E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: «Νίκησε» τις υπόλοιπες ιώσεις

Οι μειώσεις δείχνουν να επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας

Δημοσίευση 12/1/2021 | 20:25

Κορωνοϊός: «Νίκησε» τις υπόλοιπες ιώσεις
@Leo via Twenty20

Υπάρχουν ακόμη τρόποι να αρρωστήσει κανείς, που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Κι όμως τα κρούσματα των ασθενειών σε σχέση με τα περασμένα έτη εμφανίζονται μειωμένα.

Ακόμη και τα παιδιά που αρρώσταιναν συνεχώς, είναι παραδόξως εδώ αρκετό καιρό υγιή. Παρόμοιες παρατηρήσεις έχουν κάνει πολλοί τελευταία, ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου, αλλά και του δεύτερου lockdown. Στην αρχή υπήρχε η υπόνοια: Μήπως είναι ιδέα μου; Μήπως απλά λόγω της πανδημίας έχουμε απλά καλύτερη επίγνωση του τι συμβαίνει στον οργανισμό μας;

Σύμφωνα με την Deutshce Welle, το 2020 έφυγε και οι επιστήμονες έχουν τα πρώτα ολοκληρωμένα αποτελέσματα από τις περσινές έρευνες. Αυτά φαίνεται μάλιστα να επιβεβαιώνουν και οι εαρινές παρατηρήσεις: «Ο αριθμός των κρουσμάτων πολλών ιώσεων δείχνει να μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», συνοψίζει η Σόνια Μπέντερ από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας, οι ειδικοί του ινστιτούτου RKI προχώρησαν σε ανάλυση ασθενειών με υποχρεωτική καταχώρηση από τη φυματίωση, μέχρι την σαλμονέλα και την ηπατίτιδα Ε. Ανάμεσα σε Μάρτιο και αρχές Αυγούστου 2020 καταχωρήθηκαν σχεδόν 140.000 κρούσματα, τα οποία δεν είχαν καμία σύνδεση με τον κορωνοϊό. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 35% σε σύγκριση με τους αριθμούς προηγούμενων ετών (από Ιανουάριο 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020). Σημαντική μείωση σημειώθηκε σε παθήσεις του αναπνευστικού, καθώς και οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες.

Η μείωση αυτή βέβαια δείχνει να επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας: κλειστά σχολεία και παιδικοί σταθμοί, αποστάσεις ασφαλείας και περιορισμός των κοινωνικών επαφών – όλα αυτά φαίνεται να είχαν αντίκτυπο στη μετάδοση αναπνευστικών και γαστρεντερικών παθήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με το RKI, η συνολική μείωση αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, αν και περισσότερο αισθητή έγινε στις ηλικιακές ομάδες των παιδιών έως 14 ετών και ηλικιωμένων άνω των 80 ετών.

Το γεγονός ότι οι κοσμογυρισμένοι Γερμανοί σταμάτησαν τους τελευταίους μήνες να ταξιδεύουν έγινε επίσης αισθητό, σύμφωνα με την Σόνια Μπέντερ, καθώς μία άμεση συνέπεια ήταν λιγότερες ασθένειες, από δάγκειο πυρετός μέχρι ελονοσία – φαινόμενο όχι σπάνιο ανάμεσα σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις καταγραφής των κρουσμάτων πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις δεν δίνουν ολοκληρωμένη εικόνα. Ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων θα μπορούσε για παράδειγμα να οφείλεται στο ότι οι ασθενείς φοβούνται μία ενδεχόμενη μόλυνση από κορωνοϊό, και έτσι για τον λόγο αυτό αποφεύγουν την επίσκεψή τους στο γιατρό ή ενδεχομένως να οφείλεται και στην υπερφόρτωση των ιατρείων.

Ένα πρώιμο τέλος για την εποχική γρίπη

Προβλήματα σχετικά στην καταγραφή των ασθενειών είναι ένα ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον Ράφαελ Κολάιτς, «αυτό όμως πιστεύω πως δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ενώ αντίθετα θα περίμενα πως οι διαρκείς έλεγχοι θα είχαν κάποιο αντίκτυπο στις καταχωρήσεις και άλλων ασθενειών», αναφέρει ο επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο Μάρτιν Λούτερ στην πόλη Χάλε-Βίτενμπεργκ.

Βέβαια σύμφωνα με ειδικούς από το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Βερολίνου τα μέτρα που λήφθηκαν κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊου φαίνεται να επέδρασαν και στην εξάπλωση και άλλων μολυσματικών ασθενειών. Άλλωστε έχει ήδη αποδειχθεί πως το πρώτο lockdown έφερε ένα πρώιμο τέλος στην επιδημία της γρίπης. Από την άλλη βέβαια, σύμφωνα με μελέτες του ΡΚΙ, από τον Μάρτιο του 2020 φαίνεται να έχουν αυξηθεί τα κρούσματα… εαρινής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας εξαιτίας τσιμπημάτων από τσιμπούρια – κάτι που φαίνεται να οφείλεται στις συστηματικές εξορμήσεις στην φύση, εν μέσω lockdown και πανδημίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας