E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η αυθεντική συνταγή για να φτιάξεις μουσακά

Διαχρονική γεύση με σίγουρη επιτυχία σε κάθε τραπέζι

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 21/11/2019 | 18:04

Η αυθεντική συνταγή για να φτιάξεις μουσακά

Θα χρειαστούμε:

  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο δύο φορές
  • 1 χυμό ντομάτας
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Λίγο μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Μισό ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή σαββατιανό

Για την μπεσαμέλ

  • 4 κούπες γάλα
  • 3 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 3 κ.σ. κόρν φλάουρ
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Λίγο πιπέρι

Για το πασπάλισμα

  • 500 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • Λίγο φρυγανιά
  • 1 αυγό

Πάμε να τον ετοιμάσουμε

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες,  τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν, γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές. Ετοιμάζουμε τον κιμά.
  2. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μισή κούπα ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας.
  3. Προσθέτουμε τον κιμά, τον τσιγαρίζουμε και τον ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα.
  4. «Σβήνουμε» με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.
  5. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το σιμιγδάλι και ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα ρίχνουμε το γάλα συνεχίζοντας το γρήγορο ανακάτεμα.
  6. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και μόλις πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τέλος βάζουμε μισή κούπα τυρί τριμμένο και τον ένα κρόκο αυγού χτυπημένο και πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και πιπέρια.
  7. Σε ταψί λαδωμένο ρίχνουμε λίγη φρυγανιά στρώνουμε μια σειρά μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με τυρί. Καλύπτουμε με τον ίδιο τρόπο άλλες δύο σειρές μελιτζάνες.
  8.  Μέσα στο κιμά ρίχνουμε μια κούπα τυρί, την υπόλοιπη φρυγανιά και ένα ασπράδι χτυπημένο.  Ανακατεύουμε και τον απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια πάνω από τις μελιτζάνες.
  9.  Πάνω από τον κιμά βάζουμε λίγες μελιτζάνες ακόμα και αδειάζουμε την μπεσαμέλ. Την απλώνουμε στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τυρί και φρυγανιά.
  10. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30-45 λεπτά στους 200ο C.
  11. Bγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά πριν το κόψουμε σε κομμάτια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ελένη Πετρουλάκη κάνει το μαύρο ξανά πρωταγωνιστή στις βραδινές εξόδους

Style 04.10.2025
Το all time classic χρώμα που απογειώνει τη θηλυκότητα και επιστρέφει πιο δυναμικά από ποτέ

Το τέλειο λουκ της Dakota Johnson μας δίνει ιδέες για το φθινόπωρο

Style 04.10.2025
Η Dakota Johnson αποδεικνύει ξανά και ξανά πως το στυλ δεν χρειάζεται να θυσιάζει την άνεση.

Τα παλιότερα ταβερνάκια της Αθήνας που κρύβουν ιστορίες και αυθεντικές γεύσεις

Eat + Drink 04.10.2025
Νιώθεις σαν να παίζεις σε παλιά ελληνική ταινία!

Θέλεις να βλέπεις τη δουλειά σου πιο θετικά; Διάβασε αυτό!

Body+Mind 04.10.2025
Για να πηγαίνεις πάντα στη δουλειά σου με χαμόγελο!

Το νέο «game changer» στη skincare ρουτίνα – Οι δερματολόγοι το αποθεώνουν για προβλήματα ακμής

Body+Mind Χτες
Ξεπερνά το σαλικυλικό οξύ, καταπραΰνει χωρίς ερεθισμούς και υπόσχεται δέρμα καθαρό, λείο και φωτεινό

Το «άγνωστο» γερμανικό χωριό που στέφθηκε το ομορφότερο στην Ευρώπη

Ταξίδια Χτες
Το πιο όμορφο χωριό της Ευρώπης βρίσκεται στη Γερμανία

3 παραμυθένια χωριά με πλατάνια, καταρράκτες και κορυφές που θα σε κάνουν να λες «θέλω να μείνω για πάντα»

Ταξίδια Χτες
Σαν να ‘χεις βρεθεί στις Αλπεις: Τα «κρυφά» διαμαντάκια των Τζουμέρκων που κόβουν την ανάσα

Η συνήθεια που πρέπει να αλλάξουμε αν θέλουμε να γεράσουμε καλά

Living Χτες
Mια από τις πιο σημαντικές συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε γενικώς

Η αιτία για ένα θανατηφόρο καρκίνο μπορεί να κρύβεται στο στόμα μας

Body+Mind Προχτές
Η στοματική υγιεινή ίσως παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ όσο πιστεύαμε