E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

4 «Top» επαγγελματίες της Γαστρονομίας στην κριτική επιτροπή του Top Chef.

Ηλίας Μαμαλάκης, Χριστόφορος Πέσκιας, Απόστολος Τραστέλης και Ερβέ Προνζάτο.

Δημοσίευση 15/9/2010 | 08:40

4 «Top» επαγγελματίες της Γαστρονομίας στην κριτική επιτροπή του Top Chef.
Ant1

4 «Top» επαγγελματίες της Γαστρονομίας στην κριτική επιτροπή του Top Chef.

Τέσσερα κορυφαίοι επαγγελματίες με μακρά πορεία και σπουδαίο όνομα στο χώρο της γαστρονομίας αναλαμβάνουν να επιλέξουν τον «Top Chef» της Ελλάδας αυτό το φθινόπωρο στον ΑΝΤ1. Ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Χριστόφορος Πέσκιας, ο Απόστολος Τραστέλης και ο Ερβέ Προνζάτο είναι οι τέσσερις κριτές που θα αξιολογήσουν τις επιδόσεις των 12 διαγωνιζόμενων σεφ στο διάσημο show που κάνει σύντομα πρεμιέρα και στην ελληνική τηλεόραση. Ως αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα του παρουσιαστή του show. Προς το παρόν ας γνωρίσουμε καλύτερα τους τέσσερις κριτές…

ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ
Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα  το 1949. Σπούδασε οικονομικά, ασχολήθηκε με τις πωλήσεις, αλλά όλο και τρύπωνε στην κουζίνα για να μαγειρέψει  για ένα και μόνο λόγο: από αγάπη για την τέχνη της γαστρονομίας. Το 1992 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Μαγειρικόν". Αυτό το βιβλίο του άνοιξε το δρόμο για τη δημοσιογραφία της μαγειρικής. Τελικά το 1993 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά και με τη μαγειρική. Το 1999 δεν άντεξε πλέον και παράτησε τις business για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την κουζίνα. Ήταν μία δύσκολη απόφαση που συζήτησε με την γυναίκα του. Όταν του είπε "κάν΄ το", πήρε κουράγιο και προχώρησε. Η απόφαση και των δύο ήταν απόλυτα συνειδητή.  Η γυναίκα του ήταν πάντα στο πλευρό του σε ό,τι έκανε. Δυστυχώς την έχασε πρόσφατα. Από το 1998 έως το1999 ο Ηλίας Μαμαλάκης συμμετείχε στη σειρά μαγειρικής της ΕΡΤ "Χρυσές συνταγές". Αποτέλεσμα ήταν να έχει πέντε δημοσιογραφικές συνεργασίες με τα περιοδικά ΜΕΝΟΥ, ELLE, ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ, ΕΨΙΛΟΝ και με το  ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 με την εκπομπή "Ο Ηλίας και το μαγικό ραβδί του".  Η εκπομπή αυτή κράτησε 10 χρόνια και μετά ο Ηλίας Μαμαλάκης μετακόμισε στον σταθμό  CITY μέχρι το κλείσιμο του. Έκανε την εκπομπή "Στην κουζίνα ολοταχώς" στο Μega Channel για τρία χρόνια και μετά ακολούθησε η εκπομπή "Ντομάτα και πιπεριά" για άλλα τρία χρόνια. Συμμετείχε ως ηθοποιός στο σίριαλ "Παππούδες εν δράσει" της ΕΡΤ σε ρόλο… μάγειρα και μετά ξεκίνησε την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη εκπομπή "Μπουκιά και συχώριο" . Μετά το Mega πήγε στην ΕΤ3, όπου έκανε το ντοκιμαντέρ "Χώματα με ιστορία". Σήμερα εκδίδει το περιοδικό “Olive” και το “Λιχουδιές” στον Κόσμο του Επενδυτή. Γράφει επίσης στο  ηλεκτρονικό περιοδικό Protagon.gr.  Έχει γράψει πάνω από δέκα  βιβλία μαγειρικής.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, αλλά γρήγορα ανακάλυψε το πάθος του για τη μαγειρική.  Επέστρεψε στην Αθήνα το 1992 και δούλεψε για 3 χρόνια στο “Dush” στην Κηφισιά.  Το 1995 ταξίδεψε στο Σικάγο για να εργαστεί δίπλα στον Charlie Trotter, τον οποίο θεωρεί μέντορά του.  Εργάστηκε επίσης στο εστιατόριο «Γεύσεις με ονομασία προελεύσεως» και έπειτα στο “Rock&Roll” και στο “Balthazar”. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ευρώπη, για να εκπαιδευτεί δίπλα στους Ferran Andria και Mark Menaux πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να αναλάβει το εστιατόριο «48», το οποίο από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια και έλαβε διεθνή αναγνώριση, ιδίως το 2007 και το 2008 που ήταν στην λίστα με τα 100 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου στο περιοδικό «Restaurant Magazine». Συνεργάστηκε επίσης με την Creta Farm για την ανάπτυξη των εστιατορίων “Dakos” και έφτιαξε την κάρτα για το εστιατόριο “Scala Vinoteca”. Το 2009 βραβεύτηκε ως σεφ της χρονιάς από το «Αθηνόραμα» και από τον Ιούνιο του 2008 συνεργάζεται με το περιοδικό «Γαστρονόμος». Με το ένα βλέμμα στην παράδοση και το άλλο στις μοντέρνες και διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, με διάθεση νοσταλγίας αλλά και ανανέωσης, ο Χριστόφορος Πέσκιας αφήνει τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα ανοίγοντας φέτος το εστιατόριο «Πbox» στην Κηφισιά.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΤΡΑΣΤΕΛΗΣ
Ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές στη σκηνή της ελληνικής γαστρονομίας τα τελευταία χρόνια. Αν και απόφοιτος της φαρμακευτικής, ο Απόστολος Τραστέλης είναι επιτυχημένος restaurateur με συνεχείς διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδιοκτήτης των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων, μεταξύ των οποίων η «Σπονδή» και η «Χύτρα».  H «Σπονδή» είναι το μοναδικό εστιατόριο της Αθήνας που έχει βραβευτεί με 2 αστέρια “Michelin”. Είναι μέλος του Relais & Chateaux,  συγκαταλέγεται στα Grandes Tables du Monde, ενώ φέτος για 10η συνεχόμενη φορά βραβεύτηκε με Χρυσό Σκούφο από το περιοδικό Αθηνόραμα. Το εστιατόριο «Χύτρα», το 2ο καλύτερο εστιατόριο στην Αθήνα μετά τη «Σπονδή», έχει βραβευτεί κι αυτό με ένα αστέρι “Michelin”. Παράλληλα, ο Απόστολος Τραστέλης δημιούργησε και διευθύνει μια εταιρία management και consulting άλλων εστιατορίων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία επίσης αποσπούν συνεχώς διακρίσεις και βραβεία.  Ανάμεσά τους τo «Electra Palace», τα 4 εστιατόρια του Sani Resort στη Χαλκιδική, το «Kiku», το «Cavo tagoo» στη Μύκονο, το «Orloff» στις Σπέτσες και το «Liostasi» στην Ίο, ενώ στη λίστα θα προστεθεί αυτό το φθινόπωρο ένα ακόμα «διαμάντι»:  το εστιατόριο «Fuga» στο Μέγαρο Μουσικής. Ο Απόστολος Τραστέλης έχει συνεργαστεί με κορυφαίους chef από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας διάφορα φεστιβάλ γαστρονομίας, τόσο στη «Σπονδή», όσο και στο Sani Resort.  Αξίζει να αναφερθεί η συνεργασία του με τον κορυφαίο chef στον κόσμο Eric Frechon του ξενοδοχείου Bristol στο Παρίσι, βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin και consultant chef της «Σπονδής».

ΕΡΒΕ ΠΡΟΝΖΑΤΟ
Γάλλος σεφ που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.  Ήταν για χρόνια σεφ στη «Σπονδή», μέχρι που μετακόμισε στο “Squirrel” του Danai Beach Resort στη Χαλκιδική, βραβευμένο πολλάκις με Χρυσό Σκούφο.  Είναι συνιδιοκτήτης του Cafe Bistrot  “LΆOrangerie” στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.  Η κουζίνα του είναι τολμηρή, παίζει σε πολλές περιπτώσεις με το στοιχείο της έκπληξης, ενσωματώνει τις τεχνικές της γαστρονομίας κι εμφανίζεται εκτελεστικά άρτια και ιδιαίτερα ραφινάτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατέρρευσε στη σκηνή η Hyuna – Πανικός στο κοινό! Η εξαντλητική δίαιτα που την οδήγησε στο νοσοκομείο

Tabloid 12.11.2025
Η K-pop σταρ που λύγισε από την πίεση των προτύπων – η αλήθεια πίσω από τη λιποθυμία στη σκηνή

«Στο Παρά Πέντε»: Backstage πλάνα από τα γυρίσματα του επετειακού επεισοδίου

TV Buzz Χτες
Οι πέντε ήρωες της σειράς ξανασμίγουν έπειτα από 20 χρόνια

Ηράκλειο: Ψαροντουφεκάς εντόπισε ανθρώπινο άγαλμα στον βυθό

Social Χτες
Η απρόσμενη αυτή «συνάντηση» σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Χερσονήσου - Δείτε το βίντεο

Ελένη Φιλίνη: «Δέχθηκα παρενόχληση από δύο σκηνοθέτες και έναν ηθοποιό που δεν είναι στη ζωή»

TV Buzz Χτες
«Με ενοχλούσε που με έλεγαν όμορφη και μου έδιναν μόνο τέτοιους ρόλους»

Έγκυος πρώην παίκτρια του Survivor ‑ Έτσι έμαθε το ευχάριστο νέο

Tabloid Χτες
Περιμένει το πρώτο της παιδί πρώην παίκτρια του Survivor και το ανακοίνωσε μέσω των social media

Γνωστός Έλληνας ηθοποιός έγινε για δεύτερη φορά πατέρας ‑ Το βίντεο από το δωμάτιο του μαιευτηρίου

Tabloid Χτες
Ευχάριστα νέα για γνωστό ηθοποιό. Έγινε πατέρας για δεύτερη φορά και πλέει σε πελάγη ευτυχίας

Ιωάννα Τούνη: «Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως π…» – Κατάθεση ψυχής μετά τη δίκη

Tabloid Χτες
Μία ημέρα μετά τη διακοπή της δίκης για το revenge pοrn βίντεο, η Ιωάννα Τούνη μοιράστηκε με τους followers της στο Instagram ένα απόσπασμα 13 λεπτών, τη δική της κατάθεση ψυχής

Έμιλι Ραταϊκόφσκι και Ρομέν Γαβράς είναι ζευγάρι

Tabloid Χτες
Οι τρυφερές τους στιγμές στους δρόμους της Νέας Υόρκη

Γιώργος Λιάγκας: Μου τηλεφωνούσαν οι δημοσιογράφοι και μου έλεγαν «μάθαμε ότι έχεις σχέση με άντρα»

TV Buzz Χτες
«Κράτησα πολλά χρόνια την προσωπική μου ζωή μακριά από τα φώτα», πρόσθεσε ο παρουσιαστής του ΑΝΤ1

Η Κιμ Καρντάσιαν κόπηκε στις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου και τα «έβαλε» με τα μέντιουμ

Tabloid Χτες
Η διάσημη τηλεπερσόνα μοιράστηκε την απογοήτευσή της σε ένα βίντεο στο TikTok