E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρέθηκε το μυστικό της «νόστιμης ντομάτας»

Τελικά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο; Ή μήπως όχι;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/6/2019 | 12:53

Βρέθηκε το μυστικό της «νόστιμης ντομάτας»

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το γενετικό «συστατικό» επηρεάζει τη γεύση μιας ντομάτας και πώς οι αγροτες θα μπορούσαν να την βελτιώσουν περαιτέρω, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Genetics».

Οι επιστήμονες του ινστιτούτου Boyce Thompson της Νέας Υόρκης Εξέτασαν το γενετικό υλικό των φυτών και δημιούργησαν το «γονιδίωμα» της ντομάτας, δηλαδή έναν κατάλογο των γονιδίων και των λειτουργιών τους, για συνολικά 725 καλλιεργούμενες και άγριες ποικιλίες ντομάτας. Εντόπισαν μια ιδιαίτερα σπάνια παραλλαγή ενός τμήματος του DNA που ρυθμίζει τη λειτουργία του γονιδίου.

Η παραλλαγή που ανακαλύφθηκε επηρεάζει τον σχηματισμό γευστικών ουσιών από τα καροτενοειδή, δηλαδή τις χρωστικές ουσίες και τη συσσώρευση πτητικών αρωμάτων από τα λίπη. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη γεύση κυρίως μέσω της μύτης, τέτοια πτητικά αρώματα είναι ζωτικής σημασίας για τη «νοστιμιά» μίας τροφής.

Το 91% των άγριων ποικιλιών ντομάτας έχει αυτήν την παραλλαγή των γονιδίων, ενώ στις νέες ποικιλίες μόνο το 7% έχει αυτή τη γονιδιακή παραλλαγή, λέει ο Τζέιμι Τζιοβανόνι, επιστήμονας που συμμετείχε στην έρευνα.

Οι επιστήμονες δεν προσπαθούν να βελτιώσουν μόνο τη γεύση της σύγχρονης ντομάτας, αλλά και την ανθεκτικότητα. «Κατά τη διαδικασία της αναπαραγωγής και της βελτίωσης της ντομάτας, εστιάζουμε έως επί το πλείστον περισσότερο την προσοχή μας στην αύξηση της παραγωγής, βελτιώνοντας έτσι το μέγεθος των καρπών και τη διάρκεια ζωής τους», εξηγεί ο Τσανγκιούν Φέι, που συμμεμετείχε επισης στην εκπόνηση της μελετης. «Έτσι στη διαδικασία αυτή χάνονται κάποια γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ποιότητα των ντοματών και την ανθεκτικότητα των φυτών».

Οι ντομάτες δεν μπαίνουν στο ψυγείο

Λύση στα ερωτήματα πολλών για το εάν η ντομάτα πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο, έδωσε η έρευαν. Η ντομάτα, λοιπόν, δεν ανήκει στο ψυγείο.

Ωστόσο, θα περάσει λίγος καιρός πριν φτάσουν τα ευρήματα των επιστημόνων στα σούπερ μάρκετ. Μόλις αναπτυχθεί μια νέα ποικιλία ντομάτας, πρέπει να αποδείξει την αξία της: να αναπτυχθεί δυναμικά κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες, τα φυτά να έχουν επαρκή απόδοση και οι ντομάτες αυτές να γίνουν αποδεκτές από τους εμπόρους. Οι ειδικοί λένε ότι απαιτούνται έξι με δέκα χρόνια για να έρθει μια νέα ποικιλία στην αγορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρκίνος στόματος: Τα δημοφιλή ροφήματα που αυξάνουν την απειλή

Body+Mind 14.06.2025
Ένα την ημέρα πενταπλασιάζει τον κίνδυνο

Τι είναι ο «κανόνας 90/90/1» και πως επηρεάζει τον τρόπο που δουλεύουμε;

Body+Mind 14.06.2025
Η... μυστική φόρμουλα για απόλυτη συγκέντρωση και παραγωγικότητα

Γιατί η Hailey Bieber δε θα κόψει τα μαλλιά της μέχρι το τέλος του χρόνου

Body+Mind 14.06.2025
Η Hailey Bieber προτείνει στις νέες μητέρες να αποφύγουν μεγάλες αλλαγές στα μαλλιά τους αμέσως μετά την εγκυμοσύνη

Μήπως ο/η σύντροφός σου κάνει pocketing;

Σχέσεις 14.06.2025
Συμβαίνει συχνότερα από όσο νομίζεις...

10 υποαλλεργικές mascaras για εσένα που έχεις ευαίσθητα μάτια

Body+Mind 14.06.2025
Είναι ιδανικές αν έχεις και αλλεργίες!

Πώς να σώσεις ένα χαλασμένο μανικιούρ όταν δεν μπορείς να πας στην τεχνίτριά σου

Style 14.06.2025
Μικρά κόλπα για την περίοδο των γιορτών που μπορεί να έχεις μικροθεματάκια

Πού θα φας το πιο νόστιμο sushi στην Αθήνα

Eat + Drink 14.06.2025
Είσαι sushi lover; Πρέπει να το διαβάσεις!

Τα 4 μυστικά των Ιταλών για μια γλυκιά καθημερινότητα

Body+Mind 14.06.2025
Ποιες είναι οι συνήθειες ευεξίας των Ιταλών που μπορούν πραγματικά να σου αλλάξουν τη ζωή;

Τα πιο δροσερά και φρέσκα αρώματα που δε θα αποχωρίζεσαι όλο το καλοκαίρι

Style Χτες
Ανακάλυψε τώρα το άρωμα που θα σε συνοδεύει σε κάθε καλοκαιρινή σου στιγμή!

Τι κάνει ο καύσωνας στο δέρμα του προσώπου σου;

Body+Mind Χτες
Eνας πραγματικός εχθρός της επιδερμίδας