E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας πασίγνωστη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους

Μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείας χαμηλού κόστους της Ευρώπης

Δημοσίευση 4/9/2019 | 11:28

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας πασίγνωστη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους

H Norwegian Air, o τρίτος μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, κινδυνεύει με κατάρρευση και ψάχνει για σωτηρία καθώς αντιμετωπίζει τεράστια ταμειακή κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, η γνωστή αεροπορική ζήτησε δύο ακόμη χρόνια προκειμένου να εξοφλήσει τα μεγαλύτερα οφειλόμενα χρεόγραφα της, ύψους 380 εκατομμυρίων δολαρίων, και βάζει ως ενέχυρο τις επικερδείς εκτάσεις προσγείωσης που κατέχει στο δεύτερο πιο πολυάσχολο αεροδρόμιο του Λονδίνου.

«Διαχειρίζονται την κρίση όσο καλύτερα μπορούν, αλλά βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού» δήλωσε ο αναλυτής Ντάνιελ Ρέσκα στο CNN Business.

Η Norwegian Air έχει αναπτυχθεί γρήγορα. Το 2012, καθώς προετοιμαζόταν να γίνει ένας από τους μεγάλους παίκτες της υπερατλαντικής αγοράς, παρήγγειλε 222 αεροσκάφη, τα περισσότερα στην ιστορία της ευρωπαϊκής αεροπορίας. Αλλά αυτή η επιθετική επέκταση την άφησε με υψηλά επίπεδα χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αρκετό περιθώριο για περαιτέρω κινήσεις, αν τα πράγματα πάνε στραβά.

Και πολλά έχουν πάει στραβά. Η σκανδιναβική εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει τις πτήσεις μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Αμερικής από τις 15 Σεπτεμβρίου λόγω της καθήλωσης και των 18 αεροσκαφών της Boeing 737 MAX.

Η μετοχή της έχει πέσει κατά 65% φέτος. Και τον Ιούλιο, ο γενικός διευθυντής και ιδρυτής Μπγιόρν Κγιός, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, παραιτήθηκε, χωρίς να έχει βρεθεί μόνιμος αντικαταστάτης.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από εταιρείες πιστωτικών καρτών μείωσαν το κεφάλαιο κίνησης κατά περίπου 4 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (439 εκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δήλωσε η Norwegian Air.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 353 εκατομμύρια δολάρια που προέκυψαν με την έκδοση νέων μετοχών τον Μάρτιο, καθώς και τα έσοδα από την πρόσφατη πώληση μεριδίου σε νορβηγική τράπεζα, η οποία έφθασε τα 934 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (102,6 εκατομμύρια δολάρια). Επίσης κέρδισε 127 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση ορισμένων αεροσκαφών φέτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές