E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυστραλία: Αποικία νυχτερίδων βυθίζει στο σκοτάδι την πόλη της Αδελαΐδας

Έχει συμβεί 40 φορές μέσα στο 2021

Δημοσίευση 11/3/2021 | 20:29

Αυστραλία: Αποικία νυχτερίδων βυθίζει στο σκοτάδι την πόλη της Αδελαΐδας

Η μεγαλύτερη νυχτερίδα της Αυστραλίας κάνει τη ζωή των κατοίκων στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας πολύ δύσκολη.

Μια αποικία με περισσότερες από 25.000 νυχτερίδες, με το χαρακτηριστικό γκρίζο κεφάλι, έχουν βυθίσει τα νοικοκυριά στο σκοτάδι 40 φορές μέχρι στιγμής φέτος.

Το προστατευόμενο είδος, μέλος της οικογένειας των μέγα-νυχτερίδων, μετακόμισε για πρώτη φορά στο Βοτανικό Πάρκο στην καρδιά της πόλης το 2010.

Από τότε η αποικία αυξάνεται σταθερά και έχει φτάσει περίπου τις 25.000. Ωστόσο, φέτος συμβαίνει κάτι διαφορετικό.

«Αυτές οι νεαρές νυχτερίδες φεύγουν από την αποικία για την πρώτη αναζήτηση τροφής και καταλήγουν να καταστρέφουν την υποδομή του ηλεκτροφόρου δικτύου», δήλωσε ο Jason van Weenan, οικολόγος με το πρόγραμμα Green Adelaide της κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας.

«Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη φέτος, γιατί όχι μόνο έχουμε μια μεγάλη αποικία αυτή τη στιγμή, αλλά επίσης γιατί έχουμε και πολλές νεαρές νυχτερίδες που επιβίωσαν, κάτι που είναι ασυνήθιστο» πρόσθεσε.

Ωστόσο, η κατάσταση για τους πελάτες της διανομής ενέργειας SA Power Networks είναι απογοητευτική. Η εταιρεία δε, αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο τέσσερις σημαντικές διακοπές ρεύματος, που προκαλούνται από νυχτερίδες, κάθε εβδομάδα.

Κάθε φορά που ένα από τα ζώα, των οποίων τα φτερά φτάνουν το ένα μέτρο, χτυπάει ένα καλώδιο τροφοδοσίας ή πιάνεται σε άλλες υποδομές, αυτό μπορεί να προκαλέσει διακοπή ρεύματος σε 500 έως 1.000 ιδιοκτησίες.

Ενώ οι νυχτερίδες πετούν προς όλες τις κατευθύνσεις, όταν αναζητούν τροφή, αυτοί που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι κάτοικοι στα βορειοανατολικά προάστια, ίσως επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχει περισσότερη διαθέσιμη τροφή για τις νυχτερίδες.

Η SA Power Networks είπε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της υποδομής με συσκευές που θα εμποδίζουν τα ζώα.

Οι μεγάλες αποικίες νυχτερίδων είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο για την αστική Νότια Αυστραλία. Κάτι τέτοιο συνήθως εμφανίζεται στην ανατολική ακτή με αποτέλεσμα το δίκτυο να μην έχει κατασκευαστεί για να αντέχει σε επιθέσεις πολύ μεγάλων νυχτερίδων.

Δεδομένου ότι οι νυχτερίδες ταξιδεύουν περίπου 70 χιλιόμετρα κάθε βράδυ, προς όλες τις κατευθύνσεις, ψάχνοντας για φαγητό, δεν ήταν εύκολο να δοθεί προτεραιότητα σε κάποια συγκεκριμένα τμήματα του δικτύου, είπε ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων Paul Roberts.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με την κυβέρνηση και το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας τόσο για την ανάπτυξη στρατηγικών για τον περιορισμό των ζημιών στο δίκτυο όσο και για την μείωση των θανάτων και των τραυματισμών των νυχτερίδων.

«Αυτό που περιμένουμε είναι ότι όταν αυτές οι νέες νυχτερίδες αναπτύξουν τις δεξιότητές τους τους επόμενους μήνες, θα γίνουν πιο έμπειρες στο πώς να κινούνται, άρα ελπίζουμε ότι θα μειωθούν τα περιστατικά αυτά», δήλωσε ο van Weenen.

Μία ακόμη ελπίδα για τους κατοίκους και την εταιρεία είναι η αλλαγή του καιρού. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θα γίνει πιο σπάνια η διαθέσιμη τροφή, άρα ένας μεγάλος αριθμός νυχτερίδων είναι πιθανό να επιστρέψει σε άλλες αποικίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Sally Field: Το μυστικό που έκρυβε για 70 χρόνια πίσω από τα δύο Όσκαρ

Celebrity Stories 25.02.2026
Η σκοτεινή παιδική ηλικία, ο σταρ πατριός και η εξομολόγηση που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

Ήταν το απόλυτο supermodel. Ώσπου μια μέρα τα βρόντηξε κι έφυγε. Να γιατί

Celebrity Stories 25.02.2026
Πού βρίσκεται σήμερα η Rachel Hunter

Από το Central Perk σε βίλες εκατομμυρίων: Πού μένουν σήμερα οι πρωταγωνιστές των Friends

Tabloid 25.02.2026
Η σειρά που λάτρεψε όλος ο κόσμος δεν τους χάρισε μόνο φήμη, αλλά και μια τεράστια οικονομική αυτοκρατορία, χτισμένη πάνω σε ακίνητα-όνειρο!

Πατέρας για 2η φορά ο Θανάσης Τσαλταμπάσης

Tabloid Χτες
Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και η Αγοραστή Αρβανίτη υποδέχτηκαν το δεύτερο παιδί τους

Σάκης Ρουβάς για Akyla: «Μου άρεσε πάρα πολύ το τραγούδι, πιστεύω ότι θα πάμε καλά στη Eurovision»

Tabloid Χτες
O Σάκης Ρουβάς τόνισε ότι το τραγούδι έχει συγκινητικά στοιχεία πέρα από την ευχάριστη μελωδία του

Σία Κοσιώνη: Επιστρέφει στο δελτίο ειδήσεων – Η έκπληξη των συνεργατών και το βίντεο

Media Χτες
Μετά την περιπέτεια υγείας της, η παρουσιάστρια επιστρέφει στο πόστο της

Νέα ζωή για το σπίτι της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον Θεολόγο Φθιώτιδας – Ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης

Tabloid Χτες
Ποιος αγόρασε το ιστορικό εξοχικό της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Κλέλια Ανδριολάτου ‑ Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Στο after party για τα BAFTA 2026

Social Χτες
«Το Λονδίνο δεν κοιμήθηκε. Aπλώς μεταφέρθηκε στο after party» έγραψε η Κλέλια Ανδριολάτου

Όλγα Κεφαλογιάννη: Βούρκωσε στη Φαίη Σκορδά – «Τα παιδιά μου θα ξέρουν σε λίγα χρόνια πως εγώ τα βάζω πάνω από όλα»

Tabloid Χτες
Μετά την εμφάνιση στην εκπομπή Συνδέσεις του ΕΡΤnews, η Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε στο Buongiorno στο MEGA, με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας The Riders με τον Μπραντ Πιτ

Αθηνά Κλήμη: «Έκανα κρυοσυντήρηση ωαρίων σε ηλικία 26 ετών» – Η αποκάλυψη για το κόστος της διαδικασίας

Media Χτες
Η Αθηνά Κλήμη μέσα από την εκπομπή, Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ανοιχτά για την κρυοσυντήρηση ωαρίων μετά από προτροπή της γυναικολόγου της