E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πλατείας Ομονοίας: Η πιο παλιά πλατεία της Αθήνας και η ιστορία της

Είναι γεμάτη κόσμο καθημερινά και όλοι την γνωρίζουν

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 29/10/2020 | 00:13

Πλατείας Ομονοίας: Η πιο παλιά πλατεία της Αθήνας και η ιστορία της
Wikipedia

Πριν από 186 χρόνια, η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και ετοίμασε να ανοίξει ένα νέο, πολύ μεγάλο κεφάλαιο όσον αφορά την αρχιτεκτονική της.

Κάπου εκεί ξεκινάει και η ιστορία της Πλατείας Ομονοίας η οποία βέβαια δεν ονομαζόταν ακόμη έτσι. Η μία από τις πιο γνωστές πλατείες στο κέντρο της Αθήνας, η Πλατεία Ομονοίας θα γνωρίσει, κατά τη διάρκεια των ετών, μεγάλες αλλαγές και περιπέτειες μέχρι να έρθει στη σημερινή της μορφή η οποία αναμένεται να ξαναλλάξει.

Στα αρχιτεκτονικά σχέδια των περίφημων αρχιτεκτόνων Κλεάνθη και Σάουμπερτ το 1834, ο χώρος αυτός στον οποίο σήμερα βρίσκεται η πλατεία προοριζόταν για την ανέγερση των Ανακτόρων. Τότε η περιοχή της σημερινής πλατείας Ομονοίας ονομαζόταν Τζηρίτη και ήταν μάλιστα εντελώς ερημική. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκεί που βρίσκεται σήμερα η πλατεία Ομονοίας συναντιόνταν δύο ρέματα. Το ένα κατέβαινε από τη σημερινή οδό Σταδίου και το άλλο κατέβαινε από τη σημερινή οδό Πανεπιστημίου.

Μετά την τελική της διαμόρφωση το 1846 η πλατεία αρχικά παίρνει το όνομα Πλατεία Ανακτόρων προφανώς λόγω του αρχικού της προορισμού. Όταν, όμως τα σχέδια άλλαξαν και τα ανάκτορα αποφασίσθηκε να ανεγερθούν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα η Παλιά Βουλή, η πλατεία έγινε απλώς δημοφιλής για περιπάτους. Αποτελούσε το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων. Τα επόμενα χρόνια η πλατεία μετονομάστηκε, προς τιμήν του Βασιλιά Όθωνα, σε Πλατεία Όθωνος.

Παρόλο που πρόκειται για μια από τις μεγάλες και κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας, πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν την ιστορία πίσω από το σημερινό της όνομα. Η Πλατεία Ομονοίας ονομάστηκε έτσι τελικά το 1862. Και φυσικά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από αυτό. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1850 η πλατεία Όθωνος πήρε τετράγωνο σχήμα. Το 1859 επί δημαρχίας Γ. Σκούφου άρχισε η διαμόρφωσή της. Τότε μάλιστα ξεριζώθηκαν τα αμπέλια και οι συκιές και φυτεύτηκαν βελανιδιές. Η πλατεία τότε έγινε κυριολεκτικά θέατρο συγκρούσεων οθωνικών και αντιοθωνικών. Εκεί γιορτάστηκε η έξωση του Όθωνα τον Οκτώβριο του 1862.

Tότε πήρε και το σημερινό όνομά της δηλαδή Πλατεία Ομονοίας. Και υπάρχει εξήγηση. Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η πλατεία δόθηκε όρκος «ομονοίας» από τους αρχηγούς των αντιπάλων πολιτικών παρατάξεων της εποχής οι οποίες είχαν προκαλέσει αιματηρές ταραχές στη χώρα. Ήταν οι ορεινοί και οι πεδινοί που έδωσαν όρκους συμφιλίωσης στην πόλη και το γεγονός, μάλιστα, γιορτάστηκε πολύ.

Σταδιακά η πλατεία άρχισε να γίνεται κέντρο συναντήσεων. Από τις αρχές του 19ου αιώνα άρχισε να παίρνει αύρα κοσμική και αποτελούσε σημείο συνάντησης της μεσοαστικής Αθήνας. Δενδροφυτεύτηκε μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που κάποια στιγμή έγινε καταπράσινη. Εκεί άνοιξαν μερικά από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας, καφενεία αλλά και θέατρα. Το αποκορύφωμα ήταν όταν το 1889, στο τέλος της οδού Αθηνάς οικοδομείται το τετραόροφο ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος» σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.

Κάθε Πέμπτη και Κυριακή ο κόσμος συνέρρεε στην Πλατεία Ομονοίας καθώς σε μια ξύλινη εξέδρα μια μπάντα ψυχαγωγούσε το κοινό. Τα επόμενα χρόνια είναι ανοδικά για την πλατεία. Από το 1925 έως το 1930 ανασκάπτεται και δημιουργείται ο υπόγειος σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Πειραιώς – Αθηνών. Αυτός αποτελεί και την βασική αιτία της ανάπλασης της. Η Πλατεία Ομονοίας γίνεται κυκλική, μαρμάρινα κιγκλιδώματα τοποθετούνται στις εισόδους του υπόγειου σταθμού, η όψη της πλησιάζει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η ευρύτερη περιοχή αρχίζει να αποκτά σημαντικό εμπορικό χαρακτήρα.

Από το 1954 και έπειτα η πλατεία αποκτά περισσότερο εμπορικό χαρακτήρα. Τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, πολλά παλαιά κτήρια στην περιοχή της Ομόνοιας κατεδαφίστηκαν και έδωσαν τη θέση τους σε νέα, πολυώροφα, ακολουθώντας το παράδειγμα και της υπόλοιπης Αθήνας. Το 1960 τοποθετήθηκαν στην πλατεία συντριβάνια, ενώ το 1990 τοποθετήθηκε το άγαλμα του Δρομέα, έργο του γλύπτη Βαρώτσου άγαλμα το οποίο απομακρύνθηκε με την έναρξη των εργασιών του Μετρό.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις στην Πλατεία Ομονοίας έγιναν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σήμερα, ετοιμάζεται να γνωρίσει τη νέα της όψη. Το σχέδιο ανάπλασης που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί υπόσχεται μια νέα αισθητική.

Η πλατεία Ομονοίας συνολικά ανακαινίστηκε περισσότερες από δέκα φορές. Εκατομμύρια άνθρωποι την περπάτησαν κάνοντας βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Και ποιος δεν έχει δώσει ραντεβού στο παρελθόν στου Μπακάκου; Στο ιστορικό φαρμακείο στην Πλατεία Ομονοίας το οποίο υπήρξε για πολλές δεκαετίες σημείο αναφοράς των Αθηναίων αλλά και επισκεπτών της πόλης.

Σήμερα, πάντως, οι παλιές φωτογραφίες μένουν να θυμίζουν για ακόμη μια φορά την Παλιά Αθήνα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 παράξενες θεωρίες για τον τρόπο που πέθανε ο Bruce Lee

Ιστορικά 14.09.2024
Έφυγε νωρίς και ο θάνατός του παραμένει ένα αίνιγμα για πολλούς

Ο δολοφόνος που έβαζε τα θύματά του σε «κουτί παιχνιδιών»

Stories 14.09.2024
Ο σαδιστής βιαστής και δολοφόνος των 90ς

Γιατί στην Ιταλία οι γιατροί ζητούν στρατό να τους φυλάει;

Stories 14.09.2024
Αίτημα για στρατιωτική παρέμβαση

Τι είναι η «μίνι Ρωσία» που μετρά ήδη 30.000 μέλη

Stories 14.09.2024
Πώς δημιουργήθηκε η κοινότητα

Γιατί το YouTube θα περιορίσει την πρόσβαση στα fitness videos στους εφήβους

Νέα Εποχή 14.09.2024
Τι σημαίνει αυτό και τι είδους περιεχόμενο θα περιοριστεί τώρα;

Καλλιόπη Παΐσιου: Το τραγικό τέλος της γυναίκας που έλεγε την ώρα στο 141

Stories 14.09.2024
Το τραγικό τέλος της εκφωνήτριας που όλοι είχαν ακούσει τη φωνή της αλλά ελάχιστοι ήξεραν ποια είναι.

Η πανέξυπνη φράση του Αινστάιν που, όμως ποτέ δεν την είπε εκείνος

Stories 14.09.2024
Ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα

Τα 20 πιο απίθανα καλάθια στην ιστορία του NBA

Αθλητισμός Χτες
Ένας """"Μαγικός Κόσμος""""

Το φονικότερο αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 583 ανθρώπους

Stories Χτες
Η τραγωδία που έλαβε χώρα το 1977 στην Τενερίφη και κλόνισε την κοινή γνώμη για την αεροπορική ασφάλεια

Explainer: Γιατί η Κίνα απαγορεύει πλέον τις υιοθεσίες παιδιών;

Stories Χτες
Η Κίνα έχει μια μακρά ιστορία όσον αφορά τις υιοθεσίες

Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Έλληνες με το μισθό τους και πόσο οι Ευρωπαίοι

Νέα Εποχή Χτες
Ποιας χώρας οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι με τα λεφτά που παίρνουν