E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βήμα πίσω από την Τουρκία; Ομάδα εργασίας με τις ΗΠΑ, για τους S‑400

Τι ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Δημοσίευση 30/12/2020 | 18:54

Βήμα πίσω από την Τουρκία; Ομάδα εργασίας με τις ΗΠΑ, για τους S‑400

Μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 και με τις κυρώσεις των ΗΠΑ να επικρέμονται, η Τουρκία μοιάζει να κάνει ένα βήμα πίσω σχετικά με την προμήθεία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι Τουρκία και ΗΠΑ θα συγκροτήσουν ομάδα εργασίας σχετικά με τους S-400.

Συμφωνία για διαπραγματευση

Ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι η συγκρότηση ομάδας εργασίας είχε προταθεί από την τουρκική πλευρά. «Τώρα η πρόταση ήρθε από τις ΗΠΑ. Και επειδή φυσικά προτιμούμε πάντα τον διάλογο, είπαμε “ναι” και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων» για τη συγκρότησή της.

Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο, είχε δείξει ενδιαφέρον για τη σύσταση μιας τέτοιας ομάδας. «Στη συνάντησή μας με τον Πομπέο είπαμε ότι η πρότασή μας εξακολουθεί να ισχύει και οι Αμερικανοί μας κάλεσαν να δουλέψουμε μαζί στο ζήτημα».

Αντίδραση για τις κυρώσεις

Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατ' αρχής σε βάρος της προεδρίας της Τουρκικής Βιομηχανίας Άμυνας (SSB), του επικεφαλής της και άλλων τριών αξιωματούχων ως «επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα» της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα συζητήθηκε και σε συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που συναντήθηκαν την Τρίτη στο Σότσι. Στη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι η συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί. «Δεν θα σταματήσουμε» διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να λύσει τέτοια θέματα μέσω διαλόγου.

«Πόλεμος» Άγκυρας-Ουάσινγκτον για τους S-400

Η αγορά από την Τουρκία του συστήματος S-400 προκάλεσε πραγματικό «πόλεμο» μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι ασύμβατο με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ και ότι θέτει σε κίνδυνο τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς F-35, καθώς ενδέχεται να μπορέσει να αναγνωρίσει το στίγμα τους.

Ως πρώτο αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης ήταν η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ενώ στο πλαίσιο του νόμου για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, περιλήφθηκαν και κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αν και ακόμα ο νόμος δεν έχει κυρωθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα ήδη προχώρησε σε δοκιμή του συστήματος στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην πλήρη ενεργοποίησή του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Fake news με Μακρόν και Μερτς: Το χαρτομάντιλο, το καλαμάκι και οι θεωρίες συνωμοσίας περί κοκαΐνης στο τρένο

Ελλάδα 12.05.2025
Τις θεωρίες υιοθέτησε και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας

Πέθανε στα 60 του ο θρύλος του wrestling, Sabu ‑ Μια εβδομάδα νωρίτερα είχε δώσει τον τελευταίο του αγώνα

Κόσμος 12.05.2025
Ο Sabu είχε γίνει διάσημος για τους εκτός ορίων αγώνες του με σκάλες, καρέκλες, τραπέζια, συρματοπλέγματα και άλλα αντικείμενα

Γαλεντέρης για την υπόθεση‑θρίλερ στο Ελληνικό: «Ασυνήθιστο να πεθαίνουν τρία μέλη της ίδιας οικογένειας»

Ελλάδα 12.05.2025
Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης χαρακτήρισε «εξαιρετικά σπάνιο» το γεγονός τρεις άνθρωποι από την ίδια οικογένεια να χάσουν τη ζωή τους

Ο Κασσελάκης θέλει, η Κωνσταντοπούλου βάζει αστερίσκους στη συνεργασία Πλεύσης Ελευθερίας‑Κινήματος Δημοκρατίας

Πολιτική 12.05.2025
«Δεν ισχύει όπως ειπώθηκε» είπε η επικεφαλής της Πλέύσης Ελευθερίας μετά τις ανακοινώσεις Κασσελάκη από το συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας

Τι κρύβει η πρόταση Πούτιν για την Ουκρανία: Η νέα «ντρίπλα» της Μόσχας και τα περιθώρια που στενεύουν

Κόσμος 12.05.2025
Η πρόταση του Ρώσου προέδρου για απευθείας διάλογο με την Ουκρανία

Παρανάλωμα του πυρός έγινε αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη ‑ Ζημιές σε άλλα δύο οχήματα

Ελλάδα 12.05.2025
Τι πρέπεΣτις φλόγες παραδόθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας αυτοκίνητο στην οδό Κανάρη στην περιοχή της Κάτω Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.ι να ξέρετε

Νέα Σμύρνη: Ο γιος μου ήταν σε αμόκ ‑ Είδα το μαχαίρι και σκέφτηκα να τον τρομάξω, είπε ο 71χρονος πατέρας στους αστυνομικούς

Ελλάδα 12.05.2025
Χωρίς να το θέλω, τον τραυμάτισα θανάσιμα, είπε ο 71χρονος πατέρας για το αιματηρό περιστατικό στη Νέα Σμύρνη

Το παιδί έπεσε από ύψος 25 μέτρων και χτύπησε σε δέντρο, λέει μάρτυρας για την τραγωδία στο φαράγγι της Νέδας

Ελλάδα 12.05.2025
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε

Ακίνητα στην Ελλάδα: Ρεκόρ τιμών, χαμηλή προσβασιμότητα και αβέβαιο μέλλον για τους αγοραστές

Ελλάδα 12.05.2025
Η απόκτηση ακίνητης περιουσίας καθίσταται όλο και πιο δύσκολη για τους Έλληνες

Μαρία Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ για χρήση ναρκωτικών

Κόσμος Χτες
«Την τύχη της Ευρώπης αποφασίζουν εξαρτημένοι»

Πρόστιμο 400 ευρώ αν δεν έχετε αυτό το χαρτί στο αυτοκίνητο

Ελλάδα Χτες
Ποιο είναι αυτό το χαρτί - πού θα το βρείτε