E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Αρχισε τις διώξεις ο Ερντογάν

Συνέλαβαν τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Δημοσίευση 5/4/2021 | 08:59

Τουρκία: Αρχισε τις διώξεις ο Ερντογάν

Ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι συλλήψεις μετά την επιστολή των 104 (πλέον) απόστρατων ναυτικών κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της απόφασής του να κάνει τη νέα Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης. Τον κατηγορούν πως θέλει να καταργήσει τη Συνθήκη του Μοντρέ και να ισλαμοποιήσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Το πρωί της Δευτέρας (05.04.2021) εκδόθηκαν 10 εντάλματα σύλληψης, όλα για απόστρατους ναυάρχους, ενώ οι προσαγωγές έχουν ήδη ξεκινήσει και η αστυνομία, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη, έχει συλλάβει τον “πατέρα” της “Γαλάζιας Πατρίδας” που είναι ανάμεσα σε εκείνους που στράφηκαν κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι απόστρατοι ναυτικοί σήκωσαν “μπαϊράκι” κατά του “σουλτάνου” με επιστολή τους τα ξημερώματα της Κυριακής. Κατηγορούσαν τον Τούρκο πρόεδρο πως θέλει να ισλαμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και να καταργήσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για τις διελεύσεις από τα Στενά του Βοσπόρου.

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση Ερντογάν έκανε λόγο για “απειλή πραξικοπήματος”. Και η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα. Μοιραία, όλοι περίμεναν ότι θα γίνονταν συλλήψεις.

Στην επιστολή τους, οι απόστρατοι αναφέρουν πόσο σημαντική είναι η Συνθήκη του Μοντρέ και πως πρέπει να αποφευχθούν οι ενέργειες αλλαγής της. Συμπεριέλαβαν, μάλιστα, και προειδοποιητικές προτάσεις.

«Η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των 103 απόστρατων ναυάρχων.

Οι «φωνές» για ισλαμοποίηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από τον Ερντογάν προκλήθηκαν μετά την εικόνα Τούρκου υποναυάρχου με σαρίκι να προσεύχεται, ενώ στην Τουρκία οι κεμαλικές αρχές επιτάσσουν ο στρατός δεν πρέπει να εμπλέκεται σε θρησκευτικά ζητήματα.

Εκτός αυτού, υπήρχαν αλλαγές στα κριτήρια εισαγωγής στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στις σχολές Αξιωματικών, καθώς δεν ελέγχουν πια το παρελθόν των αξιωματικών και των οικογενειών τους. Οι ναύαρχοι εναντιώθηκαν σε αυτές τις αλλαγές καθώς και στις αλλαγές στη Συνθήκη του Μοντρέ.

Η Συνθήκη του Μοντρέ

Είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η σύμβαση παραχωρεί στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο.

Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών (σ.σ. ΟΗΕ) στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιταλία: Οργή με ομάδα στο Facebook που μοιραζόταν yυμνές φωτογραφίες γυναικών

Κόσμος Χτες
32.000 μέλη, όπου άνδρες αντάλλασσαν φωτογραφίες και σχόλια σeξουαλικού περιεχομένου για τις συζύγους τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους

Το BDS Greece καταρρίπτει ως συκοφαντίες την ανάρτηση της Γλυκερίας ‑ «Η αλήθεια πίσω από την ακύρωση της εμφάνισης»

Ελλάδα Χτες
«Έκλεισε τα μάτια στη γενοκτονία της Γάζας, αλλά «βλέπει» επεισόδια στο πολιτιστικό μποϊκοτάζ!»

Εκτός λειτουργίας ο Βιολογικός στην Πάτμο: Λύματα καταλήγουν στη θάλασσα και στις βρύσες σπιτιών και αυλών, δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ελλάδα Χτες
Μεγάλο το πρόβλημα ρύπανσης στο νησί εν μέσω της τουριστικής σεζόν - Τι καταγγέλλουν κάτοικοι, ποιες ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα - Έντονη δυσοσμία και τεράστιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Γυναικοκτονία στον Βόλο: «Είδα τον μπαμπά να καρφώνει τη μαμά με μαχαίρι», ψέλλισε στους αστυνομικούς ο γιος της οικογένειας

Ελλάδα Χτες
Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, ενώ η τοπική κοινωνία παραμένει σοκαρισμένη από τη νέα αυτή τραγωδία

Μπαράζ κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην Κέα: Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ – Τι είπε η Παγώνη

Ελλάδα Χτες
Επίσης, το φαρμακείο του νησιού έχει εξυπηρετήσει πάνω από 1.500 ασθενείς

Αναστάτωση στις ΗΠΑ για ραδιενεργές γαρίδες

Κόσμος Χτες
Ανακαλούνται νέες παρτίδες σε πολλές πολιτείες

Ληστεία στο Περιστέρι με… δόλωμα ένα ραντεβού: Του έκλεψαν χρήματα και το ταξί

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν μία 32χρονη και μία 22χρονη και αναζητούνται οι συνεργοί τους

Μετρό το Σαββατόβραδο ‑ Ξεκινά η 24ωρη λειτουργία

Ελλάδα Χτες
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσει

ΕΟΦ: Απαγόρευση εξαγωγών για 95 φάρμακα λόγω ελλείψεων

Ελλάδα Χτες
Η απαγόρευση θα ισχύσει για 3 μήνες από σήμερα και μέχρι τις 22 Νοεμβρίου

Συνελήφθη έπειτα από πέντε χρόνια αναζήτησης επειδή πέταξε... αποτσίγαρο

Κόσμος Χτες
Ο άνδρας αρνήθηκε να δώσει την ταυτότητα του 0