E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις

Προβλήματα με την «Ενεργοποίηση Δυνατότητας Πληρωμής»

Δημοσίευση 11/1/2021 | 08:24

Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις

Σήμερα τελειώνει η διορία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, παρότι στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και αιτήματα για να δοθεί και κάποια μικρή παράταση.

Ωστόσο μέχρι και την Κυριακή ακόμα, η «γραμμή βοήθειας» της ΑΑΔΕ είχε πάρει φωτιά από τηλεφωνικές κλήσεις ενδιαφερομένων στο 2131621000 για πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Μέχρι το Σάββατο είχαν υποβάλει αίτηση περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά, καθώς για πρώτη φορά μπορούσαν να κάνουν αίτηση και όσα δεν θερμαίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης.

Παρόλα αυτά, παραμένουν άλυτα τα προβλήματα χλιάδων νέων ή παλαιών δικαιούχων που μπήκαν στη διαδικασία αίτησης. Άλλοι τηλεφωνούσαν στην ΑΑΔΕ για να πληροφορηθούν διαδικαστικά ζητήματα, όπως γιατί δεν μπορούν να δημιουργήσουν προφίλ πολυκατοικίας –και η αιτία του κακού εντοπίζεται στο ότι ο ίδιος ή άλλος διαχειριστής είχε ανοίξει και πέρυσι άλλο προφίλ με τον ίδιο Αριθμό Παροχής το οποίο και πρέπει να διαγραφεί. Άλλοι πάλι καλούσαν για να ζητήσουν εξηγήσεις γιατί απορρίφθηκε η αίτησή τους («λόγω εισοδήματος» ή περιουσίας ή πλήθους αυτοκινήτων κλπ).

Ωστόσο κάποιοι ταλαιπωρήθηκαν και από τις οδηγίες που έδινε η ΑΑΔΕ στους πολίτες. Για παράδειγμα, διαχειριστές πολυκατοικιών που καλούνται να κάνουν την «Ενεργοποίηση Δυνατότητας Πληρωμής» για να πληρωθούν οι ενδιαφερόμενοι ένοικοι, διαπιστώνουν ότι …δεν ενεργοποιείται η Eνεργοποίηση όσα «κλικ» και αν κάνουν στην σχετική εντολή.

Η προειδοποίηση της ΑΑΔΕ (με κόκκινα γράμματα) είναι πως αν το κουμπί πατηθεί μετά τις 11/01/2021, χάνουν τα λεφτά τους οι δικαιούχοι ένοικοι.

Το πρόβλημα είναι όταν σε κάποιες περιπτώσεις το κουμπί δεν πατιέται ούτε στις 9 ούτε στις 10 ούτε στις 11 του μηνός, ακόμη και αν ο διαχειριστής κάθεται όλη την ημέρα πάνω από τον υπολογιστή του για να κάνει αυτή τη δουλειά.

Οι γραπτές ή και προφορικές οδηγίες που δίνει στους διαχειριστές η ΑΑΔΕ είναι ότι «μπορείτε να ενεργοποιήσετε την δυνατότητα πληρωμής όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου».

Άρα η Ενεργοποίηση δεν ενεργοποιείται αν δεν κάνουν αιτήσεις οι ένοικοι. Το πρόβλημα είναι ότι ο Διαχειριστής που πρέπει να κάνει «Ενεργοποίηση», δεν ξέρει ποιοι έχουν κάνει την αίτηση τελικά και ποιοι όχι, από τους ενοίκους που του έχουν ζητήσει τον ΑΦΜ και τον αριθμό παροχής ρεύματος.

Ακόμα χειρότερα, ακόμα και αν έχουν υποβληθεί αιτήσεις, η ενεργοποίηση πάλι δεν ενεργοποιείται. Γιατί πρέπει οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν να είναι «δικαιούχων» και όχι «μη δικαιούχων». Δηλαδή αυτό συμβαίνει εάν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν έχουν απορριφθεί.

Αυτό όμως δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τον διαχειριστή. Οι γραπτές και προφορικές οδηγίες που του δίνει η ΑΑΔΕ είναι ότι για να κάνει Ενεργοποίηση, "πρέπει να έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου (και) αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος".

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο διαχειριστής πρέπει να χασομερά και να μπαίνει κάθε μέρα και κάθε ώρα στην εφαρμογή για να εξετάζει εάν υποβλήθηκε «έστω και μία αίτηση δικαιούχου», αντί να του επιτρέπεται να ενεργοποιεί την δυνατότητα πληρωμής των ενοίκων –που τελικά η ΑΑΔΕ είναι υπεύθυνη αν θα την απορρίψει και για ποιους λόγους.

Ωστόσο όχι μόνο δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση να κάνει ξανά και ξανά είσοδο στην εφαρμογή (για να δει αν τελικά υποβλήθηκε ή εγκρίθηκε έστω και μία αίτηση) αλλά δεν του επιτρέπει καν να εκδώσει ή εκτυπώσει μία βεβαίωση ότι, ως Διαχειριστής, προσπάθησε να κάνει την Ενεργοποίηση –έστω και αν απέτυχε- για να είναι κατοχυρωμένος ότι δεν φταίει ο ίδιος αλλά έπραξε όσα χρειάζονταν, εαν τυχόν του ζητηθούν ευθύνες γιατί δεν πληρώθηκε κάποιος ένοικος της Πολυκατοικίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία