E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ταζ Μαχάλ: Πενταπλασιάστηκε το εισιτήριο για να «προστατευθεί» από τους τουρίστες

Παλαιότερα, μέχρι και 70.000 άνθρωποι επισκέπτονταν σε μια μέρα το μνημείο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/12/2018 | 21:16

Ταζ Μαχάλ: Πενταπλασιάστηκε το εισιτήριο για να «προστατευθεί» από τους τουρίστες

Οι αρχές της Ινδίας πενταπλασίασαν την τιμή εισόδου στο Ταζ Μαχάλ για τους ντόπιους επισκέπτες, προκειμένου να περιορίσουν τον αριθμό των τουριστών, αλλά και τις ζημιές που προκαλούνται στο σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας.

Το εισιτήριο για το μαυσωλείο που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα από τον αυτοκράτορα των Μουγκάλ Σαχ Τζαχάν για την πολυαγαπημένη σύζυγό του, την Μουμτάζ Μαχάλ, αυξήθηκε έτσι από τις 50 ρουπίες (περίπου μισό ευρώ) στις 250 για τους Ινδούς τουρίστες, που αποτελούν και την πλειοψηφία των επισκεπτών.

Οι αλλοδαποί τουρίστες θα πληρώνουν από την πλευρά τους 16,5 ευρώ κατ' άτομο, από 14 ευρώ σήμερα για να περιηγηθούν στο μαυσωλείο από λευκό μάρμαρο, στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας.

«Θέλουμε να πληρώνουν περισσότερα για να μειώσουμε τους επισκέπτες», εξήγησε ένα στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Ινδίας. «Έτσι, θα μειωθεί ο αριθμός τους κατά 15-20% και θα αυξηθούν τα έσοδα, χρήματα που είναι αναγκαία για τη συντήρησή του», πρόσθεσε.

Πριν από μερικούς μήνες η ινδική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να περιορίσει στις 40.000 τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται καθημερινά το μνημείο. Παλαιότερα, μέχρι και 70.000 άνθρωποι μπορεί να συνέρρεαν εκεί, ιδίως τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η κοσμοσυρροή ευθύνεται σε μεγάλη βαθμό για τις ανεπανόρθωτες ζημιές που έχουν υποστεί τα μαρμάρινα πατώματα, οι τοίχοι και τα θεμέλια του κτιρίου.

Οι αρχές δίνουν επίσης αγώνα για να σταματήσουν το «κιτρίνισμα» του λευκού μαρμάρου, που οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Μεγάλες ζημιές προκαλούν, επίσης, τα περιττώματα των εντόμων από τον γειτονικό ποταμό Γιαμούνα, έναν από τους πιο μολυσμένους στην Ινδία.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απειλήσει να απαγορεύσει την πρόσβαση ή ακόμη και να διατάξει την κατεδάφιση του μνημείου, αν η κυβέρνηση δεν το προστατεύσει. Είχε ζητήσει, επίσης, να ζητηθεί η γνώμη διεθνών εμπειρογνωμόνων και να επιταχυνθούν οι εργασίες συντήρησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Weekend escapes στην Αττική: Πού να πας για να νιώσεις σαν να είσαι Κυκλάδες, αλλά χωρίς βαλίτσα

Ταξίδια 19.04.2026
Ετοίμασε μία ωραία playlist, μπες στο αμάξι και πήγαινε!

Tι είναι ο καθαρισμός... θανάτου που θα βάλει σε τάξη τη ζωή σου

Σπίτι 19.04.2026
Είναι μια πρακτική που μπορεί να υιοθετηθεί από οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του, με σκοπό να ζει πιο απλά και συνειδητά.

Αυτά είναι τα μυστικά για να είσαι ευτυχισμένος σύμφωνα με τους Γάλλους

Body+Mind 19.04.2026
Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τον τρόπο που ζουν οι Γάλλοι;

Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των απατημένων συντρόφων

Σχέσεις 19.04.2026
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για τον θύτη

Πώς να καλλιεργήσεις φυτά μόνο με νερό, χωρίς χώμα

Σπίτι 19.04.2026
Μια μέθοδος που απαιτεί ελάχιστο κόπο και δημιουργεί απίστευτα φυτά - έργα τέχνης με ορατές ρίζες!

Αυτός ο τύπος φιλίας κάνει κακό στην υγεία σου

Body+Mind Χτες
Μήπως οι φίλοι σου βλάπτουν την υγεία σου;

Η συνήθεια που κάνει χειρότερη τη συμπεριφορά των παιδιών

Family Χτες
Πλέον πρόκειται για καθημερινή συνήθεια

Πώς να φτιάξεις αιθέρια έλαια με φυτά από τον κήπο σου

Σπίτι Χτες
Με απλό και οικονομικό τρόπο

Το revenge dress της Emily Ratajkowski και η ιστορία πίσω από αυτό

Style Χτες
Η απάντηση του supermodel στον άπιστο πρώην σύζυγο!

Το πιο υποτιμημένο βήμα στο skincare που κάνει τεράστια διαφορά

Style Προχτές
Το μυστικό που προετοιμάζει την επιδερμίδα σου για να «δουλέψουν» πραγματικά όλα τα προϊόντα σου