E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

OLAF: «Συναγερμός» για πλαστά εμβόλια COVID‑19

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την υπηρεσία

Δημοσίευση 15/2/2021 | 21:27

OLAF: «Συναγερμός» για πλαστά εμβόλια COVID‑19

Η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να είναι σε επιφυλακή έναντι των προσφορών παροχής εμβολίων COVID-19. Αυτές οι προσφορές είναι πολύ συχνά ψεύτικες και πρέπει να αναφέρονται τονίζει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την υπηρεσία.

Ο Βίλε Ιτάλα, Γενικός Διευθυντής της OLAF, τόνισε: «Ακούμε αναφορές για απατεώνες που προσφέρουν να πουλήσουν εμβόλια σε κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτές οι προσφορές διατίθενται σε πολλές διαφορετικές μορφές. Για παράδειγμα, οι απατεώνες μπορεί να προσφέρουν να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων, να παραδώσουν ένα δείγμα για να εξοφλήσουν την πρώτη προκαταβολή και στη συνέχεια να εξαφανιστούν με τα χρήματα. Μπορούν να παραδώσουν παρτίδες ψεύτικων εμβολίων. Ή μπορεί ψευδώς να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν νόμιμη επιχείρηση και ισχυρίζονται ότι κατέχουν ή έχουν πρόσβαση σε εμβόλια».

Συμπληρώνει ότι «όλες αυτές οι αξιώσεις έχουν ένα κοινό: είναι ψευδείς. Είναι φάρσες οργανωμένες για να εξαπατήσουν τις εθνικές αρχές που επιδιώκουν να εντείνουν τον ρυθμό εμβολιασμού για να διατηρήσουν τους πολίτες τους ασφαλείς. Πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό» και προσθέτει ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η OLAF έχει προσθέσει ένα επιπλέον στρώμα στη συνεχιζόμενη έρευνά μας για ψεύτικα προϊόντα προστασίας από την COVID -19, με σκοπό την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου εμβολίων COVID-19 που πιθανώς πραγματοποιούνται με παράνομη εισαγωγή τους στο έδαφος της ΕΕ ή /και μέσω της εμπορίας πλαστών φαρμάκων».

Παράλληλα, ο κύριος Βιτάλα σημειώνει ότι «τώρα θα μοιραστούμε ενεργά τις πληροφορίες που λαμβάνουμε σχετικά με αυτές τις απόπειρες απάτης με τους αξιόπιστους εταίρους μας στην ΕΕ, στα κράτη μέλη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα συνεργαστούμε μαζί τους για να αποτρέψουμε αυτές τις απάτες και να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να προσδιορίσουν την πραγματική ταυτότητα των ατόμων και των εταιρειών πίσω από αυτές τις απόπειρες που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και τα δημόσια οικονομικά σε μια εποχή μεγάλης δυσκολίας».

Στις 19 Μαρτίου 2020, η OLAF ξεκίνησε επίσημη έρευνα σχετικά με το παράνομο εμπόριο μασκών προσώπου, ιατρικών συσκευών, αντισηπτικών, φαρμάκων και εξαρτημάτων για τεστ που συνδέονται με την πανδημία COVID-19. Μέχρι στιγμής, η έρευνα της OLAF οδήγησε στον εντοπισμό περισσότερων από 1.000 ύποπτων φορέων εκμετάλλευσης και στην κατάσχεση ή κράτηση περισσότερων από 14 εκατομμυρίων αντικειμένων. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, αντισηπτικά χεριών που περιέχουν μεγάλο όγκο μεθανόλης, κακές μάσκες προσώπου και πλαστά κιτ τεστ. Δεν έχουν καταγραφεί ακόμη κατασχέσεις πλαστών εμβολίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Κόσμος Χτες
Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Η νέα λειτουργία του WhatsApp ‑ Τι αλλάζει και πότε

Tech + Science Χτες
Η νέα λειτουργία του WhatsApp θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες, αλλά αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό χρηστών