E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Έλληνας που θυσιάστηκε στο Νιαγάρα

To American dream του Κρητικού σεφ Γιώργου Σταθάκη, που μετατράπηκε σε εφιάλτη

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 15/1/2020 | 00:02

Ο Έλληνας που θυσιάστηκε στο Νιαγάρα

Αν νομίζετε ότι στις αρχές του προηγούμενα αιώνα δεν αγωνίζονταν για λίγα λεπτά δημοσιότητας, κάνετε μεγάλο λάθος.

Μια ιστορία που αφηγείται ακόμα και σήμερα, έχει διασωθεί με κεντρικό ήρωα έναν Έλληνα μετανάστη που βρέθηκε στις ΗΠΑ, το 1930.

Ο Γιώργος Σταθάκης ήταν Έλληνας μετανάστης, που ζούσε μόνιμα στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και εργαζόταν ως σεφ. Στόχος του ήταν να γίνει «talk of the town» και να βγάλει γρήγορο χρήμα για να εκδώσει ένα βιβλίο με μεταφυσικές εμπειρίες, ώστε να μείνει στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος ερευνητής.

Έτσι κάλεσε όλες τις εφημερίδες της εποχής, λέγοντας ότι θα πέσει στους καταρράκτες του Νιαγάρα,  μέσα σε ένα βαρέλι.

Μάλιστα η πτώση θα είχε και κοινό που θα έβλεπε ζωντανά το παράτολμο εγχείρημα του θαρραλέου Κρητικού.

Το βαρέλι ήταν φτιαγμένο από ατσάλι και ξύλο, είχε μέσα ιμάντες και σχοινιά για να αποφευγούν οι τραυματισμοί από τους κραδασμούς. Μαζί του θα είχε το κατοικίδιο του, μια χελώνα και μια φιάλη οξυγόνου.

Και ενώ όλα ήταν υπολογισμένα, μια μικρή παράβλεψη ήταν και η μοιραία.Το ημερολόγιο γράφει 5 Ιουλίου 1930, το ρολόι δείχνει 2,30 το μεσημέρι και ο Σταθάκης ρίχνεται στους καταρράκτες.

Όμως το βαρέλι πέφτει και κολλάει ακριβώς στο σημείο που πέφτει ο μεγαλύτερος όγκος νερού από τον Νιαγάρα και οι βοηθοί δεν μπορούν να πλησιάσουν. Μέχρι να μειωθεί η ποσότητα του νερού έχει έρθει η νύχτα και το σωστικό συνεργείο δεν μπορεί να πλησιάσει. Την επόμενη μέρα το πρωί, το βαρέλι βρίσκεται, άθικτο, αλλά ο Σταθάκης δεν αναπνέει.

Και ενώ κανείς θα περίμενε ότι πέθανε από κάποιο τραυματισμό κατά την πτώση, η αιτία θανάτου ήταν η ασφυξία. Η φιάλη του οξυγόνου δεν έφτασε για τις ώρες που χρειάστηκαν μέχρι να προσεγγίσουν το σημείο τα σωστικά συνεργεία και ο άτυχος Κρητικός έχασε τη ζωή του μάταια.

Μάλιστα οι βοηθοί του επέμεναν να έχει και άλλες φιάλες οξυγόνου αλλά εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι μια φιάλη φτάνει γιατί όλα θα τελείωναν πολύ γρήγορα.

Για την ιστορία η χελώνα σώθηκε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 1.Hero 10.07.2026
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.

Το πανέμορφο κτίριο της Ύδρας που λίγοι ξέρουν και όλοι θα ήθελαν να δουν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Από σπίτι ήρωα του 1821 σε στέκι καλλιτεχνών - Η απίθανη μεταμόρφωση ενός αρχοντικού

Έχεις ρίζες από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία; Αυτό το αρχείο μπορεί να κρύβει το οικογενειακό σου παρελθόν

E-Daily 3.Left Χτες
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διέσωσε και δημοσίευσε τον ονομαστικό κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας, με στοιχεία για χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Έμφυλη βία: Ένα νέο, ελληνικό, σχολικό βιβλίο δίνει λάθος συμβουλές στα κορίτσια

E-Daily 3.Left Χτες
Εν έτει 2026, ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο για την έμφυλη βία κατηγορείται ότι διδάσκει στα κορίτσια πώς να προστατεύονται, αντί να διδάσκει στα αγόρια να μην κακοποιούν.

Αυτός είναι ο φυσικός θηρευτής του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left Χτες
Ο απόλυτος κυρίαρχος απέναντι στον τοξικό εισβολέα

Πώς θα ήταν μια πόλη στη Σελήνη σε 100 χρόνια από τώρα; Η Luna Prime και ο εφιάλτης της

E-Daily 3.Left Χτες
Το δέλεαρ της βαρύτητας και η τεχνολογία επιβίωσης

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων