E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαμαράς: Προς νέο κόμμα και μετά εκλογές

Ποιο είναι το απόρρητό του σχέδιο

Δημοσίευση 29/4/2013 | 00:00

Σαμαράς: Προς νέο κόμμα και μετά εκλογές

Με τρεις συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να ανατρέψει το σκηνικό, αιφνιδιάζοντας «φίλιες και εχθρικές» πολιτικά δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικά, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, να το βαπτίσει με ονομασία που θα παραπέμπει σε πολιτικές προοπτικές και ανανεωτική παρέμβαση και τρίτον να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό.

Οι λόγοι πίσω από την τριπλή αυτή πρωτοβουλία Σαμαρά είναι αρχικά ότι το τέλος της Μεταπολίτευσης απαιτεί έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, που δεν θα έχει σχέση με τα πολιτικά πεπραγμένα του παρελθόντος.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι ο διευρυμένος χαρακτήρας που θα προσδώσει στο νέο κόμμα, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, θα καταστήσει δυνατή την προσέλκυση ψηφοφόρων και στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους κι έτσι θα ισοσταθμίσει τυχόν απώλειες από εσωκομματικές αντιδράσεις.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη λαϊκή ψυχολογία, καθώς εκτιμάται ότι το νέο κόμμα θα απορροφήσει τη μεγάλη διαρροή από τη ΝΔ προς χώρους είτε συγγενείς είτε ιδεολογικώς αντίθετους, που θα προκύψει από την οργή των πολιτών οι οποίοι εμφανίζουν δυσπιστία στις διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει φως στο τούνελ και θα θεωρήσουν ότι παραπλανώνται για ακόμα μια φορά.

Ο τρίτος λόγος, που αφορά κυρίως τον εκλογικό αιφνιδιασμό, έχει να κάνει με την απόπειρα των κυβερνητικών του συνεταίρων να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ο Σαμαράς δεν είναι ο κυρίαρχος της συγκυβέρνησης. Διαβλέποντας επομένως ο πρωθυπουργός ότι μπορεί να εγκλωβισθεί σε μια τέτοια παγίδα, αφού οι δύο συνέταιροί του εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ούτε το εκλογικό σώμα ούτε η Ε.Ε. θα επιθυμούσαν πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, έχει αποφασίσει να κάνει ένα βήμα εμπρός πρώτος.

Ο τέταρτος, τέλος, λόγος, που και αυτός έχει να κάνει με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είναι η έγκαιρη αποφυγή μιας χαλαρής ψήφου. Δια της χαλαρής ψήφου, δε, εκφράζεται η δυσφορία των πολιτών και εκείνων που ψήφισαν μια κυβέρνηση στις γενικές εκλογές. Όμως, μια τέτοιου είδους ψήφος ενισχύει συνήθως τα αντίπαλα κόμματα, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα για το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αμετανόητος ο Ισραηλινός υπουργός παρά τη διεθνή κατακραυγή: «Δεν θα γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Με νέα ανάρτηση το Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ απάντησε στον Ισραηλινός ΥΠΕΞ ο οποίος καταδίκασε τις πράξεις του σε βίντεο κατά ακτιβιστών

Τραμπ για Ιράν: Ο Νετανιάχου θα «κάνει ό,τι θέλω εγώ»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το ενδεχόμενο επανέναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν

Βρετανία: Αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες για «ρατσισμό» σε 18χρονο που πέθαινε

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Η οικογένεια του δολοφόνου έστησε ολόκληρη πλεκτάνη ώστε να κατηγορήσει τον νεαρό για ρατσισμό

Οσμή αερίου στην Αττική: Γιατί οι αρχές δεν κατάφεραν να βρουν την πηγή προέλευσης

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Μυστήριος παραμένει ο λόγος για την έντονη οσμή αερίου που χθες (19/05) τάραξε τα νότια προάστια της Αττικής

Εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα αιολικά: Απαγόρευση και σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.200μ.

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Τι ορίζει το νέο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Μοτοσικλετιστής σκοτώθηκε στην Αττική Οδό: Χτύπησε σε καθρέφτη παρκαρισμένου περιπολικού και «καρφώθηκε» σε φορτηγό

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου 500 μέτρα μετά τα διόδια της Ανθούσας

«Ο βασιλιάς Κάρολος πέθανε»: Σοκ στη Βρετανία μετά από λάθος ανακοίνωση ραδιοφωνικού σταθμού

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το πρόγραμμα διακόπηκε ξαφνικά και ακούστηκε το «God Save the King»

«Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο

Πώς έγινε το έγκλημα στο Δαφνί: «Όσοι νοσηλευτές και να ήταν, δεν μπορούσε να ανατραπεί»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Στον νεκρό διενεργήθηκε ιατροδικαστική εξέταση

Πέθανε ο τραγουδιστής των Boston, Τόμι Ντε Κάρλο, σε ηλικία 60 ετών

Κόσμος 20.05.2026
Eίχε διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο τον Σεπτέμβριο του 2025 και έδωσε μάχη με την ασθένεια μέχρι το τέλος

Συντριβή αεροσκάφους της UPS: Νέο βίντεο δείχνει κινητήρα να αποκολλάται κατά την απογείωση

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το δυστύχημα στο Λούισβιλ το 2025 κόστισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, ενώ οι ερευνητές εξετάζουν αν η αποκόλληση του κινητήρα προκλήθηκε από φθορά σε μεταλλικό εξάρτημα στήριξης