E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στα σκουπίδια καταλήγει το 50% των τροφίμων παγκοσμίως

Έως και τα μισά τρόφιμα που παράγονται ανά τον κόσμο καταλήγουν στα σκουπίδια, υποστηρίζουν οι συντάκτες νέας βρετανικής έκθεσης

Δημοσίευση 14/1/2013 | 00:00

Στα σκουπίδια καταλήγει το 50% των τροφίμων παγκοσμίως

Οι ειδικοί του Ιδρύματος Μηχανολόγων Μηχανικών (IME) υπολόγισαν ότι το 30-50% των τροφίμων -ποσοστό που μεταφράζεται σε 1,2 δισεκατομμύρια έως 2 δισ. τόνους το χρόνο- δεν καταναλώνονται ποτέ.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, οι συντάκτες εντοπίζουν το πρόβλημα τόσο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όσο και στον αναπτυγμένο. Από τη μία, τεράστιες ποσότητες προϊόντων χάνονται εξαιτίας της ελλιπούς αποθήκευσής τους και της αναποτελεσματικής καλλιέργειας. Από την άλλη, οι αυστηροί κανονισμοί ως προς τις ημερομηνίες λήξης, αλλά και οι προσφορές τύπου «στα 2 το 1 δωρεάν» ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα απ' όσα χρειάζονται.

«Τα τρόφιμα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη σίτιση του παγκόσμιου πληθυσμού, που όλο και αυξάνεται, καθώς και για αυτούς που πεινούν σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας και περιβάλλοντος της IME Δρ. Τιμ Φοξ.

«Η ποσότητα τροφίμων που πετιέται και χάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ιλιγγιώδης. Γίνεται επίσης κατασπατάληση της γης, του νερού και των ενεργειακών πόρων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διανομή αυτών των τροφίμων», σημειώνει.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κάθε χρόνο 550 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κατασπαταλώνται σε καλλιέργειες που ποτέ δεν φθάνουν στον καταναλωτή. Η ζήτηση για νερό μόνο για την παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε, σύμφωνα με την IME, να φθάσει τα 10 τρισεκατομμύρια έως 13 τρισ. κυβικά μέτρα το χρόνο έως το 2050.

Όπως επισημαίνεται, η κρεατοφαγία ασκεί επιπρόσθετη πίεση στα αποθέματα, καθώς για την παραγωγή 1 κιλού κρέατος απαιτείται 20-50 φορές περισσότερο νερό απ'’ ότι για την παραγωγή 1 κιλού λαχανικών.

Η IME υποστηρίζει ότι, εάν περιοριστεί η κατασπατάληση, θα μπορούσαν να παράγονται 60-100% περισσότερα τρόφιμα σε σχέση με σήμερα. Καλεί τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς να συνεργαστούν «για να αλλάξουν τη νοοτροπία του κόσμου και να αποθαρρύνουν τις πρακτικές κατασπατάλησης από τους αγρότες, τους παραγωγούς τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ και τους καταναλωτές».

πηγή: tvxs.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πιο αισιόδοξη είδηση της δεκαετίας: η τρύπα του όζοντος κλείνει πιο γρήγορα απ’ ό,τι νομίζαμε

Περιβάλλον 09.11.2025
Το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που απέδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να σώσουν τον πλανήτη τους

Πού βρισκόταν το «μπαρ το ναυάγιο»

Stories 09.11.2025
Ποιος ήταν ο άγιος που αναφέρει στο τραγούδι της η Αρλέτα.

Η επικίνδυνη αίρεση που αναστάτωσε την Ελλάδα

Stories 09.11.2025
Ποια ήταν η τύχη της

Η αναπάντεχη προέλευση του «Συνδρόμου της Στοκχόλμης»

Ιστορικά 09.11.2025
Γιατί ονομάστηκε έτσι

Οικογένεια και παραβατικότητα: Τι ρόλο παίζουν τελικά οι γονείς;

Stories 09.11.2025
Απαντά η Μαντώ Κωνσταντουλάκη, EMDR Europe Πιστοποιημένη Θεραπευτής για Ενήλικες, Εφήβους και Παιδιά.

Η λέξη του Αριστοφάνη που θεωρείται η μεγαλύτερη στο ελληνικό λεξιλόγιο

Ιστορικά 09.11.2025
Σίγουρα δεν μπορείτε να την πείτε με μια ανάσα

5 κανόνες πριν χρησιμοποιήσεις το Chat GPT για τις ιατρικές σου απορίες

Νέα Εποχή Χτες
Όλο και περισσότεροι στρέφονται σε chatbots για ιατρικές απορίες

Το πρώτο υποβρύχιο γλυπτό της Ιαπωνίας θα σε αφήσει άφωνη – μια συγκλονιστική ωδή στη μητρότητα

Stories Προχτές
Κάτω από την επιφάνεια: Το μνημειώδες έργο που μετατρέπει τον βυθό σε ιερό τόπο