E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ελάφια ‑ ζόμπι που τρομοκρατούν τις ΗΠΑ;

Η σπάνια πάθηση που προκαλεί το φαινόμενο

Δημοσίευση 20/2/2019 | 20:21

Ελάφια ‑ ζόμπι που τρομοκρατούν τις ΗΠΑ;

Ιδιαίτερα θορυβημένοι εμφανίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ειδικοί στις ΗΠΑ, καθώς μία μορφή σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που προσβάλλει τα ελάφια, φαίνεται να έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Η είδηση κυκλοφόρησε αρχικά, περιγράφοντας τα άρρωστα ζώα ως ζόμπι, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση των κυνηγών και των ειδικών στη μελέτη της άγριας ζωής, καθώς, όπως ισχυρίζονται, η συγκεκριμένη πάθηση που ονομάζεται CWD (χρόνια εκφυλιστική ασθένεια) είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι προσβάλλει τα ελάφια και, όπως σημειώνουν, η συμπεριφορά των άρρωστων ζώων παραπέμπει σε συμπτώματα άνοιας και δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση συμπεριφορά ζόμπι.

Τα άρρωστα ζώα εμφανίζονται αποστεωμένα, αποπροσανατολισμένα και εμφανίζουν δυσκολία στη βάδιση.

Επισημαίνουν δε, ότι τα ζώα εμφανίζονται να είναι περισσότερο μπερδεμένα, παρά επιθετικά, όπως είχε αρχικώς αναφερθεί.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι πολλά ελάφια δεν φτάνουν ποτέ στο τελικό στάδιο της ασθένειας στο οποίο και εμφανίζονται τα συγκεκριμένα συμπτώματα, καθώς πεθαίνουν πολύ πιο γρήγορα.

Η ασθένεια κατατρώει το μυαλό των άτυχων ζώων και προκαλεί σε κάθε περίπτωση και ανεξαιρέτως τον θάνατο των ζώων, χωρίς να έχει βρεθεί μέχρι στιγμή κάποια θεραπεία που να μπορεί να την αντιμετωπίσει. Τα ζώα μπορούν να ζήσουν μέχρι και δύο χρόνια έχοντας προσβληθεί από την χρόνια εκφυλιστική ασθένεια.

Άρρωστα ελάφια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σε 24 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ οι αρχές προειδοποιούν τον γενικό πληθυσμό να μην καταναλώνει τη σάρκα τους, καθώς τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία.

Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, καθώς, το γεγονός ότι η ασθένεια μπορεί να διαγνωστεί μόνο εφόσον το ζώο εμφανίσει τα συμπτώματα της πάθησης, δεν αποτρέπει τους κυνηγούς από το να καταναλώνουν το κρέας του.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κυνηγών που σκότωσαν ελάφια φαινομενικά υγιή και τα οποία κατά τον ιατρικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από την ασθένεια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς χιλιάδες ζώα θανατώνονται ετησίως με σκοπό την κατανάλωση του κρέατός τους.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις CWD σε ανθρώπους, ωστόσο έρευνες καταδεικνύουν ότι η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα ζώα πέρα από ελάφια, άλκες και ταράνδους στα οποία έχει διαγνωστεί μέχρι σήμερα.

Ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν ότι η ασθένεια μπορεί να προσβάλλει και ανθρώπους στο άμεσο μέλλον, συνιστώντας να αποφεύγεται η κατανάλωση ελαφιού, εφόσον αυτό δεν έχει ελεγχθεί ιατρικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία