E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σεισμός στην Ελασσόνα: «Τον περιμέναμε» λένε οι επιστήμονες

Θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί

Δημοσίευση 4/3/2021 | 08:20

Σεισμός στην Ελασσόνα: «Τον περιμέναμε» λένε οι επιστήμονες

Από τα πλέον μελετημένα ρήγματα και καλοδιαβασμένα, θα μπορούσε να πει κανείς, είναι το ρήγμα του Τυρνάβου από το οποίο εκδηλώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6,3 βαθμών Ρίχτερ, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ρήγμα αυτό στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας δεν έχει δώσει μεγαλύτερους σε ένταση σεισμούς κατά το παρελθόν, ενώ είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ήδη εδώ και αρκετό καιρό μιας και είχε παρατηρηθεί προσεισμική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρο Παυλίδη ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι τα αποτελέσματα της μακρόχρονης μελέτης του συγκεκριμένου ρήγματος δείχνουν ότι τα 6,2 με 6,3 Ρίχτερ είναι και «η κορυφή» για έναν σεισμό που εκδηλώνεται από το συγκεκριμένο ρήγμα το οποίο είχε να δώσει κάποιον ισχυρό από τον Ιανουάριο του 1892.

Παράλληλα ο κ. Παυλίδης επισημαίνει ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι αρκετά πλούσια με σεισμούς ακόμη και κοντά στα 6 Ρίχτερ. «Αυτό το ρήγμα έχει μήκος 10 με 12 χιλιόμετρα. Λόγω του μικρού εστιακού βάθους που είχε ο χθεσινός σεισμός θα ακολουθήσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Οι μετασεισμοί αναμένονται να είναι 1 με 2 βαθμούς μικρότεροι από τον χθεσινό σεισμό. Το συγκεκριμένο ρήγμα είναι από τα πιο μελετημένα ρήγματα στην Ελλάδα. Μαζί με τον Ιταλό καθηγητή Ρικάρντο Καπούτο είχαμε ξεκινήσει να φτιάξουμε και ένα ανοικτό μουσείο σεισμολογίας για το συγκεκριμένο ρήγμα ώστε να έρχονται τα σχολεία αλλά και οι πολίτες να ενημερώνονται, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει σε αραιά χρονικά διαστήματα μεγάλους σεισμούς. «Μιλάμε για χρονικά διαστήματα άνω των 1.000 ετών. Συγκεκριμένα 2.000-2.500 χρόνια και αυτά τα στοιχεία τα βρήκαμε με την παλαιοσεισμολογική μέθοδο. Έτσι μελετώντας αυτά τα στοιχεία είχαμε δει ότι ο χρόνος για να γίνει ένας σεισμός είχε φτάσει. Τον περιμέναμε αυτό το σεισμό και το ρήγμα του Τυρνάβου ήταν ένα από τα υποψήφια ρήγματα στην περιοχή για να μας δώσει έναν ισχυρό σεισμό, όπως και έγινε».

Όπως είπε στο protothema.gr ο κ. Παυλίδης το 2017 είχε γίνει ημερίδα και για το συγκεκριμένο ρήγμα στη Λάρισα όπου ενημερώθηκαν οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες. «Εκτός από το ρήγμα της Ελασσόνας μελετάμε και το ρήγμα της Γυρτόνης που είναι βορειότερα πάνω από τη Λάρισα και ένα ακόμη που είναι στις παρυφές της πόλης. Αυτά έχουμε διαπιστώσει ότι έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά είναι και πολλά άλλα τα ρήγματα της Θεσσαλίας. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι είναι ότι θα έχουν για πολλούς μήνες μετασεισμούς ενώ μπορεί και μετά από έναν χρόνο να υπάρξει μετασεισμός. «Το συγκεκριμένο ρήγμα μάζεψε για πολλά χρόνια ενέργεια και τώρα εκτονώθηκε. Το μελετάμε από το 1988 και έχουμε κάνει πολλές δημοσιεύσεις γι’ αυτό» επισήμανε ο κ. Παυλίδης.

Από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς εξήγησε στο protothema.gr ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλία ήταν το 1980 στις 9 Ιουλίου με μέγεθος 6,5 Ρίχτερ, ενώ το 1954 είχε γίνει σεισμός 7 Ρίχτερ. «Το δυναμικό των ρηγμάτων της νότιας Θεσσαλίας είναι μεγαλύτερο από εκείνα της βόρειας Θεσσαλίας. Ο χθεσινός σεισμός έγινε από το ρήγμα του Τυρνάνβου το οποίο περνάει 5 χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό Δαμάσι. Αυτό το ρήγμα έχει μελετηθεί με τη μέθοδο της παλαιοσεισμολογίας, δηλαδή έχουν ανορυχθεί παλαιοσεισμολικά ορύγματα και έχουν βρεθεί προηγούμενοι σεισμοί. Η μέση περίοδος επανάληψης σε 2.500 χρόνια για το ρήγμα αυτό».

Ο κ. Γκανάς διευκρίνισε και όλα αυτά που ακούγονται για τα μεγέθη επισημαίνοντας: «Το μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ είναι 6 και στην κλίμακα ροπής είναι 6,3. Αυτή είναι μια μέθοδος που έχει εισαχθεί τα τελευταία 30 χρόνια και η οποία αποτυπώνει καλύτερα το μέγεθος όταν μιλάμε για μεγάλους σεισμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά είναι ακόμη νωρίς να για να πει κάποιος ότι υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης διπλανών ρηγμάτων αλλά αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι και οι φορείς είναι ότι υπάρχει μια μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη και είναι φυσιολογική. Μέχρι αργά το βραδύ είχαν γίνει μετασεισμοί των 5 Ρίχτερ, των 5,2 Ρίχτερ και δεκάδες άλλοι μεγέθους 3 Ρίχτερ και μέχρι 4,8 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μετασεισμική ακολουθία παρακολουθείται ενώ όπως επισημαίνουν θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα με μεγάλη πιθανότητα ισχυρών μετασεισμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με τεχνητή νοημοσύνη «ξεγύμνωσε» συμμαθήτριά του και κυκλοφόρησε την εικόνα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος δύο ανήλικων 15 ετών για την υπόθεση

Ζάκυνθος: Για μια selfie παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο 22χρονος που σώθηκε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο νεαρός Αμερικανός ταξίδεψε αυθημερόν από την Αθήνα για να φωτογραφηθεί στο Ναυάγιο - και κατέληξε κρεμασμένος σε θάμνο πάνω από γκρεμό 300 μέτρων

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Ελλάδα 26.05.2026
Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Πολιτική 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

Κόσμος 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

Ελλάδα 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση