Βήμα πίσω από την Τουρκία; Ομάδα εργασίας με τις ΗΠΑ, για τους S‑400
Τι ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Δημοσίευση 30/12/2020 | 18:54
Μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 και με τις κυρώσεις των ΗΠΑ να επικρέμονται, η Τουρκία μοιάζει να κάνει ένα βήμα πίσω σχετικά με την προμήθεία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι Τουρκία και ΗΠΑ θα συγκροτήσουν ομάδα εργασίας σχετικά με τους S-400.
Συμφωνία για διαπραγματευση
Ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι η συγκρότηση ομάδας εργασίας είχε προταθεί από την τουρκική πλευρά. «Τώρα η πρόταση ήρθε από τις ΗΠΑ. Και επειδή φυσικά προτιμούμε πάντα τον διάλογο, είπαμε “ναι” και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων» για τη συγκρότησή της.
Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο, είχε δείξει ενδιαφέρον για τη σύσταση μιας τέτοιας ομάδας. «Στη συνάντησή μας με τον Πομπέο είπαμε ότι η πρότασή μας εξακολουθεί να ισχύει και οι Αμερικανοί μας κάλεσαν να δουλέψουμε μαζί στο ζήτημα».
Αντίδραση για τις κυρώσεις
Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατ' αρχής σε βάρος της προεδρίας της Τουρκικής Βιομηχανίας Άμυνας (SSB), του επικεφαλής της και άλλων τριών αξιωματούχων ως «επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα» της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι το ζήτημα συζητήθηκε και σε συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που συναντήθηκαν την Τρίτη στο Σότσι. Στη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι η συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί. «Δεν θα σταματήσουμε» διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να λύσει τέτοια θέματα μέσω διαλόγου.
«Πόλεμος» Άγκυρας-Ουάσινγκτον για τους S-400
Η αγορά από την Τουρκία του συστήματος S-400 προκάλεσε πραγματικό «πόλεμο» μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι ασύμβατο με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ και ότι θέτει σε κίνδυνο τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς F-35, καθώς ενδέχεται να μπορέσει να αναγνωρίσει το στίγμα τους.
Ως πρώτο αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης ήταν η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ενώ στο πλαίσιο του νόμου για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, περιλήφθηκαν και κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αν και ακόμα ο νόμος δεν έχει κυρωθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Από την πλευρά της, η Άγκυρα ήδη προχώρησε σε δοκιμή του συστήματος στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην πλήρη ενεργοποίησή του.