E-Daily

Μήπως έχεις και εσύ το σύνδρομο του «καθαρού πιάτου»;

Ένας βασικός λόγος που σε οδηγεί στο να παχύνεις...

6/12/2018 | 00:40

Μπορεί να έχεις χορτάσει από το γεύμα σου, αλλά βλέποντας ένα τελευταίο γλυκάκι στην πιατέλα να σκέφτεσαι ότι θέλεις να το φας για να μην το αφήσεις παραπονεμένο. Σε περίπτωση που ενδώσεις σε αυτήν την επιθυμία βέβαια να ξέρεις ότι ακολουθείς μια διατροφική τάση που σε προτρέπει να «καθαρίσεις» το πιάτο, ακόμη και αν δεν πεινάς.

Όσο όμως συνεχίζεις να διατηρείς αυτήν την συνήθεια, δυστυχώς οδηγήσε στην αύξηση του βάρους σου. Σύμφωνα με την Connie Diekman, διευθύντρια πανεπιστημιακής διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St. Louis, «Η ιδέα του καθαρού πιάτου έχει πολλές ρίζες».

Όπως αναφέρει η ίδια «Τα πεινασμένα παιδιά του κόσμου, η έλλειψη φαγητού κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και φυσικά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται αίσθημα κορεσμού και τρώνε μέχρι να τελειώσει το φαγητό». Και ενώ «αυτό που οδηγεί ένα άτομο να “καθαρίσει το πιάτο του” είναι προσωπικό, η ανησυχία είναι παγκόσμια», πρόσθεσε. «Η υπερκατανάλωση τροφής αποτελεί βασική αιτία του εντεινόμενου προβλήματος της παχυσαρκίας».

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Lona Sandon, διευθύντρια στο τμήμα κλινικής διατροφής στη σχολή επαγγελμάτων υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Ντάλας, «αυτές οι επιπλέον μπουκιές μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους ή να εμποδίσουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους».

«Όσοι ασχολούμαστε με τη διατροφή και τις δίαιτες γνωρίζουμε καλά τη νοοτροπία του "καθαρού πιάτου"», είπε η Sandon. «Και αυτό είναι κάτι για το οποίο συζητάω συχνά με ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος, δηλαδή ότι πρέπει να δεχτούν πως δεν πρέπει να τρώνε όλα όσα βρίσκονται στο πιάτο, ότι μπορούν να πετάξουν ό,τι περισσεύει και ότι αυτές οι επιπλέον μπουκιές, αφού έχουν συμπληρώσει τον αριθμό θερμίδων, μπορούν να τους προσθέσουν βάρος.

Επίσης, νέες μελέτες δείχνουν ότι μόνο όταν υπάρχει ελάχιστο φαγητό στο πιάτο εκδηλώνεται το σύνδρομο του καθαρού πιάτου σε αντίθεση,με τις γεμάτες πιατέλες με γλυκά π.χ., που κάνουν πιο εύκολη την αντίσταση στον άλλον.

Στη διάρκεια τεσσάρων πειραμάτων, οι επιστήμονες με επικεφαλής τη Βερόνικα Ίλιουκ του Πανεπιστημίου Hofstra στο Hempstead της Νέας Υόρκης, διαπίστωσαν επανειλημμένα ότι όταν έμενε μόνο ένα στοιχείο στο πιάτο ασκούσε πολύ μεγαλύτερη έλξη στο τέλος του γεύματος συγκριτικά με πολλά αντικείμενα, ανεξάρτητα αν ήταν πίτσα, μπισκότα ή σοκολατένιες λιχουδιές.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι οι άνθρωποι συχνά θέλουν να πιστεύουν το απίστευτο: ότι αυτό το τελευταίο μπισκότο είναι πραγματικά καλό γι' αυτούς. Όσον αφορά δε το κίνητρο που οδηγεί κάποιον να καθαρίσει το πιάτο του, η Sandon πιστεύει ότι δεν σχετίζεται με τη βιολογική ανάγκη επιβίωσης.

«Τέτοιες τροφές είναι εξαιρετικά εύγευστες και μπορούν να αυξήσουν την επιθυμία για φαγητό», είπε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τροφές πλούσιες σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι.

Αν θέλεις λοιπόν να χορταίνεις πιο εύκολα, είναι σημαντικό να μασάς καλά την τροφή σου, αφού για να νιώσεις πληρότητα χρειάζεται χρόνος, κάτι που δεν επιτυγχάνεται όταν τρως βιαστικά. Ακόμα, μπορείτε να αρχίσεις να τρως μικρότερες μερίδες φαγητού, αλλά αυτό απαιτεί μια αυτορρύθμιση.

Όσο για τα παραπάνω ενδιαφέροντα ευρήματα, σε περίπτωση που θέλεις να τα διαβάσεις αναλυτικά πρόκειτα να δημοσιευτούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην επιθεώρηση Appetite.