E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ζεστό μπάνιο ωφελεί τον μεταβολισμό και την υγεία σου

Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το ζεστό νερό

Δημοσίευση 22/11/2018 | 00:03

Το ζεστό μπάνιο ωφελεί τον μεταβολισμό και την υγεία σου

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι το μπάνιο ανεξαρτήτως της θερμοκρασίας του νερού είναι γεμάτο οφέλη για τον οργανισμό. Μια νέα έρευνα, έρχεται για να αποκαλύψει τα οφέλη που φέρει το μπάνιο με ζεστό νερό, τόσο στον μεταβολισμό, όσο και στην υγεία.

Όπως αναφέρεται λοιπόν στην εν λόγω μελέτη, το ζεστό μπάνιο βοηθά στην βελτίωση των επιπέδων φλεγμονής και σακχάρου στο αίμα, κυρίως στους άνδρες που είναι υπέρβαροι και κάνουν καθιστική ζωή. Επιπλέον, φανερώθηκε ότι το μπάνιο με ζεστό νερό συμβάλλει στο κάψιμο θερμίδων ίσης ποσότητας με εκείνων που θα καίγατε αν γυμναζόσασταν και άρα συντελεί στην απώλεια βάρους.

Το σωματικό στρες, όπως αυτό που προκαλεί η άσκηση, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μιας φλεγμονώδους χημικής ουσίας (IL-6), η οποία ενεργοποιεί την απελευθέρωση αντιφλεγμονωδών ουσιών για την καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής χαμηλού βαθμού, που είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Σε περίπτωση όμως που δεν μπορείτε να γυμναστείτε, παραμένοντας στην μπανιέρα σας μπορείτε να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας όπως και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με την απελευθέρωση μιας ουσίας που μειώνει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Loughborough.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δέκα υπέρβαρους άντρες που έκαναν καθιστική ζωή, αφού έμειναν επί μία ώρα σε μπανιέρα με νερό στους 38 βαθμούς.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε αιματολογικό έλεγχο πριν, αμέσως μετά και δύο ώρες αργότερα για να ελεγχθούν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και τα επίπεδα φλεγμονών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα ζεστό μπάνιο αυξάνει τα επίπεδα του φλεγμονώδους χημικού IL-6 στην κυκλοφορία του αίματος, όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν γυμναζέστε. Όταν το IL-6 φτάσει στην κορύφωσή του, ακολουθεί η ροή ουσιών που καταπολεμούν τα μη υγιή επίπεδα φλεγμονών. Επιπλέον, απελευθερώνεται νιτρικό οξύ που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την πίεση του αίματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα καυτό μπάνιο βελτιώνει την κατάσταση των φλεγμονών και βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους υπέρβαρους άντρες που κάνουν καθιστική ζωή. Επίσης, συμβάλει στη βελτίωση του μεταβολισμού σε πληθυσμούς που δεν μπορούν αντικειμενικά να ασκηθούν σωματικά. Τέτοιοι είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα, έχουν υποστεί διάσειση ή είναι τραυματισμένοι.

Όσο για την έρευνα και τα ευρήματα της, μπορείτε να τα βρείτε δημοσιευμένα στο επιστημονικό έντυπο Journal of Applied Physiology.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι τρώνε οι άλλοι λαοί το Πάσχα

Food 04.05.2024
Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό και άλλοι

Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές

Eat + Drink 04.05.2024
Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!

Ο αόρατος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του δέρματός σου

Body+Mind 04.05.2024
Καθώς προσπαθούμε να ανακαλύψουμε λύσεις για την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Τα λουλούδια που ανθίζουν μόνο το Πάσχα

Σπίτι 04.05.2024
Είναι όλα τους πανέμορφα!

Ποια αρώματα φορούσαν οι διάσημες κυρίες του 20ου αιώνα ‑ Υπάρχουν ακόμα;

Style 04.05.2024
Από την Audrey Hepburn μέχρι την Jackie Kennedy, εδώ είναι 10 είδωλα και τα αγαπημένα τους αρώματα.

Τι είναι το ιταλικό μανικιούρ που προτιμούν όλες γιατί κάνει τα νύχια μακρύτερα

Body+Mind 04.05.2024
Αν θες μακρύτερα νύχια, μπορείς πανεύκολα

Πασχαλινά κουλουράκια σε 15 λεπτά

Food Χτες
Πως να φτιάξετε σωστά Πασχαλινά κουλουράκια εύκολα με επαγγελματικό αποτέλεσμα

Νέα έρευνα δείχνει πως αυτή η διατροφή προσθέτει 13 χρόνια στη ζωή σας

Body+Mind Χτες
Nέα έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας

Αυτή η παραλλαγή του γαλλικού μανικιούρ είναι τέλεια για την άνοιξη

Style Προχτές
Αλλωστε, η ζωή είναι πολύ μικρή για βαρετά νύχια!

Η βιταμίνη που σβήνει τα σημάδια της γήρανσης

Body+Mind Προχτές
Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα