Η αυθεντική συνταγή για να φτιάξεις μουσακά
Διαχρονική γεύση με σίγουρη επιτυχία σε κάθε τραπέζι
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 21/11/2019 | 18:04

Θα χρειαστούμε:
- 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο δύο φορές
- 1 χυμό ντομάτας
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
- Αλάτι θαλασσινό
- Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Λίγο μπαχάρι
- 1 ξύλο κανέλας
- Μισό ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή σαββατιανό
Για την μπεσαμέλ
- 4 κούπες γάλα
- 3 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 3 κ.σ. κόρν φλάουρ
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Λίγο πιπέρι
Για το πασπάλισμα
- 500 γρ. κεφαλογραβιέρα
- Λίγο φρυγανιά
- 1 αυγό
Πάμε να τον ετοιμάσουμε
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν, γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές. Ετοιμάζουμε τον κιμά.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μισή κούπα ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τον κιμά, τον τσιγαρίζουμε και τον ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα.
- «Σβήνουμε» με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.
- Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το σιμιγδάλι και ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα ρίχνουμε το γάλα συνεχίζοντας το γρήγορο ανακάτεμα.
- Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και μόλις πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τέλος βάζουμε μισή κούπα τυρί τριμμένο και τον ένα κρόκο αυγού χτυπημένο και πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και πιπέρια.
- Σε ταψί λαδωμένο ρίχνουμε λίγη φρυγανιά στρώνουμε μια σειρά μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με τυρί. Καλύπτουμε με τον ίδιο τρόπο άλλες δύο σειρές μελιτζάνες.
- Μέσα στο κιμά ρίχνουμε μια κούπα τυρί, την υπόλοιπη φρυγανιά και ένα ασπράδι χτυπημένο. Ανακατεύουμε και τον απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια πάνω από τις μελιτζάνες.
- Πάνω από τον κιμά βάζουμε λίγες μελιτζάνες ακόμα και αδειάζουμε την μπεσαμέλ. Την απλώνουμε στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τυρί και φρυγανιά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30-45 λεπτά στους 200ο C.
- Bγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά πριν το κόψουμε σε κομμάτια.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Κάντο όπως η Bella Hadid: Τέλος τα κολάν, δες τι φορούν τα κορίτσια στα γυμναστήρια
Style
20.08.2025
Κι εδώ τα 90s επικρατούν
Αυτά τα 4 shimmering body oils θα σε κάνουν να γυαλίζεις σαν θεά στην παραλία
Style
20.08.2025
Αυτό το καλοκαίρι, άφησε τα shimmering oils να γίνουν το μυστικό σου όπλο!
Η κοιλάδα που μαγεύει και τον James Bond – Σμαραγδένια νερά και παραμυθένια χωριά στην Ελβετία!
Ταξίδια
20.08.2025
Σμαραγδένιο ποτάμι, άλματα σαν τον James Bond και χωριά-παραμύθι: η Valle Verzasca είναι ο απόλυτος ελβετικός θησαυρός!
Ghosting τέλος, speed‑dumping η φάση: Η νέα τάση στα ραντεβού
Σχέσεις
20.08.2025
Το φαινόμενο ονομάζεται speed-dumping και έρχεται να αντικαταστήσει τις αμήχανες σιωπές
Όλη η αλήθεια για τα smartwatches: Βοηθούν πραγματικά ή μπερδεύουν τους γιατρούς;
Body+Mind
20.08.2025
Γιατί ο γιατρός σου μπορεί να αγνοήσει τα δεδομένα σου
Το πανέμορφο χωριό με τις μπλε πόρτες που μοιάζει με LEGO
Ταξίδια
20.08.2025
Ένα χωριό-μυστήριο, χτισμένο εξολοκλήρου από πέτρα, με γαλάζιες πόρτες, παραμυθένια εκκλησία και σοκάκια που σε κάνουν να νιώθεις πως περπατάς μέσα σε καρτ-ποστάλ
5 κορυφαίες ψαροταβέρνες για ουζάκι και ψάρι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Eat + Drink
20.08.2025
Αν σε βγάλει ο δρόμος προς τα ‘κει μετά το μπάνιο σου, πήγαινε οπωσδήποτε!
Τα άνετα παπούτσια των ’90s που λατρέψαμε και επιστρέφουν δυναμικά
Style
Χτες
Και παίρνουν τη θέση των τακουνιών το φθινόπωρο 2025
Το απόλυτο παγωτό Biscoff χωρίς παγωτομηχανή
Food
Προχτές
Κρεμώδες, αρωματικό και γεμάτο γεύση μπισκότου
Το ψυχολογικό φαινόμενο που χτυπά μετά τις διακοπές
Body+Mind
Προχτές
Όταν η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι πιο βαριά απ’ όσο περίμενες
Αυτό είναι το άρωμα που φοράει η Ελένη Μενεγάκη εδώ και 30 χρόνια
Style
Προχτές
Θα τολμήσεις να μυρίσεις όπως η Ελένη; Ανακάλυψε το άρωμα που δεν έβγαλε ποτέ από τη ζωή της – και ίσως γίνει και το δικό σου signature scent!