E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ταζ Μαχάλ: Πενταπλασιάστηκε το εισιτήριο για να «προστατευθεί» από τους τουρίστες

Παλαιότερα, μέχρι και 70.000 άνθρωποι επισκέπτονταν σε μια μέρα το μνημείο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/12/2018 | 21:16

Ταζ Μαχάλ: Πενταπλασιάστηκε το εισιτήριο για να «προστατευθεί» από τους τουρίστες

Οι αρχές της Ινδίας πενταπλασίασαν την τιμή εισόδου στο Ταζ Μαχάλ για τους ντόπιους επισκέπτες, προκειμένου να περιορίσουν τον αριθμό των τουριστών, αλλά και τις ζημιές που προκαλούνται στο σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας.

Το εισιτήριο για το μαυσωλείο που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα από τον αυτοκράτορα των Μουγκάλ Σαχ Τζαχάν για την πολυαγαπημένη σύζυγό του, την Μουμτάζ Μαχάλ, αυξήθηκε έτσι από τις 50 ρουπίες (περίπου μισό ευρώ) στις 250 για τους Ινδούς τουρίστες, που αποτελούν και την πλειοψηφία των επισκεπτών.

Οι αλλοδαποί τουρίστες θα πληρώνουν από την πλευρά τους 16,5 ευρώ κατ' άτομο, από 14 ευρώ σήμερα για να περιηγηθούν στο μαυσωλείο από λευκό μάρμαρο, στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας.

«Θέλουμε να πληρώνουν περισσότερα για να μειώσουμε τους επισκέπτες», εξήγησε ένα στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Ινδίας. «Έτσι, θα μειωθεί ο αριθμός τους κατά 15-20% και θα αυξηθούν τα έσοδα, χρήματα που είναι αναγκαία για τη συντήρησή του», πρόσθεσε.

Πριν από μερικούς μήνες η ινδική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να περιορίσει στις 40.000 τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται καθημερινά το μνημείο. Παλαιότερα, μέχρι και 70.000 άνθρωποι μπορεί να συνέρρεαν εκεί, ιδίως τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η κοσμοσυρροή ευθύνεται σε μεγάλη βαθμό για τις ανεπανόρθωτες ζημιές που έχουν υποστεί τα μαρμάρινα πατώματα, οι τοίχοι και τα θεμέλια του κτιρίου.

Οι αρχές δίνουν επίσης αγώνα για να σταματήσουν το «κιτρίνισμα» του λευκού μαρμάρου, που οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Μεγάλες ζημιές προκαλούν, επίσης, τα περιττώματα των εντόμων από τον γειτονικό ποταμό Γιαμούνα, έναν από τους πιο μολυσμένους στην Ινδία.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απειλήσει να απαγορεύσει την πρόσβαση ή ακόμη και να διατάξει την κατεδάφιση του μνημείου, αν η κυβέρνηση δεν το προστατεύσει. Είχε ζητήσει, επίσης, να ζητηθεί η γνώμη διεθνών εμπειρογνωμόνων και να επιταχυνθούν οι εργασίες συντήρησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιο ελληνικό εστιατόριο κατέκτησε το μεγάλο βραβείο πίτσας στο Μιλάνο;

E-Daily 1.Hero 29.06.2026
Ένα εστιατόριο στη Βάρη αναδείχθηκε κορυφαίο στον κόσμο για την πίτσα Μαργαρίτα στα The Best Pizza Awards 2026, αφήνοντας πίσω Ναπολιτάνους και Νεοϋορκέζους ανταγωνιστές.

Η σαλάτα που έχει περισσότερες θερμίδες από ένα burger – Κι όμως, είναι από τις πιο δημοφιλείς

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Την επόμενη φορά που θα βρεθείς μπροστά στο δίλημμα «σαλάτα ή burger», μην κρίνεις μόνο από την ονομασία

Ακτοπλοϊκά από μόλις 5 ευρώ: Οι πιο οικονομικοί νησιωτικοί προορισμοί του καλοκαιριού

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Οι πιο οικονομικές νησιωτικές αποδράσεις του 2026 – Δείτε πού θα πάτε με τα πιο φθηνά εισιτήρια

Είναι αλήθεια ότι μας έλκει ένας συγκεκριμένος «τύπος» συντρόφου;

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Η αναζήτηση της ίδιας προσωπικότητας

Ποια φρούτα έχουν τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων – Ο σωστός τρόπος να τα πλένετε

E-Daily 1.Hero 29.06.2026
Το απλό ξέπλυμα κάτω από τη βρύση βοηθά, αλλά δεν μπορεί να αφαιρέσει όλα τα φυτοφάρμακα

Το συναίσθημα που «σκοτώνει» τον έpωτα χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Γιατί η πικρία λειτουργεί ως «φρένο» στην επιθυμία

Το δηλητήριο που θεραπεύει: Οι μέλισσες καταστρέφουν τον πιο επιθετικό καρκίνο σε 60 λεπτά

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Μια φυσική ένωση που θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο

Αυτό είναι το άρωμα που φοράει η Ελένη Μενεγάκη εδώ και 30 χρόνια

Style 29.06.2026
Θα τολμήσεις να μυρίσεις όπως η Ελένη; Ανακάλυψε το άρωμα που δεν έβγαλε ποτέ από τη ζωή της – και ίσως γίνει και το δικό σου signature scent!

Το χτένισμα που θα λατρέψεις με βάση το ζώδιό σου

Style 29.06.2026
Θέλεις ιδέες για χτενίσματα; Διάβασε αυτό!

Το μικρό ελληνικό νησί που λέγεται ότι δημιούργησε ο θεός Απόλλωνας

E-Daily 3.Left Χτες
Το ελληνικό νησί που γεννήθηκε για να σώσει τους Αργοναύτες

ΔΕΠΥ στα παιδιά: Μήπως τελικά δεν φταίει μόνο το κινητό;

E-Daily 3.Left Χτες
Τα παιδιά δεν συγκεντρώνονται όπως παλιά

Η τάση που πολλοί είχαν ξεγράψει επέστρεψε ξανά στη μόδα

E-Daily 3.Left Χτες
Το fashion comeback που κερδίζει ξανά έδαφος στις ντουλάπες