy

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/17990796/ 

Instagram: https://www.instagram.com/sfhmmy/

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιάννης Καλλιάνος: 145 αγγειοχειρούργοι ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού

Πολιτική 29.04.2024
Με μία σκληρή επιστολή όλες οι επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα καταδικάζουν τη στάση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνου

Ρένα Δούρου: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Ελλάδα 29.04.2024
Η πρώτη δήλωση της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση για το Μάτι

Ποινές έως 111 έτη για το Μάτι, αλλά εξαγοράσιμες: Φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα 29.04.2024
Απογοήτευση των συγγενών μετά την ανακοίνωση των ποινών - Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως

Πάσχα: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων

Ελλάδα 29.04.2024
Αναχωρούν για τα νησιά, αυξημένη η κινητικότητα στο λιμάνι του Πειραιά

Προσποιήθηκε τον υπάλληλο του ΥΠΟΙΚ και απέσπασε από ιδιοκτήτη καφέ 2.000 ευρώ

Ελλάδα 29.04.2024
Ο δράστης συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες Κυριακή στην Τούμπα, στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που παρέλαβε το συμφωνηθέν ποσό από τον παθόντα

Μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους ‑ Τι προβλέπει

Ελλάδα 29.04.2024
Θα είναι οι προϊστάμενοι εκείνοι που θα ανάβουν στους υπαλλήλους τους το πράσινο φως για το μπόνους παραγωγικότητας

Φωτιά στο Μάτι: Οργή για την απόφαση του δικαστηρίου από τους συγγενείς των θυμάτων

Ελλάδα 29.04.2024
«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη»

«Μπλόκο» στην υποβολή χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων ‑ Τι πρέπει να κάνετε

Οικονομία 29.04.2024
Χιλιάδες δηλώσεις που είναι προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ, μπλοκάρονται από το σύστημα και δεν εκκαθαρίζονται

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι

Ελλάδα 29.04.2024
Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης