E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η περιβόητη δήλωση του Jordan για τους Ρεπουμπλικάνους και τα παπούτσια

Έκανε μεγάλη ζημιά στην εικόνα του

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 12/5/2020 | 00:48

Η περιβόητη δήλωση του Jordan για τους Ρεπουμπλικάνους και τα παπούτσια
@slate.com

Το 1990, ο Michael Jordan ήταν ήδη πρότυπο. Δεν είχε καταφέρει ακόμα να κατακτήσει το πρωτάθλημα με τους Bulls αλλά όλοι γνώριζαν πως κάτι τέτοιο ήταν θέμα χρόνου. Ήταν ο καλύτερος παίκτης της λίγκας και όλοι ήθελαν να του μοιάσουν.

Μια δήλωσή του όμως ήρθε για να φέρει τα πάνω κάτω. Η προεκλογική καμπάνια για την Γερουσία στην πολιτεία που γεννήθηκε και μεγάλωσε, την Βόρεια Καρολίνα, ήταν σε εξέλιξη. Υποψήφιοι ήταν ο δημοκρατικός Αφροαμερικανός Harvey Gantt και ο Ρεπουμπλικάνος Jesse Helms, που είχε κατηγορηθεί πολλές φορές για ρατσισμό. Μια δήλωση από τον Michael Jordan, που είχε πάρει ήδη το βραβείο του MVP, θα μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα υπέρ του Gantt. Μάλιστα την είχε ζητήσει ο ίδιος.

Όμως ο Jordan αρνήθηκε να πάρει θέση, ενώ φέρεται να είπε πως «Οι Ρεπουμπλικάνοι αγοράζουν κι αυτοί παπούτσια». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο πολλών, που τον κατηγόρησαν πως βάζει το κέρδος πάνω από τις αρχές. Μάλιστα οι συμπαίκτες του είχαν αναφέρει πως αυτό δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, αφού πολλές φορές παρέμενε σιωπηλός σε πολιτικά θέματα, ακόμα και σε αυτά που αφορούσαν τα δικαιώματα των μαύρων.

Ο πρώην συμπαίκτης του Craig Hodges δήλωσε στην εφημερίδα New York Times το 1992, πως «Όταν ρώτησαν τον Michael για τις εξεγέρσεις του Λος Άντζελες (σ.σ. μετά τον ξυλοδαρμό του Rodney King), η απάντησή του ήταν πως δεν ήξερε πραγματικά τι συμβαίνει».

Η δήλωση του για τα παπούτσια και τους Ρεπουμπλικάνους, έκανε μεγάλη ζημιά στην εικόνα του ειδικά ανάμεσα στους Αφροαμερικανούς. Τα παπούτσια του ήταν σχεδόν αδύνατο να σταματήσουν τις πωλήσεις. Είχαν ήδη γίνει μέρος της κουλτούρας των ΗΠΑ.

Κάποιοι δεν πίστευαν πως είχε πει τη συγκεκριμένη φράση. Αλλά μέσα από την νέα σειρά του Netflix «The Last Dance», ο Jordan κλήθηκε να απαντήσει για το περιστατικό. Παραδέχθηκε λοιπόν πως είπε την συγκεκριμένη φράση αλλά ως αστείο, μέσα στο λεωφορείο της ομάδας απευθυνόμενος στον Horace Grant και τον Scottie Pippen. Πρόσθεσε πως καταλαβαίνει πως κάποιοι εξέλαβαν την δήλωση ως εγωιστική, αλλά δεν θεωρεί πως πρέπει να τη διορθώσει.

https://www.businessinsider.com.au/michael-jordan-the-last-dance-republicans-buy-sneakers-too-2020-5

@businessinsider.com.au

«Η μητέρα μου μού είχε ζητήσει να κάνω μια δήλωση υπέρ του Gantt αλλά της απάντησα πως δεν θα το κάνω για κάποιον που δεν γνωρίζω. Όμως θα στείλω μια συνεισφορά για να τον υποστηρίξω».

Και συνέχισε: «Σέβομαι τον Muhammad Ali που υποστήριζε ότι πίστευε. Όμως εγώ δεν θεώρησα ποτέ τον εαυτό μου ακτιβιστή. Ήμουν μπασκετμπολίστας. Δεν ήμουν πολιτικός όσο έπαιζα μπάσκετ. Ήμουν επικεντρωμένος στην «τέχνη» μου. Ήταν αυτό εγωιστικό; Μάλλον. Αλλά αυτή ήταν η ενέργειά μου. Εκεί ήταν όλη μου η ενέργεια».

Κάποιοι θεωρούν πως εκείνη η δήλωση ήταν λάθος και πως ο Jordan ως πρότυπο έπρεπε να έχει άποψη σε ευαίσθητα ζητήματα και εκτός παρκέ. Άλλοι πάλι καταλαβαίνουν πως δεν ήθελε να έχει καμία ανάμειξη με τα κοινωνικά ζητήματα όσο έπαιζε μπάσκετ αφού ποτέ δεν αναμείχθηκε με αυτά και πως απαντούσε μέσα στο παρκέ.

Πάντως τα τελευταία χρόνια πήρε θέση σε κάποια ζητήματα, κυρίως υποστηρίζοντας αθλητές. Όπως τότε που υποστήριξε τον LeBron James στην «διαμάχη» του με τον Ντοναλντ Τραμπ, ή τότε που υποστήριξε τους Αφροαμερικανούς παίκτες του NFL, που γονάτιζαν κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την φυλετική ανισότητα.

Για το αν η στάση του τότε ήταν σωστή ή λάθος, θα το κρίνει ο καθένας με τα δικά του κριτήρια. Ο Jordan δεν παύει να θεωρείται ως ο καλύτερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών και κανείς δεν τον κατηγορεί πως έπρεπε να επικεντρωθεί εκεί. Όμως ταυτόχρονα είχε και μια ευθύνη απέναντι σε εκείνους που τον θαύμαζαν και ήθελαν να γίνουν σαν αυτόν. Άλλωστε, είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτά πάνε πακέτο...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η τρομακτική ιστορία πίσω από το πιο διάσημο άλυτο έγκλημα της Γερμανίας

Ιστορικά 18.05.2024
Η δολοφονία μιας ολόκληρης οικογένειας παραμένει μυστήριο

H χορευτική φιγούρα που τραυματίζει τα παιδιά

Stories 18.05.2024
Η κύρια αιτία σοβαρών τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά της Κίνας

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 18.05.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Tα παμφορεία της Αθήνας: Τα πρώτα λεωφορεία που τα έσερναν άλογα

Ιστορικά 18.05.2024
Όταν η συγκοινωνία γινόταν με εξαντλημένα ζώα

10 φωτογραφίες που κυριολεκτικά «έγραψαν ιστορία»

Ωραίες Εικόνες 18.05.2024
Συνέβαλαν στην εξέλιξη μας

Το απίστευτα κομψό σπίτι της Emma Roberts

Αρχιτεκτονική Χτες
Υπέροχο και ζεστό

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης

Νέα Εποχή Χτες
Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Από που βγήκε η λέξη «Τρελοκαμπέρω» που χρησιμοποιούμε

Πρόσωπα Προχτές
Η ιστορία πίσω από τη γνωστή έκφραση

Πώς η κλιματική αλλαγή άλλαξε την άνοιξη όπως την ξέρουμε

Νέα Εποχή Προχτές
Σαν να παραξένεψε ο καιρός

Ο διάσημος «δράκος» της Αθήνας που έγινε επεισόδιο σε πασίγνωστη σειρά

Stories Προχτές
Ο άντρας που σκορπούσε τρόμο στα 90s