E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς γιορτάζεται η 25η Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα

Είναι πάντα καλό να τα θυμόμαστε, για ιστορικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικού λόγους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/3/2020 | 00:12

Πώς γιορτάζεται η 25η Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα

Μπορεί φέτος τα έθιμα να μην τηρηθούν στην Ελλάδα, αλλά είναι πάντα καλό να τα θυμόμαστε, για ιστορικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικού λόγους. Και λέμε κοινωνικούς, γιατί τα έθιμα δεν περιορίζονται μόνο σε παρελάσεις και θείες λειτουργίες αλλά συνδέονται με ξεχωριστές εκδηλώσεις που οι Έλληνες γιορτάζουν μαζί.

Όπως στο Ελατοχώρι Πιερίας, που την παραμονή του Ευαγγελισμού, ομάδες μικρών παιδιών και νεαρών, κρεμάνε στο λαιμό τους κουδούνια από κοπάδια προβάτων και κρατώντας φωτιές, περιφέρονται στους δρόμους του χωριού.

Σταματούν σε κάθε σπίτι και χτυπούν τα κουδούνια με όλη τους τη δύναμη και φωνάζοντας δυνατά να «φύγουν τα φίδια, να φύγουν οι σαύρες, έρχεται ο Ευαγγελισμός με το σπαθί στο χέρι». Στην συνέχεια ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πλατεία του χωριού όπου τους περιμένει κρασί και εδέσματα, με το έθιμο αυτό να κρατάει από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Ήπειρο την παραμονή του Ευαγγελισμού. Τα παιδιά βγαίνουν στα χωράφια και χτυπούν κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη. Με το θόρυβο προσπαθούν να διώξουν τα φίδια που εκείνη την ημέρα ξυπνούν από την χειμερία νάρκη.

Στη Σκιάθο, τα τελευταία χρόνια αναβιώνουν τα έθιμα «εωθινό» και «λαμπαδηφορία». Το εωθινό είναι το εορταστικό ξύπνημα του νησιού στις 5 το πρωί, για να εορταστεί η απελευθέρωση του γένους. Στις 8.30 το βράδυ γίνεται η λαμπαδηφορία, όπου μικροί και μεγάλοι βγαίνουν στους δρόμους με λαμπάδες και κεριά. Ένα έθιμο που καθιερώθηκε επί Τουρκοκρατίας συνδυάζοντας την Ανάσταση του Χριστού με την Ανάσταση του Γένους και το Άγιο Φως με το φως της ελευθερίας.

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά

Την 25η Μαρτίου, το έθιμο λέει πως τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά. Πως όμως επικράτησε το συγκεκριμένο έθιμο;

Ο Μπακαλιάρος εμφανίστηκε ως εμπορικό προϊόν την εποχή των Βίκινγκς, περίπου το 800 μ.Χ. Αργότερα, οι Βάσκοι ψαράδες ξεκίνησαν το εμπόριο του ψαριού τον Μεσαίωνα. Στην Ελλάδα, έφτασε τον 15ο αιώνα και σιγά σιγά βρήκε την δική του θέση σε κάθε τραπέζι.

Η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δυο φορές την κατανάλωση ψαριού μέσα στην Σαρακοστή. Η μια είναι την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η άλλη, την Κυριακή των Βαΐων. Αν εξαιρέσουμε τα νησιά, που το φρέσκο ψάρι ήταν πάντα πιο άφθονο, στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η πιο εύκολη λύση. Ήταν σαφώς πιο εύκολο για κάποιον να τον προμηθευτεί, αλλά συγχρόνως μπορούσε να τον διατηρήσει εκτός ψυγείου. Έτσι, πέρασε στην παράδοση και μετατράπηκε σε εθνικό φαγητό την 25η Μαρτίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γλώσσα που θεωρείται η πιο «ελκυστική» στον κόσμο

E-Daily 1.Hero 26.05.2026
Ρομαντικός ήχος, παθιασμένη κουλτούρα και εκατομμύρια άνθρωποι που τη μιλούν

Οι έρωτες της Μέριλιν Μονρόε που έγιναν θρύλος

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Από τον JFK μέχρι τον Αρθουρ Μίλερ

10 αποφθέγματα από παιδικά βιβλία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα παιδιά

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Η πραγματική δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας κρύβεται στις βαθιές αλήθειες που αφήνει φυλαγμένες μέσα στην ψυχή μας

Τα δυο κορίτσια που τα μπέρδεψαν στη γέννα: Αλλαξαν αγκαλιά, αλλά όχι οικογένεια

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Η σοκαριστική αποκάλυψη στο νηπιαγωγείο

Επιστήμονες σε αγώνα δρόμου ‑ Μήπως η ιατρική δεν προλαβαίνει τoυς νέους ιούς;

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Γιατί εξακολουθούμε να βλέπουμε ιούς να ξεφεύγουν τόσο γρήγορα από τον έλεγχο;

Ο Δημήτρης Μυστακίδης κοιτάζει μπροστά μετά από 30 χρόνια μουσικής

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Δημήτρης Μυστακίδης μας μιλά για τη μουσική, την ανάγκη να παίρνει θέση και τη μεγάλη επετειακή συναυλία στην Τεχνόπολη

Η συγκινητική ιστορία πίσω από το αστέρι της Miley Cyrus στο Hollywood Walk of Fame

E-Daily 3.Left Χτες
Οι βραδινές βόλτες με τον πατέρα της στη Hollywood Boulevard και το όνειρο που έγινε πραγματικότητα χρόνια μετά

Ήταν έρημη ώσπου ήρθαν οι ξένοι: H πανέμορφη πόλη που παλεύει να μη γίνει σκηνικό μόνο για τουρίστες

E-Daily 3.Left Χτες
Είναι μια πόλη που άλλαξε βίαια, έγινε μόδα, αλλά ακόμα αντιστέκεται στο να γίνει απλώς ένα όμορφο σκηνικό για φωτογραφίες

Meta, TikTok και Google αντιμέτωπες με νέες καταγγελίες για online απάτες

E-Daily 3.Left Χτες
Οργανώσεις κατηγορούν τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες ότι δεν προστατεύουν επαρκώς τους χρήστες

Τι είχε συμβεί το 1996 που οδήγησε τις ΗΠΑ να ασκήσουν τώρα ποινική δίωξη στον Κάστρο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η μοιραία αποστολή των «Αδελφών προς Διάσωση»