Ταζ Μαχάλ: Πενταπλασιάστηκε το εισιτήριο για να «προστατευθεί» από τους τουρίστες
Παλαιότερα, μέχρι και 70.000 άνθρωποι επισκέπτονταν σε μια μέρα το μνημείο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/12/2018 | 21:16
Οι αρχές της Ινδίας πενταπλασίασαν την τιμή εισόδου στο Ταζ Μαχάλ για τους ντόπιους επισκέπτες, προκειμένου να περιορίσουν τον αριθμό των τουριστών, αλλά και τις ζημιές που προκαλούνται στο σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας.
Το εισιτήριο για το μαυσωλείο που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα από τον αυτοκράτορα των Μουγκάλ Σαχ Τζαχάν για την πολυαγαπημένη σύζυγό του, την Μουμτάζ Μαχάλ, αυξήθηκε έτσι από τις 50 ρουπίες (περίπου μισό ευρώ) στις 250 για τους Ινδούς τουρίστες, που αποτελούν και την πλειοψηφία των επισκεπτών.
Οι αλλοδαποί τουρίστες θα πληρώνουν από την πλευρά τους 16,5 ευρώ κατ' άτομο, από 14 ευρώ σήμερα για να περιηγηθούν στο μαυσωλείο από λευκό μάρμαρο, στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας.
«Θέλουμε να πληρώνουν περισσότερα για να μειώσουμε τους επισκέπτες», εξήγησε ένα στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Ινδίας. «Έτσι, θα μειωθεί ο αριθμός τους κατά 15-20% και θα αυξηθούν τα έσοδα, χρήματα που είναι αναγκαία για τη συντήρησή του», πρόσθεσε.
Πριν από μερικούς μήνες η ινδική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να περιορίσει στις 40.000 τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται καθημερινά το μνημείο. Παλαιότερα, μέχρι και 70.000 άνθρωποι μπορεί να συνέρρεαν εκεί, ιδίως τα Σαββατοκύριακα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η κοσμοσυρροή ευθύνεται σε μεγάλη βαθμό για τις ανεπανόρθωτες ζημιές που έχουν υποστεί τα μαρμάρινα πατώματα, οι τοίχοι και τα θεμέλια του κτιρίου.
Οι αρχές δίνουν επίσης αγώνα για να σταματήσουν το «κιτρίνισμα» του λευκού μαρμάρου, που οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Μεγάλες ζημιές προκαλούν, επίσης, τα περιττώματα των εντόμων από τον γειτονικό ποταμό Γιαμούνα, έναν από τους πιο μολυσμένους στην Ινδία.
Τον περασμένο Ιούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απειλήσει να απαγορεύσει την πρόσβαση ή ακόμη και να διατάξει την κατεδάφιση του μνημείου, αν η κυβέρνηση δεν το προστατεύσει. Είχε ζητήσει, επίσης, να ζητηθεί η γνώμη διεθνών εμπειρογνωμόνων και να επιταχυνθούν οι εργασίες συντήρησης.