E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας όσοι μίσθωσαν ακίνητα σε τουρίστες από το εξωτερικό

Η ΑΑΔΕ ξεκινά διασταύρωση στοιχείων

Δημοσίευση 25/11/2018 | 17:37

Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας όσοι μίσθωσαν ακίνητα σε τουρίστες από το εξωτερικό

Η ΑΑΔΕ ξεκινά διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των χρεώσεων μέσω καρτών στο εξωτερικό και των εισοδημάτων που δηλώθηκαν κατά περίπτωση - Ποια έτη αφορά ο έλεγχος
Οι νέοι διεθνείς κανόνες που, συστηματικά από το 2012, επιβάλει ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ στο επίπεδο της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών και η συμμόρφωση των τραπεζικών και πιστωτικών παρόχων με τους αυτούς τους κανόνες, φαίνεται να αποδίδουν πλέον καρπούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που έχει συνάψει, έλαβε δεδομένα από παρόχους πληρωμών αλλοδαπής σχετικά με τα εισοδήματα που έλαβαν φορολογούμενοι στην Ελλάδα από πλατφόρμα διαμοιρασμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τους. Τα δεδομένα αφορούν τα έτη 2015, 2016, 2017 για όλους όσοι είχαν δηλώσει τους συγκεκριμένους παρόχους πληρωμών αλλοδαπής και περιέχουν για κάθε φορολογούμενο τα αναλυτικά στοιχεία του ταυτοποιημένα ως το επίπεδο του ΑΦΜ, το συνολικό έσοδο και το συνολικό αριθμό των συναλλαγών του για κάθε ένα από τα τρία αυτά έτη.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι η μέθοδος πληρωμής μέσω αλλοδαπής προπληρωμένης κάρτας γνώρισε αλματώδη αύξηση τη διετία 2016-2017 καθώς ενώ το 2015 μεταφέρθηκαν περίπου 250.000 ευρώ που αφορούσαν μόλις σε 1.000 συναλλαγές, το 2017 οι συναλλαγές αυτές ανήλθαν στις 34.000 περίπου και το συνολικό εισόδημα έφθασε τα 9,5 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν προωθηθεί ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για αξιοποίηση και σύγκριση τους με τα δηλωθέντα έσοδα στα έντυπα Ε2 των δηλώσεων φορολογίας των αντίστοιχων ετών, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθηθεί η πορεία της συμμόρφωσης αυτών των φορολογούμενων με το νέο θεσμικό πλαίσιο που, πλέον, ισχύει στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Θα παρακολουθηθεί δηλαδή αν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα προβούν στην εγγραφή των ακινήτων τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και αν θα υποβληθεί η Συγκεντρωτική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για την περίοδο 01/01/18 – 31/10/18 και από εκεί και πέρα αν θα υποβάλλονται οι περιοδικές δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής.

Ταυτόχρονα με αυτήν τη συγκεκριμένη δράση –και συγκεκριμένα για το πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων διαμερισμάτων και τουριστικών επαύλεων και κατοικιών με Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ- βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης αντίστοιχες ενέργειες διεθνούς ανταλλαγής πληροφοριών. Πρώτο σημείο ελέγχου και διασταυρώσεων είναι το φορολογικό έτος 2017 καθώς στα έντυπα φορολογίας υπήρχε διακριτό πεδίο για τη δήλωση των εισοδημάτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση αποκλειστικά μέσω των ψηφιακών πλατφορμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου