E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι θα δουν μείωση έως 100 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή

Δημοσίευση 28/11/2018 | 08:25

Ποιοι θα δουν μείωση έως 100 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ

Μείωση στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έως 30% θα δουν το 2019, 5,4 εκατ. φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία που η συνολική της αξία φθάνει τις 200.000 ευρώ. Η τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου μαζί με άλλη τροπολογία που προβλέπει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα. Με τις διατάξεις της τροπολογίας του ΕΝΦΙΑ εξαιρούνται και για το 2019 τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό φόρο.

Το όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων υπολογίζεται σε 260 εκατ. ευρώ για το 2019. Η μεγαλύτερη έκπτωση 30% εφαρμόζεται στους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 3,5 εκατ. ενώ όσο αυξάνεται το ύψος της ακίνητης περιουσίας τόσο περιορίζεται η έκπτωση για να σβήσει λίγο πάνω από τις 200.000 ευρώ.

Περίπου 500.000 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία πάνω 200.000 ευρώ δεν θα δουν καμία απολύτως ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ του 2019.

Ειδικότερα η τροπολογία ορίζει ότι ειδικά για το έτος 2019 όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου είναι μέχρι 60.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ που προκύπτει μειώνεται κατά ποσοστό 30%. Στην περίπτωση όπου η αξία της ακίνητης περιουσίας συνολικά υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ, η τροπολογία ορίζει ότι για το υπερβάλλον ποσό, το ποσό της μείωσης κατά 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά του ευρώ για κάθε 100 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Η τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2019 προβλέπει ότι:
- Ο φόρος μειώνεται κατά 30% όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου ανέρχεται ως 60.000 ευρώ.

- Για το τμήμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ η μείωση του φόρου κατά 30% περιορίζεται κατά 0,7 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

- Εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και για το 2019 τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

- Οι απώλειες εσόδων για το 2019 από τις ρυθμίσεις της τροπολογίας ανέρχονται στο ποσό των 260 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Παράδειγμα

Διαμέρισμα στο Κερατσίνι 80 τ.μ. που βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η συνολική αξία του διαμερίσματος ανέρχεται σε 60.000 ευρώ. Σήμερα επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ. Το 2019 ο ΕΝΦΙΑ, με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται σε 157 ευρώ (μείωση 67 ευρώ ή κατά 30%).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Ελλάδα 11.04.2026
Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό