E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δερμιτζάκης: Να βγει ξανά μπροστά ο Τσιόδρας

Η Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι

Δημοσίευση 12/3/2021 | 08:44

Δερμιτζάκης: Να βγει ξανά μπροστά ο Τσιόδρας

Για αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων μίλησε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης τονίζοντας πως υπό τις συνθήκες που επικρατούν μία Επιτροπή με 40 γιατρούς οι οποίοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις και για την οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου.

«Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Πρόσθεσε δε ότι τόσο η πολιτεία όσο και οι ειδικοί πρέπει να εστιάσουν στο να πείσουν τον κόσμο να λειτουργήσει διαφορετικά και τάχθηκε κατά ενός αυστηρότερου επισημαίνοντας ότι «δε μιλάμε για ρομπότ, αλλά για ανθρώπους πολύ πιεσμένους ψυχολογικά με το ακορντεόν».

Παράλληλα, ο καθηγητής Γενετικής προτείνει το άνοιγμα των καταστημάτων, τα οποία φαίνεται ότι δε επηρεάζουν την εξέλιξη της πανδημίας, των σχολείων, αλλά και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

«Εγώ προτείνω αποσυμπίεση σε κάποια σημεία, δηλαδή σχολεία, γιατί τα κλειστά σχολεία δεν κάνουν κακό μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς. Είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει μια οικογένεια με τα παιδιά 24 ώρες το 24ωρο μέσα στο σπίτι. Δεύτερον πρέπει να ανοίξουν κάποια μαγαζιά κι επιχειρήσεις, να αρχίσει να τρέχει η οικονομία, να φύγει το άγχος των ανθρώπων για την οικονομία, γιατί το άγχος δεν επιτρέπει να έχεις την αυτοσυγκέντρωση για να τηρήσεις τα μέτρα. Δεν έχει σημασία μόνο τι θα ανοίξουμε, αλλά με ποια συμπεριφορά. Συγχρόνως με αυτό το άνοιγμα, θα πρέπει να τρέξει μια τεράστια καμπάνια ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να συντονιστούν σε μια συμπεριφορά, η οποία ενώ θα αυξήσει την κινητικότητα, δε θα αυξήσει τη μετάδοση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τέλος, σημείωσε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί αν είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, καθώς αυτή τη στιγμή η μετάδοση γίνεται σε χώρους που δεν είναι συνολικά μια δραστηριότητα, αλλά είναι σκορπισμένη σε μικρές δραστηριότητες που κάνει ο καθένας ασύντακτα σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες. «Είναι τεράστιο μειονέκτημα να είμαστε στα μέσα Μαρτίου και να μην εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι μπορούμε να λειτουργούμε ως κοινωνία σε εξωτερικούς χώρους. Η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα έπρεπε να έχουν ανοίξει τώρα», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 44χρονος που, μέσω Facebook, προέτρεπε σε διάπραξη εγκληματικών πράξεων σε βάρος ηγούμενου

Ελλάδα 04.10.2025
Ο 44χρονος ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Κόσμος 04.10.2025
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Ελλάδα 04.10.2025
Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος