E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χρεώσεις στην κινητή τηλεφωνία: H Ευρωπαϊκή Ένωση τα αλλάζει όλα

Η απόφαση αυτή αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Ε.Ε

Δημοσίευση 22/12/2019 | 10:32

Χρεώσεις στην κινητή τηλεφωνία: H Ευρωπαϊκή Ένωση τα αλλάζει όλα

Ενιαίο σύστημα χρεώσεων στις χώρες μέλη της ΕΕ θα επιδιώξει να εφαρμόσει η Κομισιόν μέχρι το τέλος του 2020

To θέμα των χρεώσεων στις τηλεπικοινωνίες δεν απασχολεί μόνον την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό διακρίνεται από την απόφαση της Κομισιόν να προωθήσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 ένα νέο και ενιαίο μοντέλο παρουσίασης των συμβολαίων στις τηλεπικοινωνίες, κατά μήκος όλης της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν από την υπογραφή ενός συμβολαίου στις τηλεπικοινωνίες, ο πάροχος θα υποχρεούται να παραδίδει στον καταναλωτή μια περίληψη των βασικών όρων του συμβολαίου όπως, για παράδειγμα, οι χρεώσεις, το είδος της υπηρεσίας που θα λαμβάνει, τα χαρακτηριστικά της (ταχύτητα), η διάρκεια ισχύος του συμβολαίου κ.ά.

Όπως γράφει «Καθημερινή», το είδος και τον τρόπο εμφάνισης των πληροφοριών αυτών θα αποφασίσει η Κομισιόν και θα επιβάλει στις επιμέρους αγορές η εθνική ρυθμιστική αρχή – εν προκειμένω η ΕΕΤΤ για την Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Ε.Ε. σχετικά με τα συμβόλαια των τηλεπικοινωνιών. Καθώς προστίθενται όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά, η πολυπλοκότητα αυξάνεται και ταυτόχρονα η προσπάθεια εξαπάτησης των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το 50% των καταγγελιών που υπήρξαν πέρυσι για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα, αφορούσαν αμφισβητήσεις λογαριασμών.

Οι πάροχοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με τον νέο κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών της Ε.Ε. μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2020. Το έργο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, θα αναλάβουν οι κατά τόπους εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Στο μεταξύ, προχθές (19 Δεκεμβρίου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη νέα έκθεση για τις χρεώσεις κινητής στην Ενωμένη Ευρώπη των «28». Η έκθεση καταρτίστηκε από τη γερμανική εταιρεία Empirica για λογαριασμό της Κομισιόν και παρουσιάζει την Ελλάδα ως τη δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε.-28, πίσω από τη Σλοβακία. Οι χρεώσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ανάλογα με το εξεταζόμενο πακέτο, εμφανίζονται έως και πέντε φορές πιο υψηλές απ’ ό,τι είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης.

Πιο αναλυτικά, η έκθεση «Mobile Broadband Prices in Europe 2019» φέρνει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με βάση το κόστος χρεώσεων κινητής τηλεφωνίας. Πρώτη πιο ακριβή χώρα θεωρείται η Σλοβακία, ενώ στην τρίτη θέση, πίσω από την Ελλάδα, κατατάσσεται η Τσεχία και ακολουθούν Κύπρος, Πορτογαλία και Ουγγαρία. Οι έξι προαναφερόμενες χώρες συνιστούν την ομάδα (cluster) χωρών της Ε.Ε. με τις υψηλότερες χρεώσεις κινητής.

Η χώρα με τις χαμηλότερες χρεώσεις στην Ε.Ε. είναι η Εσθονία, ενώ πολύ χαμηλές χρεώσεις προσφέρονται στη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ιταλία κ.ά.

Η χώρα μας εμφανίζεται πιο ακριβή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε 15 αξιολογήσεις πακέτων κινητής τηλεφωνίας. Πιο φθηνή εμφανίζεται μόνον σε δύο αξιολογήσεις πακέτων. Στα πακέτα που η χώρα μας θεωρείται πιο ακριβή οι χρεώσεις παρουσιάζουν αποκλίσεις έως και πέντε φορές πιο υψηλές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5 GB + απεριόριστο αριθμό κλήσεων). Αντίθετα η Ελλάδα εμφανίζεται πιο φθηνή κατά 26% από τον μέσο όρο της Ευρώπης, στο πακέτο συμβολαίου χαμηλής χρήσης δεδομένων που προσφέρει 500 MB δεδομένα και 100 κλήσεις. Τα στοιχεία της έκθεσης αποτυπώνουν την κατάσταση των εφαρμοζόμενων χρεώσεων κατά τον Φεβρουάριο του 2019. Αφορούν σε ονομαστικές χρεώσεις και όχι πραγματικές, που είναι χαμηλότερες, όπως υποστηρίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών. Επίσης, οι χρεώσεις συμπεριλαμβάνουν τους φόρους (ΦΠΑ κ.λπ.), οι οποίοι στη χώρα μας θεωρούνται οι υψηλότεροι στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2019 οι χρεώσεις ευρυζωνικού Internet μέσω κινητού παρουσίασαν σημαντική αποκλιμάκωση σε σχέση με το 2018. Σε 16 από τα 17 εξεταζόμενα πακέτα σημειώθηκε αποκλιμάκωση του μέσου κόστους, ενώ μόνον σε μια κατηγορία πακέτου (5 GΒ + απεριόριστες κλήσεις) υπήρξε αύξηση της μέσης χρέωσης. Η αποκλιμάκωση του κόστους ήταν μεγαλύτερη στα πακέτα υψηλής χρήσης, όπου η μέση χρέωση υποχώρησε έως και 55%. Η μείωση αυτή αφορά στο πακέτο κινητής υψηλής χρήσης που περιλαμβάνει 20 GB δεδομένων και απεριόριστες κλήσεις. Η μέση χρέωσή του στην Ε.Ε., σύμφωνα με την Empirica, από 100,18 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο του 2018, ένα χρόνο αργότερα μειώθηκε σε 44,51 ευρώ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εmpirica, δεν παρουσιάστηκε η ίδια τάση μείωσης των χρεώσεων που σημειώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Οι χρεώσεις κινητού ευρυζωνικού διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα δεν έδειξαν ξεκάθαρη τάση συγκρινόμενες με εκείνες του 2018», αναφέρει η Empirica, προσθέτοντας μάλιστα ότι στην κατηγορία των πακέτων με 2 GB δεδομένα, 900 κλήσεις και 160 μηνύματα οι χρεώσεις αυξήθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οδηγός χωρίς δίπλωμα παραβίασε STOP και συγκρούστηκε με όχημα – Ακρωτηριάστηκε 53χρονη εργαζόμενη στην Κάτω Αχαΐα

Ελλάδα Χτες
Ο 63χρονος οδηγός του ΙΧ παραβίασε το STOP και συγκρούστηκε με όχημα του «Βοήθεια στο Σπίτι» - Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε την 53χρονη

Πέθανε ο Μάικλ Μάντσεν

Κόσμος Χτες
Στη σπουδαία καριέρα του, που ξεπέρασε τα 40 χρόνια, ο Μάικλ Μάντσεν συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες

Μαίνεται η φωτιά στην Ιεράπετρα: Διάσπαρτες εστίες σε Φέρμα, Αχλιά και Κουτσουνάρι

Ελλάδα Χτες
Στην περιοχή που πλήττεται από την πυρκαγιά για περισσότερες από 24ωρες επιχειρούν 230 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων, 46 οχήματα και δέκα εναέρια μέσα που θα συνεχίσουν να κάνουν ρίψεις νερού μέχρι πριν νυχτώσει

«Κόλαφος» ο Ιβανίσεβιτς για Τσιτσιπά: «Δεν έχω ξαναδεί πιο αγύμναστο παίκτη...»

Αθλητικά Νέα Χτες
O νέος προπονητής του Στέφανου Τσιτσιπά με λίγα λόγια εξήγησε σε μέσο της Σερβίας την πτώση του Έλληνα τενίστα

Φωτιά στη Ραφήνα: «Δύσκολες οι επόμενες ώρες» – 51 πολίτες απομακρύνθηκαν την τελευταία στιγμή

Ελλάδα Χτες
«Οι επόμενες ώρες θα είναι πολύ δύσκολες», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, για τη μεγάλη φωτιά στην Ανατολική Αττική

Όλα τα πλοία με προορισμό τη Ραφήνα θα πηγαίνουν στο Λαύριο μέχρι νεωτέρας λόγω της φωτιάς

Ελλάδα Χτες
Λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή αποφασίστηκε να μην δέσουν πλοία στο λιμάνι

Φωτιά στη Ραφήνα: Πυκνός μαύρος καπνός έφτασε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Δύσκολη η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, με τους πυκνούς καπνούς από την πυρκαγιά να έχουν φτάσει έως το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας

Την κυνηγούσε με ψαλίδι στους δρόμους της Αμαλιάδας και την κάρφωσε στην πλάτη

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθη η δράστιδα - Αφού αποπειράθηκε να κόψει τα μαλλιά της νεαρής της κάρφωσε το ψαλίδι στην πλάτη

Αποφυλακίζονται Παναγιώταρος και Παππάς

Ελλάδα Χτες
Τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί οροί της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα

Φωτιά στη Ραφήνα – Μήνυμα του 112 – Κλειστή η Μαραθώνος

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι - Είναι κοντά σε σπίτια