E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλη κυκλοφορίας: Έτσι γίνεται η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Άνοιξε η πλατρφόρμα

Δημοσίευση 5/1/2021 | 08:36

Τέλη κυκλοφορίας: Έτσι γίνεται η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Έστω και αν οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, θα έχουν πλέον την δυνατότητα να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική ακινησία του οχήματος, με την κατάθεση των πινακίδων προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με την υποχρέωση πληρωμής και των τελών κυκλοφορίας του 2021.

Να σημειωθεί ότι από εφέτος, όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες αυτοκινήτων, μπορούν να το πράξουν ηλεκτρονικά, δηλαδή συμπληρώνοντας μία φόρμα που θα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ακινητοποιήσουν το όχημά τους.

Πρόστιμο 10.000 ευρώ για «μαϊμού» καταθέσεις

Και αν αυτό σε κάποιους φαντάζει ως «ευκαιρία» για fake κατάθεση, καλύτερα να το ξεχάσουν, αφού αν συλληφθούν το πρόστιμο είναι ιλιγγιώδες, 10.000 ευρώ την πρώτη φορά και 30.000 ευρώ, στην περίπτωση υποτροπιασμού.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα mycar.aade.gov.gr που έκανε πρεμιέρα την τελευταία ημέρα του 2020, βάζοντας ένα οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων φορολογούμενων οι οποίοι κάθε χρόνο το Δεκέμβριο στήνονταν στην ουρά στις Εφορίες με τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους για να υποβάλουν τη δήλωση ακινησίας. Τώρα με λίγα κλικ στον υπολογιστή ή στο κινητό τους, οι ιδιοκτήτες ΙΧ έχουν τη δυνατότητα να «καταθέσουν» ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Όσοι εντοπιστούν μετά την υποβολή της δήλωσης ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο τριπλασιάζεται (30.000 ευρώ) σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Τι ισχύει για τις δηλώσεις ακινησίας

Όλες οι λεπτομέρειες και οι διαδικασίες προβλέπονται στην απόφαση του υπουργού Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή για την ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας των οχημάτων:

Συγκεκριμένα:

Επιβατικά ΙΧ οχήματα και οι μοτοσυκλέτες τίθενται εφεξής σε ακινησία ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mycar.aade.gov.gr, χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες) στη Φορολογική Αρχή.

Για την έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας το όχημα πρέπει να τεθεί σε ακινησία εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως αυτή προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις (πριν την 31/12 του προηγούμενου έτους από αυτό που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας) ή τη λήξη της παράτασης. Δήλωση ακινησίας μετά την έναρξη του έτους που αφορά, γίνεται δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες έκπτωσης από τέλη κυκλοφορίας. Ειδικά φέτος η προθεσμία για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Η ύπαρξη οφειλών από τέλη κυκλοφορίας τρέχοντος έτους ή προηγούμενων ετών δεν συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης για ηλεκτρονική θέση του οχήματος σε ακινησία.

Μετά την θέση του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά, τα στοιχεία κυκλοφορίας αφαιρούνται από το όχημα και φυλάσσονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου δηλώνονται υπευθύνως κατά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θέσης του οχήματος σε ακινησία.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος εισέρχεται στην πλατφόρμα mycar.aade.gov.gr. Για την είσοδο του χρησιμοποιεί τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet, και επιλέγει «Ακινησία». Στην εφαρμογή εμφανίζεται το σύνολο των Επιβατικών ΙΧ οχημάτων και μοτοσυκλετών ιδιοκτησίας του, ανεξαρτήτως της κατάστασής τους, βάσει του αριθμού κυκλοφορίας τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος επιλέγει το όχημα ή την μοτοσυκλέτα, το οποίο ή την οποία θέλει να θέσει σε ακινησία και εφόσον η κατάστασή του/της είναι «σε κίνηση» υποβάλει το αντίστοιχο αίτημα.

Στη δήλωση που εμφανίζεται προς συμπλήρωση και η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, απαιτείται η αποδοχή του κειμένου και, εφόσον γίνει η αποδοχή, ζητείται η συμπλήρωση τουλάχιστον των εξής πεδίων:

α) ο ακριβής χώρος φύλαξης του οχήματος (ΤΚ, πόλη, οδός, αριθμός),

β) δήλωση αν ο χώρος φύλαξης είναι ιδιόκτητος (ιδιωτικό πάρκινγκ), μισθωμένος (ενοικιαζόμενο πάρκινγκ) ή παραχωρημένος (παραχωρημένο πάρκινγκ).

Στην περίπτωση ύπαρξης συνιδιοκτητών, μετά την Υποβολή του αιτήματος θέσης σε ακινησία, το αίτημα διαβιβάζεται προς αυτούς προκειμένου να το εγκρίνουν και τους αποστέλλεται σχετικό μήνυμα στην προσωπική θυρίδα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXIS. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγκρίσεων, οι ιδιοκτήτες, ενημερώνονται, με όμοιο σχετικό μήνυμα ή με αντίστοιχο email εφόσον έχουν δηλώσει διεύθυνση email στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, για τη θέση του οχήματος σε ακινησία. Η ημερομηνία οριστικοποίησης της δήλωσης ακινησίας είναι η ημερομηνία θέσης του οχήματος σε ακινησία.

Τροποποίηση οριστικοποιημένης δήλωσης ακινησίας επιτρέπεται μόνο εντός της ημέρας οριστικοποίησης της δήλωσης και θέσης του οχήματος σε ακινησία και περιοριστικά μόνο για την αλλαγή του τόπου φύλαξης του οχήματος.

Δήλωση ακινησίας στις ΔΟΥ

Στην Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να δηλωθεί η ακινησία του οχήματος στις εξής περιπτώσεις:

Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.

Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.

Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.

Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.

Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.

Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.

Πλειστηριασμού του οχήματος.

Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.

Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Σε περίπτωση αποβιώσαντος ιδιοκτήτη/συνιδιοκτήτη ή κατόχου, η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας Εισοδήματος του αποβιώσαντος.

Άρση ακινησίας

Για τα οχήματα που έχουν τεθεί σε ακινησία, η ακινησία ισχύει μέχρι το όχημα να τεθεί εκ νέου «σε κίνηση» με την υποβολή αίτησης άρσης της ακινησίας, η οποία πραγματοποιείται επίσης ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας mycar.aade.gov.gr εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης και υπάρχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Για την περίπτωση άρσης ακινησίας οχήματος αποβιώσαντος ιδιοκτήτη/συνιδιοκτήτη/κάτοχο, οι κληρονόμοι αυτού θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια για την φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. Αιτήματα άρσεων ακινησίας για τα οποία δεν εμφανίζεται είτε έγκυρη πληρωμή είτε έγκυρο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, δεν οριστικοποιούνται και διαγράφονται μετά την παρέλευση ενός μηνός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στους Παξούς: Κοριτσάκι 4 ετών νεκρό σε πισίνα

Ελλάδα 23.08.2025
Το άτυχο παιδί βρισκόταν στον κήπο του σπιτιού του και έπαιζε

Ιταλία: Οργή με ομάδα στο Facebook που μοιραζόταν yυμνές φωτογραφίες γυναικών

Κόσμος Χτες
32.000 μέλη, όπου άνδρες αντάλλασσαν φωτογραφίες και σχόλια σeξουαλικού περιεχομένου για τις συζύγους τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους

Το BDS Greece καταρρίπτει ως συκοφαντίες την ανάρτηση της Γλυκερίας ‑ «Η αλήθεια πίσω από την ακύρωση της εμφάνισης»

Ελλάδα Χτες
«Έκλεισε τα μάτια στη γενοκτονία της Γάζας, αλλά «βλέπει» επεισόδια στο πολιτιστικό μποϊκοτάζ!»

Εκτός λειτουργίας ο Βιολογικός στην Πάτμο: Λύματα καταλήγουν στη θάλασσα και στις βρύσες σπιτιών και αυλών, δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ελλάδα Χτες
Μεγάλο το πρόβλημα ρύπανσης στο νησί εν μέσω της τουριστικής σεζόν - Τι καταγγέλλουν κάτοικοι, ποιες ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα - Έντονη δυσοσμία και τεράστιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Γυναικοκτονία στον Βόλο: «Είδα τον μπαμπά να καρφώνει τη μαμά με μαχαίρι», ψέλλισε στους αστυνομικούς ο γιος της οικογένειας

Ελλάδα Χτες
Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, ενώ η τοπική κοινωνία παραμένει σοκαρισμένη από τη νέα αυτή τραγωδία

Μπαράζ κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην Κέα: Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ – Τι είπε η Παγώνη

Ελλάδα Χτες
Επίσης, το φαρμακείο του νησιού έχει εξυπηρετήσει πάνω από 1.500 ασθενείς

Αναστάτωση στις ΗΠΑ για ραδιενεργές γαρίδες

Κόσμος Χτες
Ανακαλούνται νέες παρτίδες σε πολλές πολιτείες

Ληστεία στο Περιστέρι με… δόλωμα ένα ραντεβού: Του έκλεψαν χρήματα και το ταξί

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν μία 32χρονη και μία 22χρονη και αναζητούνται οι συνεργοί τους

Μετρό το Σαββατόβραδο ‑ Ξεκινά η 24ωρη λειτουργία

Ελλάδα Χτες
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσει

ΕΟΦ: Απαγόρευση εξαγωγών για 95 φάρμακα λόγω ελλείψεων

Ελλάδα Χτες
Η απαγόρευση θα ισχύσει για 3 μήνες από σήμερα και μέχρι τις 22 Νοεμβρίου