E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιους αφορά η νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών

Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

Δημοσίευση 5/10/2018 | 08:13

Ποιους αφορά η νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών

Νέα έκτακτη ρύθμιση που θα ανοίγει το δρόμο στους μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν αποκλειστεί από τις 120 δόσεις, να ρυθμίσουν τα παλιά χρέη τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις βρίσκεται στα σκαριά. Η ρύθμιση που εξετάζεται είναι έκτακτη, θα αφορά τις οφειλές που έχουν στην Εφορία ή τα Ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 οι οφειλέτες και απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθούν σε αυτή θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ ή των ασφαλιστικών εισφορών.

Το σχέδιο που συζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με τους δανειστές πατάει πάνω στον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά με απλούστερα κριτήρια που δεν θα αποκλείουν όσους πραγματικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τα παλιά χρέη τους. Η ρύθμιση θα αφορά κυρίως μικροοφειλέτες με χρέη έως 3.000 ή 5.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα των οφειλετών ενώ ο αριθμός των ενδεχομένως να φθάνει τις 120.

Πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό ρύθμισης με ευνοϊκότερους όρους από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ο οποίος σύμφωνα με τον Τάσο Πετρόπουλο θα είναι πιο αποτελεσματικός με κριτήρια που δεν θα αποκλείουν κανέναν.

Με τις οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία να έχουν εκτιναχθεί στα 135 δισ. ευρώ, ποσό που εκτοξεύεται στα 215 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν επιπλέον χρέη 80 δις. ευρώ από τα «πανωτόκια», τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν:

- Την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης για την εξόφληση των οφειλών που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2017 σε πολλές μηνιαίες δόσεις που μπορεί να είναι πάνω από 24 ή 36 ή ενδεχομένως να φθάνουν και τις 100 ή τις 120. Η πρόταση αυτή, εξετάζεται να αφορά κυρίως μικρές οφειλές ενδεχομένως έως 3.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ με την ελάχιστη μηνιαία δόση να ανέρχεται σε 50 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι 8 στους 10 οφειλέτες της εφορίας χρωστούν έως 3.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα είναι η εξόφληση των οφειλών του 2018. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες (μισθωτοί και συνταξιούχοι) για να μπορέσουν να ρυθμίσουν σε περισσότερες από 12 δόσεις τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή να έχουν ρυθμίσει όλες τις τρέχουσες οφειλές, δηλαδή το φετινό φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ του 2018.

- Την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων ανεξαρτήτως ύψους οφειλής όσων αποκλείστηκαν από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Πρόκειται κυρίως για όσους δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα ή γιατί κατά την προηγούμενη τριετία δεν είχαν κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής χρήσης ή γιατί είχαν κλείσει τα βιβλία τους.

Στην περίπτωση αυτή θα προβλέπονται αυστηρά εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε στη ρύθμιση να ενταχθούν αυτοί που πραγματικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη εξόφληση των οφειλών τους και όχι όσοι ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν κρύβονται πίσω από τις ρυθμίσεις για να λαμβάνουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια σταματούν να εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Μουντιάλ 2026: Μέχρι και 2.600 ευρώ πουλάει η FIFA κομμάτια από το χορτάρι του γηπέδου του τελικού

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Στις 19 Ιουλίου στο MetLife Stadium στο Νιού Τζέρσεϊ θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

«Ερχόμαστε ως κυβερνώσα αριστερά και όχι ως αριστερά της διαμαρτυρίας» λέει ο Τσίπρας και κλείνει το μάτι στους Ευρωσοσιαλιστές

Πολιτική 10.07.2026
Πυρά κατά την κυβέρνησης: Δεν μπορεί στην εξωτερική πολιτική να λειτουργούμε ως υποτακτικοί για να εξευμενίζουμε τις προθέσεις και να ευελπιστούμε στην καλή διάθεση ενός ηγέτη

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Ελλάδα 10.07.2026
Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια