Η αυθεντική συνταγή για να φτιάξεις μουσακά
Διαχρονική γεύση με σίγουρη επιτυχία σε κάθε τραπέζι
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 21/11/2019 | 18:04
Θα χρειαστούμε:
- 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο δύο φορές
- 1 χυμό ντομάτας
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
- Αλάτι θαλασσινό
- Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Λίγο μπαχάρι
- 1 ξύλο κανέλας
- Μισό ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή σαββατιανό
Για την μπεσαμέλ
- 4 κούπες γάλα
- 3 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 3 κ.σ. κόρν φλάουρ
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Λίγο πιπέρι
Για το πασπάλισμα
- 500 γρ. κεφαλογραβιέρα
- Λίγο φρυγανιά
- 1 αυγό
Πάμε να τον ετοιμάσουμε
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν, γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές. Ετοιμάζουμε τον κιμά.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μισή κούπα ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τον κιμά, τον τσιγαρίζουμε και τον ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα.
- «Σβήνουμε» με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.
- Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το σιμιγδάλι και ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα ρίχνουμε το γάλα συνεχίζοντας το γρήγορο ανακάτεμα.
- Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και μόλις πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τέλος βάζουμε μισή κούπα τυρί τριμμένο και τον ένα κρόκο αυγού χτυπημένο και πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και πιπέρια.
- Σε ταψί λαδωμένο ρίχνουμε λίγη φρυγανιά στρώνουμε μια σειρά μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με τυρί. Καλύπτουμε με τον ίδιο τρόπο άλλες δύο σειρές μελιτζάνες.
- Μέσα στο κιμά ρίχνουμε μια κούπα τυρί, την υπόλοιπη φρυγανιά και ένα ασπράδι χτυπημένο. Ανακατεύουμε και τον απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια πάνω από τις μελιτζάνες.
- Πάνω από τον κιμά βάζουμε λίγες μελιτζάνες ακόμα και αδειάζουμε την μπεσαμέλ. Την απλώνουμε στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τυρί και φρυγανιά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30-45 λεπτά στους 200ο C.
- Bγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά πριν το κόψουμε σε κομμάτια.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Κοντινά νησιά που αξίζει να πας τώρα τον Σεπτέμβριο
Ταξίδια
15.09.2024
Οι διακοπές το Σεπτέμβριο ως γνωστόν έχουν άλλη χάρη!
Ποια αρώματα φορούσαν οι διάσημες κυρίες του 20ου αιώνα ‑ Υπάρχουν ακόμα;
Style
15.09.2024
Από την Audrey Hepburn μέχρι την Jackie Kennedy, εδώ είναι 10 είδωλα και τα αγαπημένα τους αρώματα.
Before & After: Το κουκλίστικο σπίτι των 27 τ.μ. στη Νέα Υόρκη που έγινε viral
Σπίτι
15.09.2024
Είναι ένα απλό δωμάτιο που μεταμορφώνεται
Οι εντυπωσιακές καταγάλανες θερμές πηγές, μόλις 2 ώρες από τη Ρώμη
Ταξίδια
Χτες
Ένα θαύμα της φύσης που πρέπει να επισκεφτείς
Ποιες δραστηριότητες είναι σημαντικές για τα παιδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς
Family
Χτες
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην ολιστική ανάπτυξη των παιδιών
Μάθε πώς θα σώσεις τα φυτά σου μετά τον καύσωνα του καλοκαιριού
Σπίτι
Χτες
Με μερικές απλές αλλαγές στη φροντίδα τους, θα συνεχίσουν να ομορφαίνουν το μπαλκόνι σου για πολύ καιρό ακόμη!
4 στέκια που φτιάχνουν τα καλύτερα σουβλάκια στα δυτικά προάστια της Αθήνας
Eat + Drink
Χτες
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα καλό σουβλάκι;
Οι 8 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου για να ανακαλύψεις τις βαθύτερες επιθυμίες σου
Body+Mind
Χτες
Μην περιμένεις να μάθεις από τους άλλους για εσένα, γιατί η αλήθεια βρίσκεται πάντα μέσα μας!
Sabrina Carpenter: Kλέψε το στυλ της πιο πολυσυζητημένης τραγουδίστριας αυτού του καλοκαιριού
Style
Χτες
Streetwear και luxury κομμάτια
Λαμπερά μαλλιά, ντεμακιγιάζ, γερά νύχια, απαλό δέρμα: Θες μόνο ένα προϊόν για όλα αυτά
Body+Mind
Χτες
Ιδανικό για εκδρομές γιατί είναι 3 σε 1
Πώς να φορέσεις τα jorts, το πιο συζητημένο trend της εποχής
Style
Προχτές
Πώς να συνδυάσεις το πιο stylish παντελόνι