E-Daily

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κουλτούρα του Βιασμού: Το σύστημα που κακοποιεί τις γυναίκες του κόσμου

Από που ξεκινάει, ποιες κοινωνικές έννοιες συντηρεί και ποιες είναι οι συνέπειες του

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 11/2/2021 | 13:09

Nextweb Studio

Η "Κουλτούρα του Βιασμού", είναι ένα σύστημα που θα έπρεπε να μην υπήρχε σε καμιά κοινωνία, δυστυχώς όμως μαστίζει τον πλανήτη μας και σίγουρα, δεν αφορά μόνο τις τριτοκοσμικές χώρες. Δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που κυριαρχεί και στις αποκαλούμενες αναπτυγμένες χώρες και θύματα του είναι οι γυναίκες, οι οποίες τραυματίζονται ανεπανόρθωτα.

Είναι το σύμπλεγμα του σeξισμού, του μισογυνισμού και της τοξικής αρρενωπότητας και ορίζεται από τις βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές νοοτροπίες, συμπεριφορές και τα στερεότυπα, ενώ η ανοχή θεσμών και ΜΜΕ, βοηθάει στον διαιωνισμό της. Σε αυτό το σύστημα η σeξουαλική κακοποίηση είναι κάτι το φυσιολογικό και προκαλείται από τα θύματα, ενώ αν κάποιο αντιδράσει κατηγορείται κιόλας. Ουσιαστικά, οι γυναίκες κατηγορούνται και εξευτελίζονται, γιατί "αξίζουν" την κακοποίηση.

Μπορεί να έφταιγε το ντύσιμο τους, η συμπεριφορά τους, κάποιο "λάθος" που μπορεί να έκαναν. Το γυναικείο σώμα μπαίνει σε καθεστώς αστυνόμευσης, όπως και η γυναικεία σeξουαλικότητα.

Δυστυχώς, μέσα από το σύστημα αυτό, συντηρείται η πατριαρχία και προάγεται η σeξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών, αλλά και η κατηγορία τους όταν αντιστέκονται.

Σίγουρα κάποιοι από τους βιασμούς και τις απόπειρες βιασμών καταγγέλονται, όμως υπάρχουν αντίστοιχα και πολλοί βιασμοί και απόπειρες που δεν αναφέρονται ποτέ και τα θύματα υποφέρουν στην σιωπή τους, είτε γιατί φοβούνται να μιλήσουν, είτε γιατί ντρέπονται για ότι τους συνέβη, είτε επειδή νιώθουν αδύναμα απέναντι στον θύτη τους.

Όσον αφορά τα στατιστικά των βιασμών στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από το 2017 μέχρι και τον Μάϊο του 2019 έγιναν 320 καταγεγραμμένοι βιασμοί, 156 απόπειρες και 360 εξιχνειάσεις υποθέσεων. Φυσικά και δεν είναι οι μόνες υποθέσεις βιασμών, αλλά είναι αυτές για τις οποίες έγιναν επίσημες καταγγελίες.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα κατάταξης της Κομισιόν για την Ισότητα των Φύλων, η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος της λίστας, αποδεικνύοντας ότι η πατριαρχία ζει και βασιλεύει, επιτρέποντας τις κακοποιητικές συμπεριφορές κατά των γυναικών να συνεχίζονται.

Στο πλαίσιο της έρευνας μας, συνομιλήσαμε με τον Απόστολο Πελτέκη, Κλινικό Ψυχολόγο ΑΠΘ και τις δικηγόρους Μαριάννα Βασιλείου και Ερατώ Ταγαρίδη για την Κουλτούρα του Βιασμού, τους θύτες και τα θυμάτα, την προστασία, την θεραπεία και την δικαιοσύνη και μπορείς να παρακολουθήσεις λεπτομερώς τις συνεντεύξεις τους στο βίντεο που ετοιμάσαμε.

Σε περίπτωση που έχεις πέσει θύμα κακοποίησης ή κάποια γυναίκα που γνωρίζεις αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, μπορείς να καλέσεις στην Γραμμή SOS κακοποιημένων γυναικών 15900.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί οι ενήλικες δεν είναι πλέον ευτυχισμένοι; Είναι δύσκολη η ενήλικη ζωή ;

E-Daily 3.Left Προχτές
Πως φαντάζονται οι νέοι τη ζωή μετά τα 18 και πως είναι στη πραγματικότητα;

Η Μεσόγειος αλλάζει: Τι λένε οι ειδικοί για καρχαρίες, μέδουσες και κλιματική κρίση

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Η Μεσόγειος βράζει και εμείς συζητάμε μόνο για ό,τι βλέπουμε στα social media

Lunchboxaki: Ποια είναι η Τζωρτζίνα που έκανε viral το κολατσιό στο σχολείο ‑ Το διαζύγιο, οι haters και η μονογονεϊκότητα

E-Daily 3.Left 19.06.2026
Πίσω από τα πολύχρωμα ταπεράκια, τις ιδέες για τα σχολικά γεύματα και τα viral βίντεο κρύβεται μια ιστορία γεμάτη επιμονή, ανατροπές και προσωπικές μάχες

Ζητήσαμε από έναν άνθρωπο του Pride να απαντήσει στα σχόλια των haters

E-Daily 3.Left 14.06.2026
Οι πιο viral απορίες και κακόβουλα σχόλια για το Pride βρήκαν επιτέλους απαντήσεις

Τι κάνουν οι γυναίκες όταν έχει Μουντιάλ;

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Nέο επεισόδιο «Μπες στο Πλάνο»

Η συμβουλή που θα έδινε ο Θοδωρής Αθερίδης στον εαυτό του είναι μόνο μία λέξη

Διλήμματα 04.06.2026
Ο αγαπημένος ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Θεόδωρος Παπακώστας: Ο αρχαιολόγος με τους 150 χιλ. followers που τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Ο archaeostoryteller που έκανε την αρχαιότητα να μοιάζει ξανά ζωντανή

Εξωγήινοι στον ελληνικό ουρανό – Υπάρχουν πραγματικά και πού κρύβονται;

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Νέο επεισόδιο του «Μπες στο Πλάνο» με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του Πενταγώνου

Γιατί ο Κώστας Κόκλας προτιμά να βγαίνει selfie με τους θαυμαστές του;

E-Daily 3.Left 09.05.2026
Ο αγαπημένος ηθοποιός απαντά σε Ε-Daily Διλήμματα

Υπάρχει τελικά ο τέλειος άνδρας και η τέλεια γυναίκα;

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Βγήκαμε στον δρόμο και ρωτήσαμε τον κόσμο πώς φαντάζεται το απόλυτο πρότυπο – και ποιοι διάσημοι θα το συμπλήρωναν

Ο Γιώργος Λάγιος μάς αποκάλυψε άβολες αλήθειες για την απιστία, το ποpνό και τις σχέσεις

E-Daily 3.Left 26.04.2026
Μιλήσαμε με τον γνωστό ψυχολόγο για όλα - την πορεία του, τις σχέσεις των ανθρώπων αλλά και την ανάγκη όλων να μάθουν την αλήθεια

Γιατί ο Θωμάς Ζάμπρας δεν θέλει κολλητιλίκια με τον Πάνο Βλάχο;

E-Daily 3.Left 24.04.2026
O αγαπημένος κωμικός απαντά σε E-Daily Διλήμματα