E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Οι καπνιστές κινδυνεύουν να εκδηλώσουν σοβαρότερα συμπτώματα

Ο ΠΟΥ έχει αναφέρει από το καλοκαίρι ότι το κάπνισμα μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο πιο ευάλωτο στον κορωνοϊό

Δημοσίευση 7/1/2021 | 12:21

Κορωνοϊός: Οι καπνιστές κινδυνεύουν να εκδηλώσουν σοβαρότερα συμπτώματα

Οι άνθρωποι που καπνίζουν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν πολυσυμπτωματική νόσο Covid-19 και μάλιστα σοβαρή, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Η έρευνα δείχνει ότι το κάπνισμα αυξάνει το εύρος των συμπτωμάτων της νόσου και την πιθανότητα να καταλήξει ο ασθενής στο νοσοκομείο.

Η σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και στον κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό, καθώς και στη σοβαρότητα της νόσου, είναι ένα επίμαχο θέμα, καθώς έχουν υπάρξει επιστημονικές αναφορές ότι η νικοτίνη φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης ή σοβαρής νόσου. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο Covid-19 και ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Έτσι, έρχεται να προστεθεί σε νεότερα στοιχεία που φαίνεται να ανατρέπουν την αρχική παράδοξη εικόνα ότι το κάπνισμα πιθανώς λειτουργεί προστατευτικά στην περίπτωση του κορωνοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάριο Φάλκι του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King's), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax», ανέλυσαν στοιχεία από 2,4 εκατομμύρια χρήστες της βρετανικής ψηφιακής εφαρμογής ZOE για τη μελέτη των συμπτωμάτων της Covid-19 κατά το πρώτο επιδημικό κύμα της άνοιξης. Η μέση ηλικία των χρηστών της εφαρμογής ήταν τα 44 έτη, το 63% γυναίκες και το 11% καπνιστές. Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν στην εφαρμογή τα συμπτώματά τους και η μελέτη έκανε σύγκριση μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών.

Διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές ήταν κατά μέσο όρο 14% πιθανότερο να εκδηλώσουν τρία βασικά συμπτώματα της Covid-19: Βήχα, δύσπνοια και πυρετό. Ήταν ακόμη 29% πιθανότερο να εμφανίσουν τουλάχιστον πέντε συμπτώματα και 50% πιθανότερο να εμφανίσουν ταυτόχρονα τουλάχιστον δέκα συμπτώματα κορωνοϊού (βήχα, πυρετό, απώλεια όσφρησης, απώλεια όρεξης, διάρροια, κόπωση, σύγχυση, μυϊκούς πόνους κ.ά.), μία ένδειξη για πιο σοβαρή λοίμωξη. Είχαν, επίσης, υπερδιπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με τους μη καπνιστές, να χρειαστούν νοσηλεία μετά τη διάγνωση λοίμωξης Covid-19.

«Μερικές μελέτες έχουν προτείνει μία προστατευτική δράση του καπνίσματος σε σχέση με τον κίνδυνο για Covid-19. Όμως, οι μελέτες σε αυτό το πεδίο μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από μεροληψίες στη δειγματοληψία, στη συμμετοχή στην έρευνα και στις απαντήσεις. Τα ευρήματα μάς δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι καπνιστές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από μία ευρύτερη γκάμα συμπτωμάτων Covid-19 σε σχέση με τους μη καπνιστές», δήλωσε ο δρ Φάλκι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει από το καλοκαίρι ότι το κάπνισμα μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο πιο ευάλωτο στην Covid-19.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Κόσμος Χτες
Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Η νέα λειτουργία του WhatsApp ‑ Τι αλλάζει και πότε

Tech + Science Χτες
Η νέα λειτουργία του WhatsApp θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες, αλλά αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό χρηστών